Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki 2008

Jacek1204

Recommended Posts

Powiedzcie proszę, ile wychodzi za materiał na 1 m2 przy tynkach cemnt-wapiennych. Fachowcy podają cenę za robociznę al cena materiału wychodzi różnie, jedni mówią 5,- inin 10,- PLN.

Jak to wychodzi w praktyce, przy ca. 1,5 cm tynku?

Pewnie wszystko zależy od tego z czego robią. Mieszany na budowie czy z gotowej mieszanki i jakiej

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Powiedzcie proszę, ile wychodzi za materiał na 1 m2 przy tynkach cemnt-wapiennych. Fachowcy podają cenę za robociznę al cena materiału wychodzi różnie, jedni mówią 5,- inin 10,- PLN.

Jak to wychodzi w praktyce, przy ca. 1,5 cm tynku?

Cena zależy od regionu,metrażu rodzaju sposobu mieszania materiału i techniki wykończenia.Obrzutka + narzut z tzw płuczki bez filcowania piaskiem to min 10-15 zł netto.Materiał zależy od ceny cementu,wapna,płuczki,piasku,listew ocynkowanych i kosztów transportu wymienionych materiałów na budowe.Biorąc pod uwagę powyższe i normy zużycia materiału na 1m2 tynku o gr 1,5 cm możesz sobie wyliczyć cenęDo tego nalęzy dodać 10-20 % prowizji dla wykonawcy który też często zarabia na materiale :wink:

Płukany, prażony i frakcjonowany piasek kwarcowy. Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego.O różnym uziarnieniu,pakowany w worki 25 i 50 kg.W internecie znajdziesz mase firm sprzedających.Można też kupić na składach kruszywa,ale jest tylko płukany i frakcjonowany(przesiewany

).Używa się go do mieszania tzw szlichty zacieranej pacami filcowymi po wstępnym stwardnieniu narzutu.Jeśli znajdziesz odpowiedniego wykonawcę to taki tynk po wstępnym malowaniu ławkowcem a następnie wałkiem dorównuje estetyką ścianom wygładzanym szpachlą.

piszecie o tynkach kwarcowych,zastanawiam się gdzie można dostać ten piasek kwarcowy, jaka firma to produkuje?

Ja kupuję na "składzie" z piachem z okolicy. Piasek o średnicy < 0,5 mm. Bardzo dobrej jakości. Pakowany po 25 kg, albo na tonę- zależy co kto potrzebuje.

Kupowałam kilka dni temu w normalym składzie budowlanym pakowany w worki 25 kg, cena za worek 22,90. Ekipa która u nie pracuje mówi że OK, zresztą widać gołym okiem, że wychodzi super,ale to przede wszystkim zasługa znakomitych fachowców. Te tynki są robione juz na gotowo, pod malowanie.

piszecie o tynkach kwarcowych,zastanawiam się gdzie można dostać ten piasek kwarcowy, jaka firma to produkuje?

Ja kupuję na "składzie" z piachem z okolicy. Piasek o średnicy < 0,5 mm. Bardzo dobrej jakości. Pakowany po 25 kg, albo na tonę- zależy co kto potrzebuje.

Kupowałam kilka dni temu w normalym składzie budowlanym pakowany w worki 25 kg, cena za worek 22,90. Ekipa która u nie pracuje mówi że OK, zresztą widać gołym okiem, że wychodzi super,ale to przede wszystkim zasługa znakomitych fachowców. Te tynki są robione juz na gotowo, pod malowanie.

Hm... ja za worek 25 kg płaciłam 6 zł (słownie sześć :roll: )

Dużo tego piachu potrzeba na domek o pow.210m2 ? [tynki wewnętrzne]

W piątek ruszam z tynkami.???

Na nasz dom kupiliśmy 80 worków po 25 kg (dom ok 180 m2).

Trzeba pamiętać, że piaskiem kwarcowym nie robi się na ścianach gdzie mają być plytki, bo po prostu glazura nie będzie się trzymać i odpadnie.

Gość M@riusz_Radom
Ciekawe gdzie i z jakimi terminami.

Ja w kwietniu płaciłem z 33zł/m2 z materiałem (Maxit'a)

Radom - 24 PLN/m2 tym samym materiałem Kreisel 510L, - z jakości pracy jestem b.zadowolony.