rublow 26.08.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Cześć, jestem tu nowy, być może to już było gdzieś poruszane, ale ja nie mogę znaleźć. Pytanie jak w temacie: Planuję budowę domu ok 110 m2 z poddaszem użytkowym. Chcę go ogrzewać kominkiem, bo z literatury fachowej i wypowiedzi na forum wynika, że jest to nawet kilkakrotnie tańsze od oleju lub gazu ze zbiornika (gazu miejskiego nie ma w okolicy). Mam na oku dwie opcje: - Kominek z dystrybucją gorącego powietrza +c.w.u. z bojlera elektrycznego - Kominek z płaszczem wodnym, c.w.u. z kominka zimą i z bojlera latem. Nie wiem, którą z tych opcji wybrać (chodzi mi głównie o koszty). Wydaje mi się, że instalacja dgp jest znacznie tańsza od kominka z płaszczem, bo nie trzeba robić całej wodnej instalacji co. Z drugiej strony jak palę zimą w kominku, to bez sensu osobno dogrzewać cwu bojlerem elektrycznym. A tak swoją drogą, czy ciepła woda z bojlera elektrycznego wychodzi bardzo drogo? Pozdrawiam Rublow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.08.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Po poczytaniu opinii o problemach z kominkiem wodnym (instalacja otwarta, zabezpieczenia przed zagotowaniem) będę miał "zwykły". A woda z bojlera. Wychodziło mi ze wstępnych szacunków, jakieś 200 kWh miesięcznie dla dwóch osób. A ile naprawdę, okaże się po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 26.08.2003 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Dzięki. W tej chwili nie mam dostępu do swoich rachunków - jak te 200 kWh przekłada się na złotówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 26.08.2003 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Po poczytaniu opinii o problemach z kominkiem wodnym (instalacja otwarta, zabezpieczenia przed zagotowaniem) będę miał "zwykły". Od 2 dni bardzo intensywnie zagłębiam się w ten temat i m.in. na podstawie dyskusji z forum wyciągam wręcz odwrotne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 26.08.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 A ja podobnie jak Pik33 przestraszyłem się problemów z zabezpieczeniem przed zagotowaniem się wody. Zainstaluję bojler i przepływowe ogrzewacze wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.08.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Witam.Te "problemy" to są nieco wyolbrzymione.Jeżeli już mówimy o oszczędzaniu to płaszcz wodny w kominku jest bezkonkurencyjny.Należy tylko zrobić dobrą kalkulację (czytaj: realną finansowo) co będzie się bardziej opłacać: kominek z DGP i ciepła woda na prąd, czy droższy kominek z możliwością grzania CWU (rozumiem że rozpatrujemy wariant ogrzewania domu z DGP i "przy okazji" załatwiamy problem ciepłej wody).Zdecydowanie najdroższym wariantem jest płaszcz wodny i grzejniki konwekcyjne - jeśli nie mamy drugiego pieca ogrzewającego już mieszkanie (olej, gaz) to musimy je instalować specjalnie do wkładu z płaszczem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 27.08.2003 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 am00, nie zrozumiałem Twojego rozwiązania. Wydaje mi się, że ALBO bojler, ALBO ogrzewacze przepływowe. Dobrze mi się wydaje? A co do rozwiązania co, to poczytałem jeszcze archiwum forum i bliższy jestem gorącemu powietrzu - też do mnie przemawia ten problem z zagotowaniem. Z postów wynika, że np. woda zagotowała się bo ktoś nałożył za dużo drewna. Wydaje mi się, że to właśnie o to chodzi - nakłaść drewna full i mieć spokój na te 10 godzin. Jeżeli płaszcz to uniemożliwia, to chyba nie o to chodzi. I jeszcze kwestia kosztów inwestycji. Na oko kilkanaście metrów rur 110 mm powinno być sporo tańsze niż kompletna instalacja co + grzejniki. O różnicy w cenie kominka nie wspomnę. Tylko mam teraz wątpliwości, czy w domu z poddaszem użytkowym da się skutecznie rozprowadzić te grube rury do dpg.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.08.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Rublow,Przepływowe wymagają dużej mocy (około 20kW), a te jednofazowe mogą służć tylko tam gdzie strumień ciepłej wody może być niewielki, dlatego chcę je umieścić tam gdzie odległość od bojlera jest stosunkowo duża (w kuchni i przy jednej umywalce). Do kąpieli wodę będę brał z bojlera. Zrezygnuję również chyba z rurek do rozprowadzania ciepłego powietrza. Przypomina mi się bowiem anegdotka o Newtonie, który zrobił w drzwiach dwa otwory duży i mały, dla dużego i małego kota czy też psa (nie pamiętam dokładnie) myśląc, że mały kot będzie wchodził małą dziurą. U mnie ciepłe powietrze będzie zasuwało na górę tak jak wszyscy domownicy - schodami. Łazienkę na dole, która jest trochę odizolowana od kominka chcę dogrzewać elektrycznym podłogowym. Tak sobie to przemyślałem, ale już kilka razy zmieniałem koncepcję więc może ostatecznie wybiorę jeszcze inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sir Charles 27.08.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 ja robię podobnie jak u mojego kolegi, ogrzewanie domu DGP, bojler elektryczny ale z wężownicą, na rurę odprowadzającą spaliny z kominka nawijam giętką rurę miedzianą podłączoną przez małą pompkę z wężownicą i zimą mam ciepłą wodę z kominka,patent sprawdzony, mój kumpel nie tylko podgrzewa tym wodę ale poprzez rozdzielacz wykorzystał ten układ do ogrzewania podłogowego w kuchni i łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 27.08.2003 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 To jest fajne, sir Charles. Możesz podać jakieś bliższe szczegóły? Co to jest bojler z wężownicą i czym się różni od tego bez wężownicy? Czy w tej rurce nie ma problemu zagotowania wody, tak jak w kominkach z płaszczem? Jeżeli tak, to do tego potrzebna jest jeszcze pewnie jakaś automatyka. A co do Newtona, to może lepiej nie robić schodów i kazać dla odmiany domownikom łazić przez rury do dgp? A tak poważnie, to taki system oznacza, że jeżel ktoś na piętrze chce mieć ciepło w pokoju, to musi mieć cały czas otwarte drzwi. A ja na przykład sporo pracuję w domu (obecnie w mieszkaniu) i chcę mieć możliwość odizolowania się. Nie mówiąc już o możliwości zamknięcia drzwi do sypialni. Czołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sir Charles 27.08.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 bojler z wężownicą posiada nie tylko grzałkę elektryczną ale też w środku rurkę (właśnie wężownicę) do której podłączasz rurki doprowadzające ciepłą wodę z kominka i ta woda przepływająca przez wężownicę ogrzewa wodę w zbiorniku bojlera, taki bojler jest droższy o około 100 zł (bojler 100 litrowy), rurka miedziana nawinięta na rurę komina ma średnice 15 mm lub 18 mm i wychodzi jej od 20 d0 30m (w zależności od przekroju),ja nie będę robił ogrzewania podłogowego ale pod ten układ podłącze dodatkowo jeden grzejnik w łazience (w domu mam tylko DGP a chcę mieć pewność, że w łazience będę miał cieplutko), jeśli chodzi o dobór pompy to w zasadzie starczy najsłabsza, w całym układzie będzie około 8 litrów wody,dobrze by było gdyby ten układ podłączał ci jakiś sprytny hydraulik wtedy będziesz spokojny o bezpieczeństwo, nie dysponuje skanerem bo bym ci przysłał porobione u kolegi zdjęcia tej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 27.08.2003 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 A co z możliwością zagotowania wody w rurce? Taki układ nie ma chyba żadnej regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sir Charles 27.08.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 zapomniałem dodać, że ten układ przy odpowiednio nawiniętych rurkach podwyższa sprawność układu grzewczego bo mniej ciepła ucieka przez komin, tyko musisz kupić odpowiedni kominek, do ciągłego grzania i dobrze żeby miał ze 2 kW zapasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sir Charles 27.08.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 jeśli chodzi o bezpieczeństwo i regulację układu - dlatego to musi zrobić dobry hydraulik (ja sam tego też nie robię), który wszystko przeliczy i zrobi odpowiednie zabezpieczenie, ale ten patent sprawdził się już przez 2 zimy, nie ma żadnych kłopotów z ciepłą wodą, ogrzewanie podłogowe działa jak należy i nie płaci się w sezonie grzewczym za prąd użyty do bojlera, mi hydraulik będzie kończył tę instalację za jakieś 2 tygodnie wtedy będę mógł coś ci napisać o szczegółach technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 27.08.2003 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 To jak już będziesz to miał, będę wdzięczny za szczegółowe dane. W razie czego pisz na priva. Będę też wdzięczny z info, ile Cię ta cała instalacja (razem z kominkiem) kosztowała. A na marginesie, to jest to właściwie równoważne zrobieniu domowym sposobem kominka z płaszczem wodnym i dgp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 27.08.2003 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 am00, jakie są Twoje przemyślenia na temat dgp? Interesuje mnie, jak wyobrażasz sobie to rozprowadzanie powietrza przez otwarte drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.08.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Witam.Rublow - czasami rozprowadzenie DGP wychodzi mi na gotowo za 3-4 tysiące!Jeżeli nie da się inaczej to robię to najczęściej sufitami podwieszanymi.Teraz policz - kilkanaście(dziesiąt) m2 gipsokartonu na stelażu na suficie (30-40 zł/m2), do tego turbina (do 1 tys. zł) i przewody (ok. 30 zł/mb). Do tego kratki, halogeny, listwy i inne "udogodnienia na życzenie klienta.czasami wychodzi drożej niż grzejniki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.08.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Witam.Rublow - czasami rozprowadzenie DGP wychodzi mi na gotowo za 3-4 tysiące!Jeżeli nie da się inaczej to robię to najczęściej sufitami podwieszanymi.Teraz policz - kilkanaście(dziesiąt) m2 gipsokartonu na stelażu na suficie (30-40 zł/m2), do tego turbina (do 1 tys. zł) i przewody (ok. 30 zł/mb). Do tego kratki, halogeny, listwy i inne "udogodnienia na życzenie klienta.czasami wychodzi drożej niż grzejniki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.08.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Rublow,Do łazienki na piętrze nie ma problemu, bo otwory i tak muszą być w drzwiach, dwa pokoje przylegają do komina i liczę na ciepłą ścianę, a trzeci najmniejszy? - chyba też zaopatrzę w szparę pod drzwiami. Nie chcę przeinwestować, a mam przeczucie że to się sprawdzi. A jeśli nie, to do emerytury coś wykombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.08.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Myślałem też o takim rozwiązaniu jak proponuje sir Charles. Nie odbiega to od idei płaszcza wodnego, a wprowadzenie wężownicy do bojlera elektrycznego steruje jego wyłączaniem się. Problem tylko w tym by zapewnić stałą cyrkulację płynu w wężownicy (grawitacyjna prawdopodobnie nie wystarczy) i odbiór nadmiaru ciepła (np. przez podłogówkę). Sir Charles, jestem również zainteresowany szczegółami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts