Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawy Ani i Grzegorza :-)... nasz mały biały domek....

Recommended Posts

Zaczynam pisanie dziennika bo to wielka frajda gdy można dzielić się swoją radością z innymi :-) Budujemy Ciekawy c118 z Muratora. W miniony piatek

kopaliśmy fundamenty, w sobote było zbrojenie , wczoraj zalewanie betonem a dzisiaj juz murowanie kanoldami. Kurczę juz nie mogę się doczekac kiedy bede wybierac firanki :-)

Ale jak pójdzie w takim tempie to juz niedługo :)

Chcemy wprowadzic się na zimę, różnie ludzie nam mówią jedni że za szybko, bo mury muszą "wyparowac" inni ze teraz to wszystko jest możliwe :o a wy co sadzicie??

http://forum.muratordom.pl/ciekawe-komentarze,t123667.htm

Jak się nauczę to wkleję zdjęcia :-)

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zostało im już niewiele, trzy warstwy położone, zgodnie z projektem, ale zdecydowaliśmy, że położymy jeszcze jedną bo jest małe zaniżenie terenu.

:-)

Uffff, jesteśmy po rozmowach w sprawia dachu....

nie wiem czy to dużo czy mało , ale nasz fachowiac wycenił prace swoja na 20 tys. tzn. będzie robił wszystko co tylko na dachu robić się powinno czyli kładzie drzewo, folię, dachówkę, 6 okien, kominki wentylacyjne i orynnowanie, impregnuje drewno, daje wszelkie śruby i śrubeczki. Do tego dochodzi nam koszt drzewa (10 000)dachówki (10 000), rynien, folii.... to chyba wszystko. dodaję że dach ma 180m2 :-)

Wydaje mi się że całkiem nieźle to wszystko wypadło :-) i że zmieścimy się w 45 000 :D

aha !!! zapomniałam dodac że planowany termin kładzenia dachu to poczatek maja hurrra!! :D

A swoją drogą to cieszę się zę ktoś czyta te moje wypocinki ( pozdrawiam Roma i Bobową Budowniczową :D- moich pierwszych kibiców !)

wczoraj jak pisałam po pracy od razu pojechaliśmy z mężem na działkę i doznaliśmy szoku....

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

w planach było ze dokończą murowanie kanoldów, wybiorą ziemię ,gdzieś tam ją rozwiozą i tyle,

zajeżdzamy i zaczynamy się zastanawiać czy to naprawdę nasza działka...

wszystkie mury narożnikowe wyprowadzone i do tego prawie do połowy jedna ze ścian garażu ( jak widać na załączonym obrazku powyzej :-))

panowie zrobili nam baaaardzo miły prezent na Walentynki :D

i to kolejna zaleta firmy która sama sobie załatwia towar, wyrobili się podjęli decyzję że jadą dalej, jeden telefon cegła już na działce :-)

Małe kalendarium dla przypomnienia :-)

26.01.08 wytyczanie budynku

8.02.08 kopanie fundamentów

9.02.08 zbrojenie fundamentów

11.02.08 dokanczamy zbrojenie , podsypka tzw. suchy beton

zalewanie fundamentów

12.02.08 murowanie ławy kanoldami

14.02.08 "pierwsze ściany w górę ;-)"

Kurcze alle faaaaajnie :-)

Pozdrawiam wszystkich :-)

Jestem ;-)

no więc sprawa wygląda tak do piątku murowali i postawili mury do połowy okien. W sobotę padał śnieg więc przestaliśmy murować. Na chwilę wróciła zima :evil:

Ale dzisiaj już jest prawie ok więc może zaczną jutro na nowo. W tej chwili mają postawione mury do połowy okien :-)

drzewo na dach już się szykuje a cieśla i dekarz zamówieni na maj :-))

ufffff zeby tak było do końca fajnie:-) :D :D :D :D :D

A zatem .......

, skończył padać śnieg :lol: :lol: :lol:

ale zaczął padać deszcz :evil: :evil: :evil: :evil:

więc czekamy aż szanowna pogoda się zdecyduje, od tygodnia mury nie pną się do góry ( ale mi się zrymowało :o )

ale to nie znaczy że leniuchuję.. o nie. całą parą poszukuję producenta schodów, bo musimy mieć kręcone ale mimo szczerych chęci nie potrafię sobie wyobrazić jak to faktycznie będzie wyglądało więc przeglądam tysiące stron www a najbardziej wkurza mnie :evil: jak nie podają cen!!!!

dobra dosyć narzekania , teraz coś z pozytywnych rzeczy... ekipa powiedziała nam że mamy się nie martwić pogodą, bo jak oni teraz już wejdą do zejdą dopiero po stropie i liczą na to no ze 2 tygodnie ;-) kurcze ale optymści ;0

z samego rana mąż pobiegł na budowę bo robią nam przyłącze wod-kan.

Już się baliśmy bo wg mapy obie instalacje miały iść porzez środek drogi , ale na szczęście idą w pasie zieleni przy drodze ( te mapki :lol: )

ale po drugiej stronie od naszej działki więc trzeba zrobić przecisk pod asfaltem :evil: :evil: a to dwa razy większe pieniądze :-(

no cóż ale przynajmniej woda już będzie sobie płynęła z rury a nie trzeba stawiać jakiś beczek ;-) , no i kawka będzie już ze swojej wody :wink: :wink: :wink: :wink:

:D :D :D :D :D :D :D

wczoraj po pracy t.j. o 17 pojechalismy na budowę. sloneczko jeszcze świeciło a nasi panowie uwijali się jak mróweczki. Ścianki wewnętrzne już podmurowane, narożniki całe 6 sztuk już zostało wyprowadzone do stropu no i komin już też prawie gotowy.

Ale nie może tak być że tylko wg projektu się buduje ... no bo co to za budowa bez zmian :D :D :D :D :D . Wymyśliłam sobie że w ściance dzielącej jadalnie od salonu ( ścianka szeroka na 50 cm z jednej strony wejścia i 50 cm z drugiej) chcę mieć dziury :-) tzn. lukę szeroką na 20 cm i wysoką jakieś 90 cm- no i w tych dziurach w kształcie prostokąta ( po jednej i po drugiej stronie wejścia ) wstawię sobie jakąś rzeźbę albo kaktusa.....:-).

Majster zrozumiał , śmiał się tylko że dobrze że przed postawieniem mówię

bo śmiesznie byłoby dzisiaj murować a jutro rozwalać ściany:-)

Jak dzisiaj pojadę to już mury chyba będą stały to jutro wam pokażę jak moje dziury wyglądają :-)

brrrrrrrr zimno :evil: :evil: :evil:

no i kolejna niespodziankę nam sprawili nasi panowie, a mianowicie....

Piątek był ostatnim dniem roboczym na naszej budowie. Sobota była dniem wolnym gdyz jest tak uzgodnione w firmie która nam buduje domek, że pierwsza sobota miesiąca , czyli wypłata :D :D :o zawsze jest wolna od pracy - ( fajnie , a co niech chłopaki odpoczną!!!! :wink: )

przez weekend zrobiło nam się zimno więc nawet nie zagladaliśmy ani wczoraj , ani dzisiaj na działkę no bo i po co jak sie nic nie dzieje..... teoretycznie :o :o :o :o :D

nasza kochana ekipa chyba się stęskniła za naszym domkiem ( :D :D :o :o :D :D ) bo od rana dzisiaj pracuje wytrwale i kończy stawianie murów !!!

hurrra!!!

a to niespodzianka kolejny etap za nami ;-)

zdjęcia oczywiście jutro juz nie mogę się doczekać 17, do końca pracy.....

tik ....tak......

kurcze ale ten czas wolno leci

I juz jestem :D :D :D zima nie nadchodzi więc panowiepracują dalej , mój domek ma skonczone ściany i ułożony strop !!!! jak wszystko dobrze pójdzie to w poniedziałek bedą zalewac strop :D :D :D :D !

w poniedziałek , ( a właściwie w niedzielę ) mija okrągły miesiąc jak panowie weszli na naszą działeczkę

http://img341.imageshack.us/img341/7688/461by6.jpg

kwiatki dla moich panów murarzy :-)