Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie szambo?

Recommended Posts

ponieważ muszę podłączyć szambo, proszę o sugestie jakie? czy betonowo-żelbetowe, czy może dać pojemnik plastikowy? Z kręgów betonowych odpada, bo przepuszcza, a nie mogę sobie pozwolić na przepuszczalność, oczyszczalnia na razie za droga. Jak macie jakiś dealerów, to proszę o dane.

W porównaniu do wybudowania szamba jest droga .Ja wiem,że w przyszłości /w planach zagospodarowania miasta jest ujęta kanaliazacja/ przyłączę się do kanalizacji i oczyszczalnia odpada ,więc byduje takie przejściowe szambo do czasu pociągnięcia kanalizacji .A wciskanie kitu,że budowa oczyszczalni nie jest droga jest nie na miejscu /oczywiście w porównaniu z budową szamba/.Co do eksploatacji się zgodzę ale nie co do kosztów pierwotnych.

Tomku, wiem że dość sporo miejsca było o szambach, więc uściślę o konkrety. Przydomowa oczyszczalnia ścieków odpada, bo początkowy koszt (a ot taki mi chodzi) jest dużo większy niż szamba. Zależy mi na opiniach i adresach firm na temat szamb ( oprócz z kręgów) wielkości ok. 10m3. Głównie chodzi mi o ceny, bo ja znalazłam tylko szamba żelbetowe o tej pojemności po 3250 zł

Jeżeli zakładasz, że przyłączysz się do kanalizacji to faktycznie przydomowa oczyszczalnia jest bez sensu.

Ja zrezygnowałem z niej (względu na koszty) ale zastąpiłem ją szambem z kręgów (1800 bez faktury). Za szambo betonowe (ok. 2500 l)chcieli od 3000- 4000. W takim układzie oczyszczalnia (zbiornik 2000 l) za 3 521.32 + VAT jest warta zastanowienia - a co najważniejsze:

1. nie wciskam nikomu kitu - sprawdziłem dokładnie te oferty

2. nie jestem przedstawicielem żadnej firmy produkującej oczyszczalnie - po prostu w zeszłym roku miałem ten sam problem.

pozdrawiam,

Firma probud poręba 0-32 6772660 za zgrabne szmbo betonowe jednocześciowe (z pokrywą ) życzy sobie -10m3- 2040zł+vat.Posiadają różne wielkości. Myślę, że warte zastanowienia. Do mnie niestety jest za daleko (koszty transportu). Szczegóły możesz znależć na stronie internetowej.

pozdrawiam Pawel

Mierzwik - problem z plastikiem polega na tym, że gdy zbiornik jest pusty to wody gruntowe mogą (i chętnie to robią) go sciskać. Zmniejsza się w tedy jego pojemność i cała zabawa traci sens. Oczywiście można to po bokach wzmocnić jakimiś betonikami - ale po co?

Agnes - niestety nie znalazłem juz w domu informacji o szambach - jak się okazało moja żona jakis czas temu stwierdziła,że są już zbędne i je zutylizowała.

Do Mierzwik ,

Słuchaj ja też stoję przed wyborem oczyszczalni i podobnie jak Ty ( tak sądzę )mam teren z dość wysokim poziomem wód gruntowych. Uważam , że TomekM zrobił malą pomyłkę , ściskanie zbiornika nastąpi gdy jest on pusty - zgadza się , ale pamiętaj , że przecież wodę z oczyszczalni czy tez szamba musisz odprowadzić do drenażu lub jakiejś innej instalacji. I w ten sposób cały czas masz ścieki w szambie a tylko nadmiar ( lub już oczyszczone ) przelewem sa odprowadzane poza zbironik. Z reguły wszystkie oczyszczalnie pracują w ten sposób , że są cały czas wypełnione ściekami- nie opróżniasz ich do zera.

Pozdrawiam ,

Co do oczyszczalni - to fakt, że jest wypełniona, ale ja widziałem jak woda scisnęła zbiornik plastikowy (pusty) w ciągu weekendu - a w tym czasie trudno zapełnić zbiornik w "naturalny" sposób. Zbiornik,o którym piszę miał być zwykłym szczelnym szambem - i o to mi chodziło (choć jak zwykle wyrażam się nieprecyzyjnie :smile: )

Z tym sciskaniem zbiornika to chyba nie tak.

1.Nawet przy oczyszczalni co jakiś czas (producenci podają ok. 2 lata) trzeba z osadnika wybrać osad - zanim się napełni mamy to samo.

2.Wysoka woda gruntowa raczej nie spowoduje zapadnięcia się ścian osadnika - tylko wypchnie go do góry jeśli będzie pusty.