Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Braknie nam kasy:(((( Budowlana depresja

Paulka

Kasa na budowę  

72 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kasa na budowę

Recommended Posts

Na razie robimy tynki i instalacje

ale

Jakby nie liczył

.... braknie nam na wykończenie :-?

Ma ktos na zbyciu 30 - 40 tys zł ???

:evil:

Jak jest/ było u was?

Pytam, bo mąż jest bliski depresji :roll: , liczy codziennie po 100 razy i dalej nie chce mu wystarczyc :roll:

A kosztorys obejmował ogród, zakup mniej niezbędnego sprzetu agd/ rtv, pierwsze zakupy i wycieczkę na zakończenie prac :D

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to i tak mało Ci zabraknie :D

nam zabrakło więcej (a też miało starczyć.... no, bez wycieczki :wink: )

za tydzien sie przeprowadzamy - mamy tremę - ale? damy radę na razie z jedna łazienką ze schodami betonowymi (szukamy taaaniej wykładziny na tymczasowe ich wyłozenie...) w kuchni będzie tylko blat - ale docelowy, szafki będą ...potem i dobrze, bo nie mogę zdecydowwać sie na kolor :lol:

a, i z tym brakiem jesteśmy od lipca przeszłego roku.

nie martwcie się na zapas (za duzo) no i trzeba się przyzwyczaić żyć z debetem :wink: i robić to, co jet na raazie najpotrzebniejsze i czego nie można łatwo wymieniać

Gość elutek

Paulka :D nam brakło i cały czas brakuje... :-?

wprowadziliśmy się do nieocieplonego domu, bez żadnych drzwi wewnątrz,

na podłogach, ale tylko na dole, wykładziny - tzw. remontowe po 6 zł. m /w kuchni

i w łazience na dole nadal leżą choć minęło 5 lat/, ściany "pomalowane" wapnem,

na górze tylko 1 grzejnik w pokoju dzieci, a w naszej sypialni - największy pokój

na górze - biegał królik i ładnie ścierał sobie pazurki na betonie... :lol:

jedyne nowe meble, które kupiliśmy /na raty/ do domu - szafki kuchenne - zaczęły

pleśnieć wisząc na mokrych ścianach

i jeszcze "prawem serii" popsuł nam się samochód, odkurzacz, komputer i pralka

a, i jeszcze mąż zachorował na zapalenie płuc i nie mógł przez miesiąc zarabiać pieniędzy

i tak to u mnie było, pocieszyłam Cię? :roll: :wink:

ale przetrwaliśmy i Ty na pewno też dasz radę :)

u nas zbrakło na etapie ocieplenia, a i ogród i ogrodzenie były wliczone w kosztorysie. Kiepścizna...ile nerwów przez to zjadłam to moje :evil: Okazało się jednak, że rodzice po cichu odkładali dla nas troszkę pieniążków w razie takiego kryzysu. :-? Głupio mi było brać, oj głupio.... :oops:

Obawiam sie tylko żeby nie zabrakło na stan "jako-taki". Byle tylko wejśc... Częśc mebli maby,żarówki wiszące na kablach tez prezentują sie nieźle ;)

Ja sie jakos tak okropnie nie martwie, gorzej z mężem :roll:

eh.... a marzyło sie pic kawę na drewnianym tarasie, w pięknym ogrodzie, miec drewniane meble i wogóle super wnętrza. A chyba jednak nie będzie aż tak doskonale... :roll:

Przynajmniej na razie :wink:

Jak już myślałem, że wystarczy to ukatrupiłem auto i trzeba było kupić nowe "stare". Pocieszam się, że kiedyś i tak trzeba to było zrobić więc jakoś z tym się pogodziłem. W sumie nie martwię się tym, że kilka rzeczy nie będzie na wejście zrobione, bo będę miał czas aby kupić je patrząc na nie pod kątem tego czy mi sie podobają a nie czy mnie na nie stać. Spokojnie sobie uzbieram kaskę i powoli będę urządzał się. Z drugiej strony i tak jestem dalej niz niektórzy z was, a wy jesteście dalej niż wielu innych, których nigdy nie będzie stać na własny dom. Więc uszy do góry.

Ja też pod kreską i to sporo, zeszłoroczny skok cen niestety nie dał mi szans.

Na razie schodzę ze standardem wykończenia na psy i zbieram papiery do banku, celem wyciśnięcia jeszcze nieco kasy.

Następnych kilka lat będzie baaardzo pracowitych, oj będzie.

Ale i tak nie mogę się doczekać, kiedy się wprowadzę.

Ciekawa ankieta.

Gdybym to ja był jej autorem, to dedykowałbym ją tym, którzy piszą, że mają zamiar za 100 000 zł (a nawet i mniej) wybudować dom.

Muszę się przyznać, że jestem (póki, co) tym jednym jedynym, który zaznaczył w ankiecie opcję trzecią.

Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że budowałem dom w starych dobrych czasach (przełom tysiącleci) przy relatywnie niskich cenach mat-bud., gdy na krajowym rynku pracy nie brakowało dobrych fachowców i w związku z tym ich wynagrodzenia nie były tak wysokie, miałem pełen odpis 35 000 zł dużej ulgi budowlanej, własną ogrodzoną ziemię z mediami oraz ponad 30 przeżytych lat, podczas których udało się zgromadzić niezbędne środki finansowe.

Mnie raczej wystarczyło,

ale mój domek malutki :wink: co prawda malutki ale mam praktycznie wykończony, jeszcze kilka drobiazgów i po temacie budowa,

tylko że już zaczynam kombinować co tu zmienić, aktualnie zadaszam taras a co będzie za rok to nie wiem,

Choć jak się tak dobrze zastanowię to mogę też napisać że mi brakło kasy, nie mam plazmy w salonie, dobrego kina domowego, fajnego obrazu przodka znanego malarza na ścianie :wink: i innych rzeczy :wink: ale do życia mam wszytko i jestem szczęśliwy człek, w brew wszystkim tym którzy twierdzili że się nie da za takie pieniądze wybudować :lol: :lol: :lol:

Tak więc jestem szczęśliwy