xprox 12.02.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam Obecnie na dachu mam położony eternit który już przecieka wiec będzie potrzebna wymiana pokrycia. Pod eternitem papa jest (lub to co z niej zostało 40 lat) a później deskowanie. Czytam wszystkie co wpadnie mi w ręce a im więcej czytam tym chyba mniej wiem. Może mi ktoś poradzić czym pokryć dach po pozbyciu się eternitu? Moje kryteria to łatwy montaż (sam chciałbym to zrobić) oraz w miarę by to było trwałe i nie zrujnowało budżetu domowego. Wygląd się nie liczy dach nie ma dużego spadku więc i tak mało co go widać. Osobiście zainteresowała mnie papa ale która o to jest pytanie:) jest ich tyle zgrzewalne samoprzylepne mechaniczne montowane myślę nad tymi ostatnimi bo chyba było by mi najprościej zamontować no ale może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł Z góry dziękuje za dobre rady dobrzy ludzie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 16.02.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 U mnie ekipa zdejmowała eternit, pod spodem była stara papa i dużo kurzu. Część papy, ok 2/3 wymieniono na nową, na zakładkę. Na to poszedł gont bitumiczny z Katepalu. Już się zwulkanizował, wygląda ładnie, na 30 lat jak nie więcej spokój. Myślę że poleży do mojej śmierci a potem niech się ktoś martwi. Niech Cie nie przeraża że pod gont papa nie będzie wszędzie idealnie równa. Ja wwybrałem sobie taki wzorek [/url]http://www.stema.pl/dachy/gonty_bitumiczne/kolorystyka/rocky.html i on ładnie wymaskował to co jest pod spodem. Kolor dałem zielony bo w okolicy wiele czerwonych i brązowych dachów zielenieje, ja to uprzedziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xprox 24.02.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Niech sobie wygląda jak chce byle by na głowę nie ciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.02.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Niech sobie wygląda jak chce byle by na głowę nie ciekło Upewnij się, że te deski nadają się jeszcze do użytku i nie spadną na głowę w najbliższynm czasie. Co do pytania to polecam blachę trapezową ocynkowaną. Tania, bardzo łatwo położyć. Trwałość na pewno powyżej 10 lat (myślę, że 30 to minimum). Położyłem taką na dobudówce i po 5 latach żadnych śladów korozji lub innego zużycia. Gdyby jednak wygląd też się trochę liczył to blachodachówkę. W zeszłym roku wymieniałem dach i płaciłem za Krolla 25zł/m2 (ceglasty, matowy). Kładłem ją również osobiście (w dwie osoby). 100m2 zajęło nam 2 dni (nie trzeba było przycinać). Gonty jest dużo trudniej położyć, ważne jest to co jest pod spodem i są droższe, a mniej pewne jeśli chodzi o ewentualne uszkodzenia czy przecieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts