Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy domku - 125m2

Gosia Łódź

Recommended Posts

Witam.

Chciałabym podpytać, ile kosztuje - jaka jest robocizna jeżeli chodzi o budowe domu ok 125m2, wg załązconego projektu.

Jakieś doświadczenia..jakieś propozycje mile widziane. D44 Dom z gankiem

Ukazał się katalog MURATORA Najpiękniejsze domy . Znajdziesz w nim także opis swego Domu z gankiem, zestawienie kosztów poszczególnych etapów, (zdradzę Ci, że dla D44 według tej wyceny : stan surowy kosztuje 19.100, stan surowy otwarty 65.500 zł, całość -221.000 zł - wszystkie ceny bez VAT) a na płycie CD-ROM róweż jego animację - myślę, że warto wydać 18,50 zł.

Jeżeli chcesz budować systemem gospodarczym, to pewnie znajdziesz ekipy, które wybudują Ci go w stanie surowym za kwotę od 10.000 do 20.000 zł. Wiem - taka rozbieżność wyda Ci się szokująca, ale jak poczytasz inne wątki na Forum to zauważysz, że tak to na róznych budowach się kształtuje.

Szukając ekipy wykonawczej trzeba równierz pamiętać, że najtaniej nieznaczy najlepiej, bo często przez takie najtańsze ekipy można sporo stracić zamiast zaoszczędzić, dlatego najlepiej brać ludzi z polecenia i zobaczyć ich robote (u kogoś ) a samo gadanie niewystarczy, bo na rynku jest sporo partaczy (niestety)

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Konkretnie-ja za robociznę stanu surowego otwartego(dom z kompletnym dachem bez okien i drzwi)domku parterowego 127m + 44m garaż z pomieszczeniami gospodarczymi (Babie Lato-www.apa-domy.com.pl)mam uzgodnioną cenę z firmą budowlaną(wg mojego wywiadu dość solidną :) ) 35 000zł.Wszyscy,którzy się już wybudowali twierdzą,że to korzystna cena.Niektórzy wykonawcy zaczynali negocjacje od 45 000 i zjeżdżali do 40 000 ale dawali różne bonusy.Generalnie należy negocjować z kilkoma wykonawcami(najlepiej już przez kogoś poleconymi) i koniecznie odwiedzić właścicieli kilku wybudowanych przez nich domów.