Tomek_W 12.02.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam serdecznie po dłuuugiej nieobecności Mam pytanie do zorientowanych w kwestiach prawnych związanych z tzw siedliskami. Wygląda na to, że długo przyszłoby mi czekać na uchwalenie planu zagospodarowania przestrzennego dla interesującego mnie terenu. Sprzedający naciska na sprzedaż działki w formie już zaczętej budowy siedliska. Jest rolnikiem, więc jak mówi ma prawo rozpocząć budowę a następnie sprzedać mi działkę z np fundamentami. Czy ktoś z Was ćwiczył może taki sposób albo coś pewnego na ten temat słyszał? Z jednej strony zależy mi tej działce, a z drugiej nie chciałbym wkomponować się w jakąś kupę Niby logiczną wydaje się możliwość sprzedania przez rolnika rozpoczętej budowy. Pytanie czy kupującym musi być rolnik czy dowolna osoba? Jeśli może to być ktokolwiek, to jak rozumiem od momentu zakupu owa działka musiałaby przestać mieć charakter rolny. I ostatnia rzecz. Na jakim etapie budowy ów rolnik może to najwcześniej sprzedać? Ten początek budowy miałby być oczywiście prowadzony de facto przeze mnie i logicznym jest, że chciałbym to jak najszybciej "zalegalizować" Wiem, że taki sposób to lekka fantasmagoria, ale z działkami nie jest wesoło a ta bardzo mi odpowiada. Będę wdzięczny za konkretne podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 12.02.2008 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Niby logiczną wydaje się możliwość sprzedania przez rolnika rozpoczętej budowy. Pytanie czy kupującym musi być rolnik czy dowolna osoba? Jeśli uda ci sie kupić tę ziemie to będziesz już normalnym rolnikiem i możesz dalej budować swoje siedlisko. Tylko czy tu nie chodzi o sprzedanie tylko kawałka tego siedliska z fundamentami? Tu już widziałbym problemy. Sam się nawet kiedyś zastanawiałem czy po wybudowaniu siedliska można by wydzialić działkę w okół domu a resztę sprzedać. Ale jakoś nikt nie był w stanie mi jasno powiedzieć czy tak wolno czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 13.02.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 No właśnie chodzi o sprzedaż tylko tego kawałka (11 arów) z fundamentami. Tak więc rolnikiem nie bardzo się stanę Pytanie czy w ogóle mogę to kupić i jakie są ewentualne warunki? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 13.02.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 też chętnie się dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 13.02.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Z tego co wiem to aby dostać pozwolenie na budowę siedliska musisz być rolnikiem. A rolnik musi mieć wymaganą w gminie ilość ziemi. Można to obejść na przykład przez wydzierżawienie odpowiedniej ilości pola na okres od złożenia wniosku do wydania pozwolenia na budowę. Działka nie przestanie być rolna, wymaga to zmiany planu zagospodarowania. Niestety odpowiedzi na główne pytanie nie znam - w kazdym razie nie będąc rolnikiem nie możesz na pewno występować o nowe pozwolenie na budowę tylko musiał byś kontynuować tę rozpoczętą przez rolnika który działkę sprzedaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 13.02.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Temat był już poruszany w wątkach "Prawo i Finanse". Generalnie z tego co pamietam większość gmin chce, aby przyszły nabywca spełniał warunki poprzedniego. Wtedy gmina przenosi pozwolenie na budowę na Ciebie. Najprościej jednak zasięgnąć wiedzy u źródła, czyli w gminie. Podejść i zapytać o warunki przeniesienia pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 13.02.2008 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Zapytać w gminie oczywiście można, ale to chyba nie o to chodzi. Bardziej prawdopodobne wydawało mi się, że istnieje z mocy samego prawa możliwość (bądź jej brak) zakupu takowej nieruchomości od rolnika samym nim nie będąc. Jakoś nie mieści mi się w głowie (choć trochę w naszym kochanym kraju żyję ) żeby gmina decydowała kto od kogo co może kupić. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 13.02.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Znalazłem się w prawie podobnej sytuacji . Kupiłem działkę o statusie prawnym -zagrodowa . Nie mając ziemi nie mogę na niej pobudować domu . Na tej działce stoi stary drewniany dom o murowanych fundamentach . W gminie powiedziano ni że na obecnych fundamentach mogę sobie budować dom i nie było by problemów z pozwoleniem na budowę .W Twoim przypadku jak kupisz działkę z istniejącymi funtametami masz bardzo duże szanse na budowę domu . Oczywiście już na swoje nazwisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 13.02.2008 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 W gminie powiedziano ni że na obecnych fundamentach mogę sobie budować dom i nie było by problemów z pozwoleniem na budowę Takie debilizmy doprowadzają mnie zawsze do szału. Czyli MOŻE powstać na owej działce dom ale tylko na STARYCH fundamentach! Jeśli ktoś chce coś nowszego (chociażby Legalet) to już d..pa. To takie ograniczenia jak niegdyś wobec p. Drzymały, tyle że... wtedy byliśmy pod zaborami. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 13.02.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Będę budować siedlisko. Wiem, że działka może być zabudowana w zależności od jej wielkości. Np: 25 arów -to około 0,07% powierzchni może być zabudowane. Jest to około 180m2 /w tym budynek mieszkalny i bud. gospodarczy/, reszta to tereny zielone,teren utwardzony- podjazdy, miejsca parkingowe. Czy będę całe życie rolnikiem? tego nie wiem.Tak więc na pewno nie można sprzedać np: 8 czy 10 arów. Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 13.02.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Jakoś nie mieści mi się w głowie (choć trochę w naszym kochanym kraju żyję ) żeby gmina decydowała kto od kogo co może kupić. Agencja Nieruchomości Rolnych decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 13.02.2008 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Agencja Nieruchomości Rolnych decyduje. Niby racja Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.02.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Tutaj jest cała fachowa dyskusja na temat rolnych działek siedliskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 14.02.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeżli kupisz działkę siedliskową z powoleniem na budowę to będzie OK. Sprzedający musi tylko podpisać wniosek, że zrzeka się pozwolenia na budowę dla ciebie. I teraz urzędnik może ci zrobić problem, ale nie musi (przepisy nie wymagają aby ponownie rozstrząsał sprawę pozwolenia na budowę). Zadbaj o jego przychylność i po sprawie. Sam ten temat ćwiczyłem 2 miesiące temu więc info aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 14.02.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 http://forum.muratordom.pl/decyzje-o-warunkach-zabudowy-i-plany-pomoge,t18258-1620.htm poczytaj a na pewno będziesz mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 14.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Z mojej wiedzy i doświadczenia:1. Kupując tę dzialkę kupujesz grunt rolny więc chyba ANR ma prawo pierwokupu. Więc najpierw jest umowa warunkowa, po wypowiedzeniu się ANR jest druga umowa.2. Jeżeli chcesz budować na pozwoleniu na budowę poprzedniego właściclele należy stosowny wniosek złożyc w Starostwie powiatowym i musisz złożyć oświadczenie o posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.Na takim pozwoleniu na pewno możesz budować swój już dom.3. Oddzielną sprawą jest wydzielenie dzialki - grunt rolny można podzielić na działki o pow. nie mniejsze niż 3000 m2. Chyba że dzieli się działkę na potrzeby powiększenia np drogi lub innej dzialki lub umożliwienie dojazdu. % powierzchni zabudowy określany jest w Miejscowym Planie lub gmina określa w Warunkach Zabudowy w przypadku braku planu. Wydaje mi się (nie jestem pewien) że wydzielić działkę pod domem możnaby po formalnym odrolnieniu fragmentu dzialki, ale nie znam szczególnych cech prawnych dotyczących działek siedliskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 14.02.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Działkę/pole/ można podzielić na mniejsze w przypadku istniejących planów przestrzennego zagospodarowania i wielkość również jest określona i taką ziemię podzieloną na działki rolnik może sprzedać. Jeżeli grunt należy do AR Skarbu Państwa a rolnik dzierżawi ten grunt i chce kupić jest inną sprawą. Niby ma pierszeństwo wykupu ale to zależy od nastawienia urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts