Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MOnia totalnie spóźnione gratulacje z okazji przeprowadzki (chyba się nie mylę) Wnętrza już prezentują się znakomicie, masa wyjątkowych detali...no i ogród marzenie....My też przeprowadziliśmy się do niewykończonego domu, więc wiem czym to pachnie (wiecznym sprzątaniem) i łaczę się w bólu, chociaż przyznaj że mimo wszystko mieszkanie w wymarzonym domku rekompensuje co nie co... :-)

Wusia - cisy to (obok bukszpanów) moje ulubione krzewy :)

Coffee - masz rację - sprzątanie mamy na okrągło. Najgorzej mnie wkurzają ramy obrazów i lampy, bo nie przywykłam w starym domu do wycierania ich co drugi dzień. Postanowiłam odpuścić, bo nie wyrabiam z porzadkami. Czasami przychodzi Pani do porządków. Po ekipach też mieliśmy 'ludzi' do sprzątania. Myślę, że jak zrobimy łazienkę u góry (teraz trzeba przez nią przechodzić do pralni, a przez to, że jest sama wylewka wszystko się 'nosi'), skończymy sypialnię i garderobę (nadal nie dokończone), to będzie czyściej. No i te nieszczęsne listwy podłogowe, których wciąz ni ma... Zauważyłam też, że wszyscy (łącznie z psem) lubią wchodzić i wychodzić nieskończenie wiele razy przez drzwi tarasowe, co powoduje, że również wnosi się do salonu masę piasku, trawy i innych śmieci - mimo przebierania obuwia na tarasie.

Aga - piec polecam, nawet identyczny ;) To mój ulubiony mebel w domu - spełnienie marzeń :)

Aniu - dziękuję :) Jeszcze duuuużo do dokończenia, ale jakoś powoli myślę, że się z tym uporamy.

Beatko - elewacja w przyszłym roku - będzie śmietankowa, niemal biała. Bardzo mi się podoba kolor u Gosi (Gosiek33). Póki co robi nam się mur z kamienia w ogrodzie. Nareszcie, bo przecież findament czeka od roku i nie było kiedy z tym kończyć. Wzięliśmy ekipę do tego, bo M. nie ma czasu i znowu by czekało do następnego roku. Wstępnie mamy też umówione ogrodzenie na następny rok, choć nie wiem jak to będzie, bo cena mnie załamała.

Moniu tego sprzątania co niemiara :( U nas też przez taras wnosi się masę piachu - oczywiście najwięcej piachu, liści, szyszek olszynowych, igieł i wszelakich śmieci wnoszą suki kręcąc się między domem a dworem jak jakieś... bańki wstańki :lol2::lol2::lol2:

Zimą lepiej, zupełnie nie wiem po co zamiatam :lol2:

Dzień dobry :p P. Moniko mam prosbę :yes: Jak bedziesz wstawiać fotki na str. sp5 z rozpoczecia roku szkol. To plissss !!! wstaw te, na których patrzysz w obiektyw:yes: bo na ostatnich zawsze patrzysz w podłogę albo na buciki :lol2: Chyba wiesz że jak mało kto , wzrokiem swym dodajesz barwy dniom noo i sp.5 również :yes: AAAA no i był u mnie pan Tomek (tynk...)Więc mówię mu ja z polecenia pańi ......, A on przerywa, tak tak wiem pani Moniki .SEEE myślę skąd wie .... Ale już Ci nie napisze co mój procesor w ułamku sekuny przeanalizował ( bardzo prymitywne myśli ), ale i tak nie zgadłem , dlaczego wiedział ... Jezeli chcesz wiedzieć to napisz :cool:

Baaaardzo mi się ten mur podoba :yes:.Już pisałam u siebie ,że mając taki kamieniołom to możesz jeszcze bombę kasy zarobić:Da my tu słono musimy płacić za kilka kamieni....:mad:mam gdzieś w inspiracjach podobny mur ,doprowadź sobie Moniu wodę i powieś jakiś fajny żeliwny zlew....ja właśnie jestem na etapie poszukiwania takowego ,w rozsądnej cenie.Powieszę go sobie na murze ceglanym.

Odkąd pamiętam, zawsze podobały mi się takie właśnie mury :yes::D

Nigdy nie będę go miała, to chociaż sobie u Ciebie moniu popatrzę....

...a jak jeszcze ten kamień masz u siebie to super, ile na materiale zaoszczędzisz to sama wiesz najlepiej.

Edytowane przez Amtla

P. Moniko .... coś słyszałem ze otwierasz kamieniołom . Gdybyś potrzebowała do pracy , to ja chętnie popracuję :D ZUS nie musiałabyś opłacać , bo jestem juz emerytem :cool: ale spoko Moniś, jeszcze alarm się nie włancza ,jak wychodzę z muzeum :lol2:

Do roboty mam smykałkę

Krzepę mam jak wół

Sam pociągnę wóz kamieni

Choćby był bez kół

i co Ty nato ?:cool: ale w liczeniu jestem jeszcze lepszy , mógłbym ci kase liczyć :yes:

Edytowane przez doctor.jk
z

P. Moniko .... coś słyszałem ze otwierasz kamieniołom . Gdybyś potrzebowała do pracy , to ja chętnie popracuję :D ZUS nie musiałabyś opłacać , bo jestem juz emerytem :cool: ale spoko Moniś, jeszcze alarm się nie włancza ,jak wychodzę z muzeum :lol2:

Do roboty mam smykałkę

Krzepę mam jak wół

Sam pociągnę wóz kamieni

Choćby był bez kół

i co Ty nato ?:cool: ale w liczeniu jestem jeszcze lepszy , mógłbym ci kase liczyć :yes:

:lol2:

jak tylko otworzę ten kamieniołom, to będę o Tobie pamiętać :lol2:

Moniko ,mam do Ciebie pytanie ogrodnicze .Poradż mi ,kochana ,z czym najładniej komponuje się budleja? kupiłam dwie i teraz jestem w kropce gdzie mam ją wsadzić .Kupiłam jeszcze brunerę ,bergenię,paprocie,miskanty i boje się ,że zrobię sobie taki miszmasz ,bez żadnego uporządkowania?

Brunnera do cienia najlepiej - ładnie wygląda posadzona w kępach po kilka szt. - np. jako obwódka cienistej rabaty. Mam nadzieję, że wszystkiego jest po kilka szt.?

A czemu akurat taki wybór roślin?

W zasadzie wszystkie poza buddleją są do cienia.

Paprocie proponowałabym posadzić na tyłach rhododendronów - będą ładnym tłem dla nich, a gdy zaczną brązowieć, zetniesz i nie będzie widać, bo zasłonią je rh.

Bergenie są niskie, lubią wilgoć i cień. Jeśli masz cień w okolicy stawu, to mozesz wsadzić w to miejsce. Miskanty... Ja kupiłam niedawno odmianę Zebrinusa i wsadziłam w okolice stożków z cisów i bukszpanów - ładnie będzie się komponował w otoczeniu ciemnej zieleni. Możesz mu posadzić od przodu kule tujowe Danica - są również ładne, ciemnozielone, a nieco dalej możesz dosadzić rosplenicę japońską, żeby jakoś ładnie skomponować rabatę trawiastą.

Jeśli chodzi o Buddleję - ja mam posadzone przy jednym z kącików wypoczynkowych. Mam tu akurat dwie, ale na zdjeciu widać tylko jedną. Druga jest po drugiej stronie, ale akurat ucięta na fotce. Dlaczego w takim miejscu? Bo wabi motyle i jest to uroczy widok, gdy się siedzi blisko. Poza tym ładnie pachnie, a w okolicy takich kącików zestawiam rośliny pachnące.

http://i52.tinypic.com/2i8d4p3.jpg