Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydatki ogromne ,to prawda.Lecz na tym etapie budowy jak wydasz 10tysięcy to przyjeżdża betoniara albo ciężarówa pełna cegieł.Potem są pradziwe schody.Wydajesz 10tysięcy i wkładasz do bagażnika osobówki,w dodatku nie możesz pstryknąć ekstra fotki na forum bo nic się takiego na budowie nie wydarzyło. :roll:

Wydatki ogromne ,to prawda.Lecz na tym etapie budowy jak wydasz 10tysięcy to przyjeżdża betoniara albo ciężarówa pełna cegieł.Potem są pradziwe schody.Wydajesz 10tysięcy i wkładasz do bagażnika osobówki,w dodatku nie możesz pstryknąć ekstra fotki na forum bo nic się takiego na budowie nie wydarzyło. :roll:

Tak, słyszałam, że wykończenia potrafią wykończyć :wink:

Jankama, patrzę na Waszą konstrukcję dachu i oczom nie wierzę - z tego, co widać na fotkach, to nie macie na poddaszu żadnych ścian? Dobrze widzę? Jeśli tak, to jak i na czym trzyma się cały ciężar dachu? U nas w projekcie przewidziane mamy 3 ramy stalowe z dwoteownika (przeraża mnie to żelastwo :o ), u Geda jest betonowo - stalowa skorupa, a u Ciebie nic? Napisz jak macie to rozwiązane?

Piękne te magnolie!!!!! (tfu...tfu...żeby nie zapeszyć). Postępy w budowie widoczne gołym okiem, tylko zazdrościć :D i podziwiać :D

Dziękuję, dziękuję, Madziorka i Braza :lol:

Magnolie już przekwitają i nie są już zbyt atrakcyjne, ale liczę na to, że za rok będzie jeszcze piękniej - zwłaszcza, że na imieniny dostałam od koleżanki jeszcze jedną magnolię - Aleksandrinę :D .Poza tym rosrosną się i powinny mieć więcej kwiatów.

Efekty budowlane na razie stanęły w miejscu, bo ekipa przyjdzie dopiero od poniedziałku, ale jak tylko znów coś urośnie (na budowie lub w ogrodzie), to wrzucę nowe fotki :wink:

Monia!Fotki góry w dzienniku.Wydaje mi się ,że dach ma niewiele wspólnego ze ściankami działowymi.Jeżeli już to ściana nośna.Nasz dach trzyma się na widocznych 6 słupach.Nawet nie wiedziałam,że może być jakieś żelastwo.Teraz największa trudność polega na dopasowaniu pomieszczeń do 2 kominów i tych 6 słupów.Skosy też są niczego sobie.Kąt 32st.Nie będą to wielkie pomieszczenia ,czyli główna łazienka(na dole chyba wyszła większa),pokoje dla synków,nasza sypialnia,garderoba,pokoik dla gości(niestety nie zmieścił się na dole) i jakiś jeszcze.

Właściwie powinnam to pisać w swoim dzienniku,a nie w Twoich komentarzach,sorka poszło u Ciebie.

Monia!Fotki góry w dzienniku.Wydaje mi się ,że dach ma niewiele wspólnego ze ściankami działowymi.Jeżeli już to ściana nośna.Nasz dach trzyma się na widocznych 6 słupach.Nawet nie wiedziałam,że może być jakieś żelastwo.Teraz największa trudność polega na dopasowaniu pomieszczeń do 2 kominów i tych 6 słupów.Skosy też są niczego sobie.Kąt 32st.Nie będą to wielkie pomieszczenia ,czyli główna łazienka(na dole chyba wyszła większa),pokoje dla synków,nasza sypialnia,garderoba,pokoik dla gości(niestety nie zmieścił się na dole) i jakiś jeszcze.

Właściwie powinnam to pisać w swoim dzienniku,a nie w Twoich komentarzach,sorka poszło u Ciebie.

:lol: U nas kąt nachylenia to 38st. Problemem jest to, że na parterze jest duży salon (5,5x9m) i nie ma pod spodem ściany nośnej, która mogłaby podtrzymać górne słupy - chyba to jest powodem ramy. W innych miejscach zamiast ram pewnie można wstawić słupy, ale może się okazać, że wyjdą na środku pokoi. Kusi mnie skorupa betonowa jaką ma Ged w swoim dworku, tylko przeraża mnie jej cieżar. Jak pomyślę ile to ton nad głową, to :o .

Monisiu mam nadzieję że poddasze szybko wypełni się ścianami :-)

a co do ogrodu to jest piękny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kurcze kiedy u mnie :wink: coś zakwitnie ( poza mleczem :-))???

widzę, że macie podobny problem z ogrodem co ja :) co prawda u mnie mlecze ustąpily miejsce makom... ale co tam :roll:

Monisiu mam nadzieję że poddasze szybko wypełni się ścianami :-)

a co do ogrodu to jest piękny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kurcze kiedy u mnie :wink: coś zakwitnie ( poza mleczem :-))???

widzę, że macie podobny problem z ogrodem co ja :) co prawda u mnie mlecze ustąpily miejsce makom... ale co tam :roll:

HMMM CO TAM TE NASZE MLECZE I MAKI DO TAAAAAKICH KWIATóW JAK MA MONIA W OGRODZIE :cry:

Dopiero jak róże rozkwitną, to będzie pięknie :lol: Dziękuję za miłe komentarze i ... nie przejmujcie się mleczami - ja wciąż z nimi walczę, bo aż się od nich roi na trawniku. Polecam jednak po trochu zakładanie ogrodu, bo jak się wprowadzicie, to rośliny będą pięknie rozkrzewione i sprawią wrażenie jakby ten ogród był od zawsze :wink: Tak naprawdę zamierzone efekty można podziwiać dopiero po min. 3 latach od nasadzeń.

Przepraszam za milczenie, ale dużo się ostatnio u nas dzieje :roll:

Dzieje się m.in. dalszy ciąg murowania poddasza :D (niestety nadal jesteśmy na tym etapie, ale teraz już końcóweczka) - fotek mam sporo, postaram się coś jutro wrzucić, bo dzisiaj już padam na pyszczek :wink: