Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wooooow!!!

Ale Ty masz pięknie w tym ogrodzie.. Tylko pozazdrościć. I domek urósł.

Kiedy planujecie zwołać cieśli?

Cieślą będzie mój obecny majster z pomocnikiem. Niestety za 2 tyg. wyjeżdża do córki i będzie trochę przerwy w pracach.

A co do ogrodu - będzie piękniejszy jak o niego zadbam w czasie urlopu.Dziękuję za ciepłe słowa :wink:

Dopiszę i ja parę słów od siebie. Projekt piękny, wykonanie prawie na finiszu, gratuluję. Ciekawa jestem wykończeń.

Będę uważnym obserwatorem Waszych poczynań, bo my dopiero zaczynamy (też dworek). :D

Dorfi, wrzuć koniecznie link do swojego dziennika i rzut z projektu :wink: Bardzo mi miło, że zajrzałaś do mojego dziennika :D

Wykończenia chciałabym ładne, stylowe, ale nie wiem kiedy i na ile fundusze pozwolą, bo przy budowie wszystko baaaaaaaaardzo dużo kosztuje.

Garderoba duża, bo ciuchów mam dużo :lol: :lol: :lol:

A co do czystości - fakt, obecna ekipa pracuje bardzo czysto i z dużą dbałością o powierzony materiał. Mam porównanie do porzedniej ekipy, która z 10kubików 5-6m desek pozostawiła same deseczki dł.50cm., jakieś pół tony pociętej na kawałki stali, mnóstwo potłuczonych pustaków i wszędzie śmietnik. Teraz widzę, że da się inaczej.

Garderoba duża, bo ciuchów mam dużo :lol: :lol: :lol:

A co do czystości - fakt, obecna ekipa pracuje bardzo czysto i z dużą dbałością o powierzony materiał. Mam porównanie do porzedniej ekipy, która z 10kubików 5-6m desek pozostawiła same deseczki dł.50cm., jakieś pół tony pociętej na kawałki stali, mnóstwo potłuczonych pustaków i wszędzie śmietnik. Teraz widzę, że da się inaczej.

o kurcze :o , to się najedliście nerwów, na szczęscie to już za wami , dobrze że dostaliście zwrot pieniędzy od ubezpieczyciela.

Gratuluje zalania wieńca :lol: , szybko uwinęliscie się z górą :wink: , wasz dworek jest coraz ładniejszy :lol: , z niecierpliwością oczekuję na kolejne relacje i zdjęcia z ogrodu :lol:.

Dziękuję i cieszę się, że Ci się podoba :D Zdjęcia z ogrodu będą, bo rozkwita w pełnej krasie, co mnie bardzo cieszy, bo bardzo dobrze się w nim czuję. Kwiaty, ich zapach i wygląd, zieleń wokoło działają na mnie niezwykle kojąco.

Witam,

bardzo dziękuję za odwiedziny...... ciut mi zeszło, ale przeczytałam cały Twój dziennik i komentarze....

no i cóż.........

bardzo gratuluję projektu domu. Naprawdę rewelacja...... mnie też się takie dworki podobają... i okolica spokojna... i sarny....i bażanty. U mnie są tylko bażanty.... sarny aż tak blisko nie podejdą mino bliskości lasów.

na temat ogródka ochów już nie powiem, bo zrobili to poprzednicy :D :D :D :D

ale powiem tylko, że ja o swoim również myślę bardzo intensywnie... tylko ja najpierw zacznę od automatycznego podlewania i murków oporowych zanim kupię pierwsze roślinki...... chcę jak najszybciej wyjść z tych brudnych prac i wtedy oddać się wyłącznie sadzeniem roślinek - i w tej materii gusty również mamy podobne........

mam nadzieję, że jeszcze do mnie wpadniesz...... :D :D ja również będę podglądaczem Twych osiągnięć....

póki co życzę wszystkiego dobrego

Nitubaga, dziękuję. Planujesz sklaniaczki (wspominałaś coś o murkach ooporowych)? Co do automatycznego podlewania - na razie go nie mam i nie wiem czy się na nie zdecyduję (choć wiem, że to ogromna wygoda) z uwagi na róże - one nie znoszą lania po liściach i kwiatach, a to przeważa w moim ogrodzie. Nie wiem jeszcze, ale myślę nad tym, bo stanie z wężem ogrodowym przez ok.1 - 1,5h czasami mnie osłabia :wink:

Piękne łuczki :D Jeśli chodzi o komary to podobno odstrasza je oprócz Lawendy, Kocimiętka, Pelargonia, Mięta,Surmia, Komarzyca oraz krzaczki pomidorków :lol: więc dla pewności można posadzić je wszystkie :lol: :lol: :lol: Jeśli chodzi o podlewnie liści przy automatycznym nawadnianiu to w rabatach kwiatowych stosuje się przewody kroplujące.

Szkoda,że macie miesiąc przerwy , będę czekała na ciąg dalszy .Pozdrowionka :D

Piękne łuczki :D Jeśli chodzi o komary to podobno odstrasza je oprócz Lawendy, Kocimiętka, Pelargonia, Mięta,Surmia, Komarzyca oraz krzaczki pomidorków :lol: więc dla pewności można posadzić je wszystkie :lol: :lol: :lol: Jeśli chodzi o podlewnie liści przy automatycznym nawadnianiu to w rabatach kwiatowych stosuje się przewody kroplujące.

Szkoda,że macie miesiąc przerwy , będę czekała na ciąg dalszy .Pozdrowionka :D

Wiiem, jednak przy moich różach pasuje tylko lawenda.

Natomiast o automatycznym podlewaniu niewiele wiem na razie, więc dziękuję za podpowiedź :wink: , muszę się temu bliżej przyjrzeć :D

hejeczka

może nie skalniaki, ale wokół domu i wzdłuż ogrodzenia od drogi będzie podniesione i ogrodzone mureczkiem oporowym gdzieś na wysokość do 40 cm. Jeszcze nie do końca mam wizję jak ten od drogi poprowadzić. Powodów jest kilka - jedne z serii estetycznej drugie praktycznej....

co do podlewania - to mając tak duuuuży ogródek to polecam automatykę. Nie jest to może najtańsze wyjście w tej kwestii, ale daje niezależność podczas wyjazdów, a i na codzień nie trzeba latać z konewkami..... Po prostu na sterowniku ustalasz godzinę i czas podlewania dla każdej z sekcji ogródka i już .....sekcja to inaczej fragment ogródka objęty linią kroplującą lub spryskiwaczem....

natomiast spryskiwaczami (najczęściej wynuzalnymi) podlewa się tylko trawniki, resztę roślin czy rabat podlewa się poprzez linie kroplujące, czyli takie zakopane w ziemi na ok 5-10 cm węże dziurkami, którymi woda jakby nasącza ziemię....więc nic tam nie kapie po liściach.....

http://images30.fotosik.pl/235/1fd585c668daa238.jpg

http://images25.fotosik.pl/233/b22d9c69ce137d4e.jpg

tu znajdziesz więcej info

http://forum.muratordom.pl/system-automatycznego-podlewania-ogrodu,t44874.htm

ja właśnie szukam kogoś do zrobienia projektu takiego nawodnienia.......

Łuki w salonie robią wrażenie. I do tego jaki porządeczek w środku- wymiecione, wysprzątane- nic tylko dywany kłaść :D

Ten porządek to zasługa naszej ekipy, która po sobie codziennie sprząta, co z kolei bardzo nas cieszy, bo mamy o tyle mniej porządków. Do dywanów jeszcze niestety daaaaaleka droga :roll: , choć chciałoby się chciało...

hejeczka

może nie skalniaki, ale wokół domu i wzdłuż ogrodzenia od drogi będzie podniesione i ogrodzone mureczkiem oporowym gdzieś na wysokość do 40 cm. Jeszcze nie do końca mam wizję jak ten od drogi poprowadzić. Powodów jest kilka - jedne z serii estetycznej drugie praktycznej....

co do podlewania - to mając tak duuuuży ogródek to polecam automatykę. Nie jest to może najtańsze wyjście w tej kwestii, ale daje niezależność podczas wyjazdów, a i na codzień nie trzeba latać z konewkami..... Po prostu na sterowniku ustalasz godzinę i czas podlewania dla każdej z sekcji ogródka i już .....sekcja to inaczej fragment ogródka objęty linią kroplującą lub spryskiwaczem....

natomiast spryskiwaczami (najczęściej wynuzalnymi) podlewa się tylko trawniki, resztę roślin czy rabat podlewa się poprzez linie kroplujące, czyli takie zakopane w ziemi na ok 5-10 cm węże dziurkami, którymi woda jakby nasącza ziemię....więc nic tam nie kapie po liściach.....

tu znajdziesz więcej info

http://forum.muratordom.pl/system-automatycznego-podlewania-ogrodu,t44874.htm

ja właśnie szukam kogoś do zrobienia projektu takiego nawodnienia.......

Super!!! Wielkie dzięki, z przyjemnością się z tym zapoznam. Wiedziałam o tych wychodzących z ziemi, ale o kroplujących nie :wink: