Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawia mnie sprawa Twoich kominów - wyglądają na małe, jakby miały tylko 2-3 piony :roll: - jak udało Wam się wykonać wentylację do każdego pomieszczenia?? My mamy dylemat, bo nie wyobrażałam sobie 3 komina, a teraz widzę, że nie wszędzie wychodzi wentylacja i może być kłopot :-?

Każdy z kominów ma po trzy piony a dodatkowo wentylacja będzie wyciągnięta ponad dach przez kominki wentylacyjne dachówkowe.A tak w ogóle to okazało się póżniej że przy naszym ogrzewaniu kominy w ogóle nie będą potrzebne(niepotrzebny koszt)

No własnie u nas też trzeba będzie założyć takie kominki wentyalcyjne :roll: Dają dobry ciąg? Możesz mi pokazać fotkę takich kominków w dachu? Acha, mam prośbę - poproszę o zdjęcie tyłu, ale z widocznym bokiem balkonu.

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beauty - pięknie :D

Okna zamierzam mieć w podobnym stylu - mam już namiary na 2 firmy, ale jedna ma chorendalne ceny (Igies&Igies), a druga dobre ceny, ale produkują tylko dla centralnej Polski i do Niemiec :( Na razie nie zakładamy okien, ale wiem, że będą z ozdobnymi szprosami jak Twoje. Czy to kolor meranti? Bardzo ładny :D Nie wiem, czy widziałaś okna w dworku Ged'a lub Jankamy z forum - też mają podobne, równie piękne :wink: Możesz zdradzić cenę za wszystkie?

Co do garażu - mamy podobny, tylko na razie w planach, bo póki co chcemy zmęczyć dom. Obawiam się, że jak bedzie taka pogoda jak widać, to dach w domku pozostawimy do wiosny z papą jak w Waszym garażu :-? U nas dzisiaj na działce było śniegu do połowy łydki :o :o :o :o - niestety w tym miejscu to jak w niewysokich górach - wiucha i śnieży niesamowicie :roll: :roll: Mój tato z Markiem, pomimo niedzieli zakładali drzwi do wejścia, żeby nie wydmuchało foliowych okien, bo taki przeciąg był. Teraz się uspokoiło, a drzwi mam pikne - deskowe w kolorze naturalny świerk poszalunkowy :lol: :lol: :lol: :lol:

Meranti to gatunek drewna z którego robione są okna i nie ma on nic wspólnego z kolorem. Kolor wybiera się ze wzornika. Ja mam "lazura orzech GORI" lazura to rodzaj farby - prześwitujący i wyciągający słoje, orzech to barwa, a GORI to nazwa firmy która produkuję tę farbę. Ważna jest firma, bo lazurę orzechową produkuje kilka firm,a le żadna nie jest tak piękna jak GORI. Tak dla ciekawostki - takie malowanie to 6 warstw różnych chemikaliów nakładanych na drewno. Niestety nie produkują tego dla zwykłych śmiertelników. Chciałem powtórzyć kolor na meblach w kuchni, ale minimalny zakup to 6 beczek po 50 litrów - wyłącznie dla firm. Ja znalazłem igesa jeszcze wtedy gdy ceny za ich okna były o połowę tańsze od wszystkich innych okien - porównywalne były z plastikami - polecono mi ich na tym forum jako najtańszych :D

Moniu moje okna są wykonane z meranti w kolorze kasztan lazur.Firma została mi polecona przez fachowców którzy 6lat temu wykonywali u mnie drzwi w starym domu (notabene będą też robić u mni schody i drzwi wewn. ponieważ jestem z ich pracy bardzo zadowolona)ńie szukałam więc praktycznie nikogo innego.Dałam tylko do wyceny firmie Adpol z Torunia ale cena była dużo wyższa.Nawiązując do ceny to za 10szt okien+2 małe +duże balkonowe+wielkie balkonowe zapłaciłam 34tys. z montażem(firma oddalona jest ode mnie220km).Będą też robić drzwi zewnętrzne w ilości2.szef brygady orzekł żeby je zamontować na końcu więc w tej chwili mamy wejsciówki takie same jak Ty :lol: :lol: :lol: cieszę się że Ci się chałupka podoba i pomyśl że juz niedługo Twoja będzie wyglądać podobnie jeżeli nie piękniej?Ja ciekawi mnie co planujesz na podłogi ?na dole chyba wszędzie będzie kamień natomiast na poddaszu chciałam dechy tylko jakieś.postarzone .teraz będziemy prawdopodobnie ocieplać poddasze iczekamy na kominek.chciałam budować piec z kafli ale po przeliczeniu kosztów (ok20tys)poprzestałam na marmurze ale surowym ,nie na wysoki połysk :lol: :lol:Zyczę Ci dobrej pogody(ma się ocieplić)

Witam wszystkich :D

Ged - dzięki za sprostowanie :wink:

Beauty - moje marzenia są bardzo wybujałe, a na czym się skończy to czas pokaże :-? W tej chwili mam w domu deski - są super! Nie wiem co ostatecznie położę w nowym domu, bo to zależy od kosztów :( W wiatrołapie pasuje kamień, a w pozostałej części domu drewno. Nie wiem co z kuchnią :roll: Na razie marzę o dachu :lol: Możesz pokazać jakie masz schody prowadzące na poddasze? U nas prawdopodobnie musimy nasze zrzucić i robic od nowa, bo nie są tak jak chciałam, ale na to czas - na razie są jakie są, żeby się dało wygodnie wchodzić na górę :evil: :evil:

co do planów to u mnie jest podobnie:jeszcze niedawno marzyłam o tzw. górnych półkach a teraz bardzo szybko z nich spadam bo nie wprowadziłabym się do tego domu nigdy zresztą mam męża który stąpa twardo po ziemi i mnie sukcesywnie na nia sprowadza. :( :( :( co do schodów to mamy zabiegowe.W planie były troszkę inne ale zajmowały by za dużo miejsca w holu i je zmieniliśmy.Ty masz inny układ parteru bo ja w miejscu pokoju ojca .mam sypialnię więc z poddasza będą najczęściej korzystały dzieci.niech sobie biegają po niewygodnych schodach!!zdjęcie zamieszczę jutro bo niestety muszę śmigać do roboty. :evil: :evil: :evil:

dzień doberek :D

jak ja się cieszę, że widzę takie fajne kolorki okien :lol: :lol:

mój slubny chce białe a ja nie 8)

a u Was kolorki, to może Go jednak przekonam :roll: :lol:

gosia

Białe do dworku też śliczne, ale niestety mało praktyczne :-? Ja zdecydowana jestem na ciemniejsze, ale dokładnie jeszcze nie mam sprecyzowanego kolorku - coś w tym rodzaju jak Beauty, może ciut jaśniejsze :roll: