Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i jak wizyta w LM?

Kupiłam kilka ram do gabinetu i 3 szt. bonsai na prezenty choinkowe dla rodzinnych nastolatków :wink: W drodze powrotnej kupiłam pięknego 2,5m zywego świerka w donicy - będzie na Święta w domu, a później zakopię na działce :wink: Świerk ma donicę o średnicy ok.70cm i niestety nie dało się go wyjąć z samochodu, bo waży min.100kg i trzeba do tego drugiego chłopa. Próbowaliśmy go jakoś wyjąć z bagażnika, ale się trochę zaklinował, ziemia zaczęła się wysypywać, a waga robi swoje :roll: :roll: Póki co będę jeździć ze świerkiem w samochodzie :lol: :lol: :lol: :lol:

i jak wizyta w LM?

Kupiłam kilka ram do gabinetu i 3 szt. bonsai na prezenty choinkowe dla rodzinnych nastolatków :wink: W drodze powrotnej kupiłam pięknego 2,5m zywego świerka w donicy - będzie na Święta w domu, a później zakopię na działce :wink: Świerk ma donicę o średnicy ok.70cm i niestety nie dało się go wyjąć z samochodu, bo waży min.100kg i trzeba do tego drugiego chłopa. Próbowaliśmy go jakoś wyjąć z bagażnika, ale się trochę zaklinował, ziemia zaczęła się wysypywać, a waga robi swoje :roll: :roll: Póki co będę jeździć ze świerkiem w samochodzie :lol: :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol:

bedziesz sniezynka

A jak go będziesz w tym samochodzie podlewać?

Nie mam pojęcia :roll: W zasadzie widać, że wymaga podlania, bo ziemia zbita na kamień, ale donica jest tak ciężka, że do samochodu wkładało ją 3 rosłych mężczyzn :o Myślałam, że wyjąć bedzie łatwiej :roll: W życiu nie widziałam donicy takiego rozmiaru :roll: Trochę śmiesznie będę wyglądać z tym swierkiem w aucie jak pojadę jutro do pracy :lol: :lol: Niestety nie mam wyjścia, bo najwcześniej na jutrzejsze popołudnie jakoś zorganizujemy wyciąganie tego potwora :lol:

U nas w tym roku będzie sztuczna. W ubiegłym roku kupiliśmy w doniczce i miała być po świętach posadzona na działce. Tak ją mój mąż sadził, że w maju ze wstydem prosilam sąsiada, żeby mi ją wyniósł z balkonu do śmietnika, bo dla mnie była za ciężka. W tym roku mąż znowu coś przebąkuje o choince w doniczce, że na działce zasadzi itd. Ale ja się już nie dam nabrać.

Świerk pospolity? bo tylko on pachnie.

Świerk srebrny kłujący - chyba właściwa nazwa to pospolity. Masz blisko do tych świerków, bo kupiłam je przy drodze na Kraków, zaraz za Zabierzowem - przed wiaduktem przy drodze po lewej stronie sprzedają te piękne świerki w bdb cenie - takie wielkie ok.2,5-3,5m są po ok.100-110zł :wink: Polecam! W Chrzanowie w tej cenie mogę kupić ten sam gatunek wielkości max.1,5m :wink: Te mają ładną bryłę korzeniową, więc jest szansa, że się przyjmą :roll: Przypomniało mi się, że w Zelkowie w szkółce drzewek owocowych były piękne świerki - nawet powiedziałabym, że dużo ładniejsze i też nie miały wygórowanej ceny, ale to było we wrześniu :roll:

Ged, co u Twojego dworu słychać? Działacie coś, czy na razie odpoczynek zimowy?

U nas w tym roku będzie sztuczna. W ubiegłym roku kupiliśmy w doniczce i miała być po świętach posadzona na działce. Tak ją mój mąż sadził, że w maju ze wstydem prosilam sąsiada, żeby mi ją wyniósł z balkonu do śmietnika, bo dla mnie była za ciężka. W tym roku mąż znowu coś przebąkuje o choince w doniczce, że na działce zasadzi itd. Ale ja się już nie dam nabrać.

Ja mam ładną sztuczną, ale w tym roku chciało mi się żywego drzewka :roll: No i jest wytłumaczenie, że na działkę się przyda :lol:

Działamy. Non stop pracuję nad ogrzewaniem, a człowiek porządkuje działkę. Poprzedniej zimy miałem świerka kłującego ze szkółki w Ochmanowie - kilka kilometrów za Wieliczką, oni je tam specjalnie w doniczkach po swojemu sadzą i wszystkie po świętach się przyjmują. Wszystkie drzewa liściaste mam od nich. W tym roku tradycyjnie znów tam pojadę i zamiast kłującego kupię pospolitego - chodzi o zapach - podobno tylko pospolity pachnie tak jak powinien pachnieć na święta.