Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość justyna_m

Witaj

Po raz pierwszy wczoraj zajrzałam do Twojego dziennika i jestem pod wielkim, ogromnym, oszałamiającym wrażeniem :o

Bardzo podobają mi się stylowe domy ale przede wszystkim ze względu na koszty postanowiliśmy budować prosty dom. Zazdroszczę również pięknie zasadzonego ogrodu - jest cudowny :D i te róże ... hmmm... będzie jak w bajce :wink:

Zauważyłam również, że uwielbiasz anioły ... mam dla Ciebie pewną inspirację. Zdjęcia zrobiłam wiosną w ogrodzie Hortulus w Dobrzycy ... okazuje się, że anioły nadają się również do ogrodu i wyglądają cudnie :wink:

http://img183.imageshack.us/img183/1825/dsc0020im5.jpg

http://img183.imageshack.us/img183/7228/dsc0023vj9.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/9130/dsc0025er8.jpg

http://img183.imageshack.us/img183/1265/dsc0028fx2.jpg

http://img254.imageshack.us/img254/9179/dsc0032zn7.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/5562/dsc0024ik8.jpg

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj, Justynko :D Jest mi niezmiernie miło :D Za chwilkę pobiegnę do Ciebie z rewizytą, ale najpierw odpowiem na Twój post :wink:

Co do kosztów domu - myślę, że są porównywalne - różnice w kosztach budowy bardziej wynikają od rejonu, w którym buduje się dom - tak mi się wydaje :roll: Co do Twojej miejscowości - Kołobrzeg, to muszę Ci powiedzieć, że to moja ukochana nadmorska miejscowość - jestem tam w zasadzie co roku (wyjatkiem były tegoroczne wakacje i bardzo mi tego brakuje :( ).

A anioły - uwielbiam, to prawda :wink: Są fajne, bo dają uczucie spokoju, ciepła i radości :wink: Te przedstawione przez Ciebie są piękne :roll: :roll: :roll:

Gość justyna_m
Skoro bywasz w Kołobrzegu to pewnie znasz te ogrody tematyczne w Dobrzycy??? Są jakieś 25km od Kołobrzegu w stronę Koszalina. Warto tam sie wybrać ... jest tam również piękny ogród różany ... niestety nie mam zdjęcia.

Skoro bywasz w Kołobrzegu to pewnie znasz te ogrody tematyczne w Dobrzycy??? Są jakieś 25km od Kołobrzegu w stronę Koszalina. Warto tam sie wybrać ... jest tam również piękny ogród różany ... niestety nie mam zdjęcia.

:o Bywam tam co roku od 14 lat i nie byłam w tych miejscach :oops: Koniecznie muszę się tam wybrać w następne wakacje :roll: :roll: Dzięki za wiadomość :wink: A ten ogród różany... :roll: nie mogę sobie darować, że nie byłam. Łatwo trafić?

Coffee, ja po kwitnieniu zostawiam zielone pędy nie ruszone i daję (dosłownie) do kąta w pokoju - jest tam mniej światła, bo zasłony zacieniają :wink: . W tym czasie podlewam, ale ciut mniej (tzn. na krócej wkładam do wody). Wyjmuję z tego kąta po ok. miesiącu, czasami wcześniej. Czasami zdarza się, że pędy zaczynają usychać i wtedy ucinam nad oczkiem, które jest jeszcze w pełni zielone (gałązka zaczyna usychać od góry) - ta czynność niekiedy skutkuje tym, że z oczka wypuszcza nowe pędy i ponownie zakwita, a dodatkowo wypuszcza spomiędzy lisci nowe zupełnie pędy. Tym sposobem niektóre storczyki mają kwitnących jednocześnie kilka pędów :D Jeśli znów, pomimo obcięcia pędy uschną do końca, to nie należy się tym przejmować - prędzej czy później wypuści nowe. Jeśli gałązki nie uschną wcale (czyli nie uległy przycinaniu), to przedłużają się po opadnieciu starszych kwiatów i wisi później taka długa kiść kwiatów jak w tym białym na zdjęciu (dlatego tak długo trwało to kwitnienie). Ja do tego doszłam metodą prób i błędów po 2 letniej hodowli tych pięknych kwiatów. Ważne, aby kupować stroczyki mocno ukorzenione, to wtedy naprawdę pięknie rosną. Zauważyłam też, że najchętniej kwitną różowe - w zasadzie niemal bez przerwy :roll: Przynajmniej w przypadku moich storczyków takie sztuczki się sprawdzają. Co do podlewania, to podlewam przegotowaną wodą lub "odstaną" z kranu w temp. pokojowej. Wkładam storczyki do miski z wodą, zeby się dobrze napiły i po 2-3 godz. wyjmuję - tak robię mniej więcej co tydzień - 2 tyg. (jak korzonki zrobią się stalowe, a doniczka jest lekka to wtedy je poję)

Gość justyna_m
Dziękuję ... mam jeszcze kilka w domku ... właściwie to cały parapet zastawiony nimi:-) różne kolory i wielkości ... ale ten biały to chyba najładniejszy. teraz czekam jak mi zakwitnie biały olbrzym - ma kwiaty tak duże jak dłoń - przynajmniej mial jak pierwszy raz go dostałam później przekwitł i teraz czekam aż ponownie pąki rozkwitną ... a to lada dzień będzie :wink: :D

Dziękuję ... mam jeszcze kilka w domku ... właściwie to cały parapet zastawiony nimi:-) różne kolory i wielkości ... ale ten biały to chyba najładniejszy. teraz czekam jak mi zakwitnie biały olbrzym - ma kwiaty tak duże jak dłoń - przynajmniej mial jak pierwszy raz go dostałam później przekwitł i teraz czekam aż ponownie pąki rozkwitną ... a to lada dzień będzie :wink: :D

Moje największe to ten powyżej biały z różowym środkiem i drugi jasnoróżowo fioletowy (ma chyba jeszcze większe kwiaty). Pozstałe kwitną dość obficie, ale kwiaty nie są aż takie wielkie - mają ok.8-10cm. Mam ich też dużo - 12 szt. o ile pamiętam :roll: Stoją na stole w pokoju (stół mam tuż pod oknem), bo tam im najbardziej odpowiada miejsce - blisko okna, a jednocześnie nie w bezpośrednim słońcu, bo firanka osłania.