Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

anjamen napisał:
Hortensja dla Moni (niestety tylko taka fotka sie ostala :cry:

a moja biala teraz zaczyna jednak kwitnac, jak rozkwitnie zrobie zdjecie

http://img90.imageshack.us/img90/1944/dsc09150uc1.jpg

Przegladajac zdjecia ze starego domu znalazlam sporo z ogrodu, powklejam wieczorkirm, ale tam bylo pieknie :roll:

śliczna :roll:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DarioAS napisał:
  monia i marek napisał:
Szybko rośnie, szybko, tylko zastanawiam się jaki kolor by Ci się podobał najbardziej - fioletowy, ciemny fiolet, purpurowy, czy biały:wink: Jeśli już i tak masz kolorowo to będzie kazdy chyba dobry - przynajmniej masz kontrasty, które powodują, że ogród nie będzie monotonny jak u mnie. Ja zaplanowałam wszystko w różach, fioletach, niebieskich i bieli, ale i tak pokusiłam się na żółte azalie :lol:

A wracając do Twojej nowej miłości - hortensji, to powiem Ci, że piękne olbrzymie sadzonki są tam gdzie ostatnio kupowałam w Libiążu i nie są drogie jak na tak duze sadzonki, bo jedyne 19zł. Jak będziesz chciała, to tam podjedziemy :wink:

a mają szansę na kwitnienie w tym roku?

pewnie nie, bo młode te sadzonki..

jak tak dalej pójdzie to mi się lista na kolejną stówę uzbiera i mąż mnie wyrzuci z chaty na mur beton 8)

8) 8) 8) 8)

:lol: to tak jak u mnie :lol: chyba zacznę niedługo przemycać te zakupy :lol:

Aniu, buddleja będzie kwitła jeszcze w tym roku :D

Witam się i ja :lol:

A w temacie ogrodniczym mam pytanko odnośnie hortensji :roll:

Czy takie stare, spore krzewy można przesadzić? U mnie pod domem nie mają szans, zrobiłam wywiad i ponoć co rok ktoś je kosi wszystkie ledwo rozkwitną :evil: Więc może dałoby się je przesadzić w jakieś bezpieczne miejsce? Kwitną przepięknie - jedna olbrzymia różowa kula - ale tylko dwa dni, więc szkoda :evil: :evil: :evil:

monia i marek napisał:
  OK napisał:
To kiedy lepiej je przesadzić? Na wiosnę, czy na jesieni?

Ja tam przesadzam i wiosną i jesienią :lol: A swoją drogą ciekawe to co pisze Ania o tej hortensji :o

Mi się kiedyś obiło o uszy, że hortensje faktycznie mogą zmienić kolor :roll:

A kiedy łatwiej i lepiej przesadzić? Wiem, że można wiosną i jesienią, ale wiedzę mam teoretyczną i nie mam wprawy :oops: Taka hortensja to dużo ma korzeni?

\ napisał:
  \ napisał:

Sorki Moniu, że u Ciebie prywatę uprawiamy, ale te spotkania muratorowe.... :wink: Nitubaga taka fajna kobitka jest :lol: :lol:

Cytat

o rany..... :oops: :oops: :oops: :oops: ale i nawzajem...

a roża piękna...

Eee, tam :lol: mnie prywata nie przeszkadza, zwłaszcza jeśli taka sympatyczna :D

anjamen napisał:
  monia i marek napisał:
:lol: Witaj w klubie :lol:

To okropne, ale im więcej kupuję tych szmat tym większe dylematy :wink: . A jak już coś kupię, to chodzę ciągle w tym nowym jakbym innych nie miała :-? Też tak masz?

matko, salatko, dokladnie tak samo :oops:

to jest nas 3 :wink:

nitubaga napisał:
  anjamen napisał:
  monia i marek napisał:
:lol: Witaj w klubie :lol:

To okropne, ale im więcej kupuję tych szmat tym większe dylematy :wink: . A jak już coś kupię, to chodzę ciągle w tym nowym jakbym innych nie miała :-? Też tak masz?

matko, salatko, dokladnie tak samo :oops:

to jest nas 3 :wink:

4

OK napisał:
  monia i marek napisał:
  OK napisał:

Ja tam przesadzam i wiosną i jesienią :lol: A swoją drogą ciekawe to co pisze Ania o tej hortensji :o

A kiedy łatwiej i lepiej przesadzić? Wiem, że można wiosną i jesienią, ale wiedzę mam teoretyczną i nie mam wprawy :oops: Taka hortensja to dużo ma korzeni?

Nie wiem kiedy lepiej, bo nie widzę różnicy, ale hortensje przesadzałabym raczej wiosną,ale moze to spowodować, że w danym roku nie zakwitną. Korzeni ma sporo. Ja moje przesadzałam po 2 latach od czasu wsadzenia i korzenie miała niemałe. Nie wiem jak u Ani udało się przenieść taką wielką roślinę, ale może później, po kilku latach aż tak badzo się nie rozkorzenia.

monia i marek napisał:
  OK napisał:
  monia i marek napisał:
  OK napisał:

Nie wiem kiedy lepiej, bo nie widzę różnicy, ale hortensje przesadzałabym raczej wiosną,ale moze to spowodować, że w danym roku nie zakwitną. Korzeni ma sporo. Ja moje przesadzałam po 2 latach od czasu wsadzenia i korzenie miała niemałe. Nie wiem jak u Ani udało się przenieść taką wielką roślinę, ale może później, po kilku latach aż tak badzo się nie rozkorzenia.

wydaje mi sie ze ona w calosci nie byla przesadzana, moze tam byly dwie jedna przy drugiej?

na pewno byla przesadzana w maju.