Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hortensja dla Moni (niestety tylko taka fotka sie ostala :cry:

a moja biala teraz zaczyna jednak kwitnac, jak rozkwitnie zrobie zdjecie

http://img90.imageshack.us/img90/1944/dsc09150uc1.jpg

Przegladajac zdjecia ze starego domu znalazlam sporo z ogrodu, powklejam wieczorkirm, ale tam bylo pieknie :roll:

śliczna :roll:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybko rośnie, szybko, tylko zastanawiam się jaki kolor by Ci się podobał najbardziej - fioletowy, ciemny fiolet, purpurowy, czy biały:wink: Jeśli już i tak masz kolorowo to będzie kazdy chyba dobry - przynajmniej masz kontrasty, które powodują, że ogród nie będzie monotonny jak u mnie. Ja zaplanowałam wszystko w różach, fioletach, niebieskich i bieli, ale i tak pokusiłam się na żółte azalie :lol:

A wracając do Twojej nowej miłości - hortensji, to powiem Ci, że piękne olbrzymie sadzonki są tam gdzie ostatnio kupowałam w Libiążu i nie są drogie jak na tak duze sadzonki, bo jedyne 19zł. Jak będziesz chciała, to tam podjedziemy :wink:

a mają szansę na kwitnienie w tym roku?

pewnie nie, bo młode te sadzonki..

jak tak dalej pójdzie to mi się lista na kolejną stówę uzbiera i mąż mnie wyrzuci z chaty na mur beton 8)

8) 8) 8) 8)

:lol: to tak jak u mnie :lol: chyba zacznę niedługo przemycać te zakupy :lol:

Aniu, buddleja będzie kwitła jeszcze w tym roku :D

Witam się i ja :lol:

A w temacie ogrodniczym mam pytanko odnośnie hortensji :roll:

Czy takie stare, spore krzewy można przesadzić? U mnie pod domem nie mają szans, zrobiłam wywiad i ponoć co rok ktoś je kosi wszystkie ledwo rozkwitną :evil: Więc może dałoby się je przesadzić w jakieś bezpieczne miejsce? Kwitną przepięknie - jedna olbrzymia różowa kula - ale tylko dwa dni, więc szkoda :evil: :evil: :evil:

To kiedy lepiej je przesadzić? Na wiosnę, czy na jesieni?

Ja tam przesadzam i wiosną i jesienią :lol: A swoją drogą ciekawe to co pisze Ania o tej hortensji :o

Mi się kiedyś obiło o uszy, że hortensje faktycznie mogą zmienić kolor :roll:

A kiedy łatwiej i lepiej przesadzić? Wiem, że można wiosną i jesienią, ale wiedzę mam teoretyczną i nie mam wprawy :oops: Taka hortensja to dużo ma korzeni?

:lol: Witaj w klubie :lol:

To okropne, ale im więcej kupuję tych szmat tym większe dylematy :wink: . A jak już coś kupię, to chodzę ciągle w tym nowym jakbym innych nie miała :-? Też tak masz?

matko, salatko, dokladnie tak samo :oops:

to jest nas 3 :wink:

:lol: Witaj w klubie :lol:

To okropne, ale im więcej kupuję tych szmat tym większe dylematy :wink: . A jak już coś kupię, to chodzę ciągle w tym nowym jakbym innych nie miała :-? Też tak masz?

matko, salatko, dokladnie tak samo :oops:

to jest nas 3 :wink:

4

Ja tam przesadzam i wiosną i jesienią :lol: A swoją drogą ciekawe to co pisze Ania o tej hortensji :o

A kiedy łatwiej i lepiej przesadzić? Wiem, że można wiosną i jesienią, ale wiedzę mam teoretyczną i nie mam wprawy :oops: Taka hortensja to dużo ma korzeni?

Nie wiem kiedy lepiej, bo nie widzę różnicy, ale hortensje przesadzałabym raczej wiosną,ale moze to spowodować, że w danym roku nie zakwitną. Korzeni ma sporo. Ja moje przesadzałam po 2 latach od czasu wsadzenia i korzenie miała niemałe. Nie wiem jak u Ani udało się przenieść taką wielką roślinę, ale może później, po kilku latach aż tak badzo się nie rozkorzenia.

Nie wiem kiedy lepiej, bo nie widzę różnicy, ale hortensje przesadzałabym raczej wiosną,ale moze to spowodować, że w danym roku nie zakwitną. Korzeni ma sporo. Ja moje przesadzałam po 2 latach od czasu wsadzenia i korzenie miała niemałe. Nie wiem jak u Ani udało się przenieść taką wielką roślinę, ale może później, po kilku latach aż tak badzo się nie rozkorzenia.

wydaje mi sie ze ona w calosci nie byla przesadzana, moze tam byly dwie jedna przy drugiej?

na pewno byla przesadzana w maju.