Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monia, a masz pomysły na najbardziej dworkowy z dworkowych ogrodów? Działka, w środku mansardowy dworek, do niego od bramy lipowa aleja, gazon, po bokach sad, dookoła daglezjowy żywopłot ... ocieplenie się zbliża ... mam ze 30 drzew parkowych po 3-5 m wysokich - zakopcowanych, róż piennych kilkadziesiąt, iglaków ponad setkę, brzózek kilkadziesiąt - szalonych pomysłów potrzebuję !!!!!!!!! O ile mam koncepcję przodu to z tyłu nic nie mogę wymyślić. !!!!

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia, a masz pomysły na najbardziej dworkowy z dworkowych ogrodów? Działka, w środku mansardowy dworek, do niego od bramy lipowa aleja, gazon, po bokach sad, dookoła daglezjowy żywopłot ... ocieplenie się zbliża ... mam ze 30 drzew parkowych po 3-5 m wysokich - zakopcowanych, róż piennych kilkadziesiąt, iglaków ponad setkę, brzózek kilkadziesiąt - szalonych pomysłów potrzebuję !!!!!!!!! O ile mam koncepcję przodu to z tyłu nic nie mogę wymyślić. !!!!

typowo dworkowy to powinien być z parkiem, stawem i masą roślin bylinowych posadzonych naturalistycznie :wink: Dobrze byłoby mieć mały ogródek warzywny i róże (te już masz :D ).

Działkę masz sporą, więc dużo się zmieści. Nie wiem co chcesz mieć w tym ogrodzie? Mają być jakieś kąciki, miejsca do wypoczynku?

Gdybym to ja wiedział co chcę ...... wiem jedno - musi to być największy odjazd, szok i czad. Trzeba staw - będzie staw... potrzebne romantyczne ruiny - będą ruiny. Ruszcie dziewczyny wyobraźnią, a ja zrealizuję najdzikszy pomysł :D Warunek !!! wszystko musi być zrobione jeszcze tej wiosny :lol:

Piwonie kupowane od "baby" to jedna wilka niewiadoma, a kupowane w supermarkecie to tragedie. Najlepsze są te od znajomych - bo wiadomo jaki kształt i kolor. Niby miały być bordowe i pełne, a są białe i z małą ilością płatków.

Kiedyś dostałam od znajomej pełne, różowo-białe, przepięknie pachnące peonie i co u mnie zakwitły tylko raz i to znacznie słabiej :cry: A teraz po latach i tak już ich nie mam. Chyba coś im nie odpowiadało na mojej ziemi :roll: Co robicie, żeby wasze pięknie kwitły

dzień dobry, Monia mam sprawę..

dasz mi cynk, gdzie kupiłaś Nadusi te sukieneczki??

Bo ja już obleciałam tyle sklepów i nigdzie nie ma takich wizytowych sukienek :roll:

Potrzebuję na niedzielę, a tu z jednej wyrosła, a druga jeszcze za duża... :cry: :cry: :cry:

Zerknij na priv :wink:

Kiedyś dostałam od znajomej pełne, różowo-białe, przepięknie pachnące peonie i co u mnie zakwitły tylko raz i to znacznie słabiej :cry: A teraz po latach i tak już ich nie mam. Chyba coś im nie odpowiadało na mojej ziemi :roll: Co robicie, żeby wasze pięknie kwitły

Może za głęboko posadziłaś? Piwonie muszą być odpowiednio posadzone w ziemi, żeby chciały kwitnąć. Poza tym nie są kłopotliwe w uprawie i pięknie kwitna latami :wink:

Piwonie kupowane od "baby" to jedna wilka niewiadoma, a kupowane w supermarkecie to tragedie. Najlepsze są te od znajomych - bo wiadomo jaki kształt i kolor. Niby miały być bordowe i pełne, a są białe i z małą ilością płatków.

Ja niestety wszystkie mam kupione, bo nikt ze znajomych nie ma piwonii :( Z reguły kupuje od "bab" lub "chłopów", bo te są najbardziej dorodne i dzięki temu szybko zakwitają :wink: Rok temu kupiłam na Allegro piwonię Sorbet za 26zł/szt. :o i przyszło kłącze w małej bąbelkowej kopercie - kłącze wielkości kciuka :evil: :evil: Jak zakwitnie za 5 lat to będzie dobrze :evil:

A ja monia chciałabym duuużo Hortensji i to tych niebieskich ... jak i kiedy je sadzić??? proszę pomóż :D

Hortencje lepiej na wiosnę, bo do zimy zdążą się dobrze ukorzenic i będą dzięki temu mocniejsze. Niestety nie ma naturalnie niebieskich hortensji - aby ten efekt osiągnąć należy podsypać hortensje specjalnym do tego celu nawozem(do kupienia w ogrodniczych, marketach). Pamiętać jednak należy, żeby dobrze je osłaniac na zimę, bo po przemarznięciu nie będą kwitły w danym roku. Potrzebują miejsca pócieniste i zaciszne, a do tego wilgotne i kwaśne podłoże. Odwdzięczą się pięknymi kulami kwiatów :wink:

Gość justyna_m
A ja monia chciałabym duuużo Hortensji i to tych niebieskich ... jak i kiedy je sadzić??? proszę pomóż :D

Hortencje lepiej na wiosnę, bo do zimy zdążą się dobrze ukorzenic i będą dzięki temu mocniejsze. Niestety nie ma naturalnie niebieskich hortensji - aby ten efekt osiągnąć należy podsypać hortensje specjalnym do tego celu nawozem(do kupienia w ogrodniczych, marketach). Pamiętać jednak należy, żeby dobrze je osłaniac na zimę, bo po przemarznięciu nie będą kwitły w danym roku. Potrzebują miejsca pócieniste i zaciszne, a do tego wilgotne i kwaśne podłoże. Odwdzięczą się pięknymi kulami kwiatów :wink:

:D :D :D

wydrukowałam i czytam tez w necie ... mam akurat dla nich fajne miejsce na działce przy tarasie tam gdzie panuje półcień... już je tam widzę :D

:D :D :D

wydrukowałam i czytam tez w necie ... mam akurat dla nich fajne miejsce na działce przy tarasie tam gdzie panuje półcień... już je tam widzę :D

I nie kupuj na Allegro :-? Zdecydowanie lepiej kupić w sprawdzonym ogrodniczym lub na targu w Kołobrzegu :lol: Ja stamtąd przywiozłam kilka lat temu 3 sztuki bardzo dorodnych krzaczorów :D