Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość justyna_m
A ja monia chciałabym duuużo Hortensji i to tych niebieskich ... jak i kiedy je sadzić??? proszę pomóż :D

Hortencje lepiej na wiosnę, bo do zimy zdążą się dobrze ukorzenic i będą dzięki temu mocniejsze. Niestety nie ma naturalnie niebieskich hortensji - aby ten efekt osiągnąć należy podsypać hortensje specjalnym do tego celu nawozem(do kupienia w ogrodniczych, marketach). Pamiętać jednak należy, żeby dobrze je osłaniac na zimę, bo po przemarznięciu nie będą kwitły w danym roku. Potrzebują miejsca pócieniste i zaciszne, a do tego wilgotne i kwaśne podłoże. Odwdzięczą się pięknymi kulami kwiatów :wink:

:D :D :D

wydrukowałam i czytam tez w necie ... mam akurat dla nich fajne miejsce na działce przy tarasie tam gdzie panuje półcień... już je tam widzę :D

I nie kupuj na Allegro :-? Zdecydowanie lepiej kupić w sprawdzonym ogrodniczym lub na targu w Kołobrzegu :lol: Ja stamtąd przywiozłam kilka lat temu 3 sztuki bardzo dorodnych krzaczorów :D

muszę się wiosną zabrać za ogródek aby w przyszłym roku z czegoś już tam się cieszyć. W weekend zrobię z moją mamą szkic i wszystko sobie przemyslimy.

Monia a co można całkiem w cieniu dać ... mam takie miejsce pod ogromnymi starymi drzewami ... jest tam spory kawałek ziemi do zagospodarowania.

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzień dobry

hmmm jak Monia tak dobra jest :lol: to ja chyba pójdę normalnie na łatwiznę po prosbie :wink: wezmę działkę na kartkę wmaluję chałupę i te insze badziewka co tam być mają i zakradnę się do Monina głębsze rozważania o naturze roślin :lol: :wink:

:D :D :D wydrukowałam i czytam tez w necie ... mam akurat dla nich fajne miejsce na działce przy tarasie tam gdzie panuje półcień... już je tam widzę :D

I nie kupuj na Allegro :-? Zdecydowanie lepiej kupić w sprawdzonym ogrodniczym lub na targu w Kołobrzegu :lol: Ja stamtąd przywiozłam kilka lat temu 3 sztuki bardzo dorodnych krzaczorów :D

muszę się wiosną zabrać za ogródek aby w przyszłym roku z czegoś już tam się cieszyć. W weekend zrobię z moją mamą szkic i wszystko sobie przemyslimy.

Monia a co można całkiem w cieniu dać ... mam takie miejsce pod ogromnymi starymi drzewami ... jest tam spory kawałek ziemi do zagospodarowania.

W cienistych zakątkach ładnie będą rosły niektóre odmiany powojników, bluszcze, trzmieliny, rhododendrony, azalie, hosty, incarvilla, między to jakieś iglaczki niedużego pokroju...

Moniu, wiem że potrafisz... rozszyfruj mi roślinki na tym zdjęciu, bo ja to tu tylko poznaję trzmielinę, bluszcz i paprocie :oops:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/1/W/31000000024f8a5d/1/40/LL6Yt0n5yT87mQQI2ONW8VUQGRv8njw_.jpg

ja tam jeszcze kępki trawek ozdobnych widzę, coś typu..

niedźwiedzia trawa??

http://www.agrosklep.pl/allegro/galeria/foto_92_m.jpg

a to z przodu hostę przypomina :roll:

a tam z tyłu coś w stylu juki ogrodowej... 8)

Witaj Monisiu.

Zauważyłam w Twoim dzienniku przepiękny kwiat "Incarvillea".Muszę się jej bliżej przyjrzec.Chyba to jest bylina prawda?Szybko się rozrasta?

Tak to jest bylina ok. 30cm wys. o pięknych, trąbkowych kwiatach w kolorze fuksji. Bardzo wdzieczna roslinka. Ja kupiłam ją w zeszłym roku jak byłam na szkoleniu ( :lol: :oops: ) i przywlokłam do domu aż z Krynicy :wink: Kupiłam w OBI za 9,90zł 2 szt. kłączy i zamierzam je na wiosnę wsadzić w okolicy host. Podobno Incarvillea nie wymarza (okaże się na wiosnę), więc to bardzo duża zaleta. Rozrasta się dość szybko w formie kępki lisciowo - kwiatowej :D

Gość justyna_m
:D :D :D

wydrukowałam i czytam tez w necie ... mam akurat dla nich fajne miejsce na działce przy tarasie tam gdzie panuje półcień... już je tam widzę :D

W cienistych zakątkach ładnie będą rosły niektóre odmiany powojników, bluszcze, trzmieliny, rhododendrony, azalie, hosty, incarvilla, między to jakieś iglaczki niedużego pokroju...

dzięki moniuś już wydrukowałam, spisałam...na wiosnę ruszam do ogrodniczych :D

Moniu, wiem że potrafisz... rozszyfruj mi roślinki na tym zdjęciu, bo ja to tu tylko poznaję trzmielinę, bluszcz i paprocie :oops:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/1/W/31000000024f8a5d/1/40/LL6Yt0n5yT87mQQI2ONW8VUQGRv8njw_.jpg

ja tam jeszcze kępki trawek ozdobnych widzę, coś typu..

niedźwiedzia trawa??

http://www.agrosklep.pl/allegro/galeria/foto_92_m.jpg

a to z przodu hostę przypomina :roll:

a tam z tyłu coś w stylu juki ogrodowej... 8)

Małe zdjęcie i niedokładnie widać co tam jest. Możliwe, że po prawej stronie jest trawa szerokolistna białoobrzeżona Carex siderosticha 'Variegata'.

Z kolei ta zielona to chyba jakaś inna odmiana, nie ta niedźwiedzia, ale nie wiem na pewno. Ja mam niedźwiedzią w ogrodzie i ona jest dość niska, kępiasta, a ta na fotce wygląda na ok.30cm. Jest sporo tego typu odmian np.kostrzewa nitkowata, kostrzewa owcza, turzyca włosiasta, Carex caryophyllea 'The Beatles' ...

Dardurdko, poszukaj tutaj:

http://www.trawki.pl/?p=p_7&sName=trawy,-turzyce-i-sity-ozdobne

Przyglądam się tym białoobrzeżonym liściom - może to hortensja ogrodowa "Maculata" :roll:

Monia, a powiedz, co sadzisz o tej roslince "zywe kamienie" czy jak jej tam... Ladnie to wyglada na zywca? Bo na zdjeciach fajnie. :roll:

Mój Pawełek je lubi, ale do mnie nie przemawiają :-?

Tak myslalam... :lol: :lol: :lol:

Nie śmiechaj się :lol: lubię kwiaty z duszą, zapachem i nutką romantyzmu, a te kamienie to takie kołki som :lol:

Monia, a powiedz, co sadzisz o tej roslince "zywe kamienie" czy jak jej tam... Ladnie to wyglada na zywca? Bo na zdjeciach fajnie. :roll:

Mój Pawełek je lubi, ale do mnie nie przemawiają :-?

Tak myslalam... :lol: :lol: :lol:

Nie śmiechaj się :lol: lubię kwiaty z duszą, zapachem i nutką romantyzmu, a te kamienie to takie kołki som :lol:

Ja tez... Przegladalam rozne gazety ostatnio i wiekszosc roslin to takie jakies glupie badyle. Na zdjeciach ladne, ale znam niektore z nich i wiem, ze na zywo wygladaja srednio. W zasadzie tylko paprocie do mnie przemawiaja, ta taka kolumnea co Ci ja pokazywalam ostatnio, niewiele wiecej... I smutno mi sie zrobilo, ze nie wiem, co by tu do mieszkanka sobie sprawic takiego naprawde ozdobnego... :roll: No i nie tak trudnego w uprawie jak araucaria... :-?