Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szkolenie w Krakowie, zebranie z rodzicami w szkole, zabawa karnawałowa dzieciaków, a teraz przygotwanie się do jutrzejszej narady podsumowującej półrocze :roll: posiedzę chyba do rana :-?

Monia, chcialam zalozyc Babska Grupe Malopolska na wzor warszawskiej. Pisalabys sie? Zebysmy im mogly pokazac, ze my tez sie mozemy czasem spotkac, nie tylko one stolyczanki wredne. :p

szkolenie w Krakowie, zebranie z rodzicami w szkole, zabawa karnawałowa dzieciaków, a teraz przygotwanie się do jutrzejszej narady podsumowującej półrocze :roll: posiedzę chyba do rana :-?

Monia, chcialam zalozyc Babska Grupe Malopolska na wzor warszawskiej. Pisalabys sie? Zebysmy im mogly pokazac, ze my tez sie mozemy czasem spotkac, nie tylko one stolyczanki wredne. :p

może być grupa śląsko - małopolska :lol: , choć piwa nie lubię (chyba, że z sokiem malinowym, co ponoć jest profanacją tego złotego trunku :lol: )

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum na wstępie wszystkich serdecznie witam!!!

Monia przeczytałem Wasz dziennik i dużą część komentarzy do niego. Bardzo mi pomógł i rozwiał wiele wątpliwości bo od dłuższego czasu rozważam zakup projektu, według którego budujecie. Mam jeszcze kilka pytań i byłbym wdzięczny jeślibyś w wolnej chwili na nie odpowiedziała.

O ile się nie mylę budujecie według projektu "projekt 6 - Adam 24" z pracownii Domy Sajdaka, z drobnymi modyfikacjami? Jeśli tak to:

1) CZy to stalowe ustrojstwo w więźbie dachowej było w oryginalnym projekcie, czy to efekt adaptacji?

2) Czy błędy projektowe, o który piszesz: za słaba więźba; różne kąty nachylenia stalowych belek i krokwi; komin nie w tym miejscu były w oryginalnym projekcie, czy to efekt adaptacji?

3) Czy w oryginale dach też jest nachylony pod kątem 38%?

4) Czy podnosiliście ściankę kolankową na poddaszu?

Przy okazji wielkie brawa za dodanie lukarn zamiast okien połaciowych i zmianę kształtu facjatki nad balkonem. Dom bardzo zyskał na urodzie. Zastanawiam się jeszcze nad zmiejszeniem portyku przed wejściem aby tak nie dominował nad elewacją frontową, ale to kwestia gustu tym bardziej, że chyba zdjęcia trochę przekłamują rzeczywistość bo na rysunku w projekcie ganek nie jest aż tak duży.

Wysilę się na oryginalność i dla odmiany nie będę chwalił waszego ogrodu :D :D (chociaż jestem nim zachwycony).

Czytając Wasz dziennik doszedłem do wniosku, że już z nawiązką wykorzystaliście ilość pecha jaki można mieć na budowie i dalsze budowanie będzie już sielanką czego Wam serdecznie życzę!!!

Mariusz

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum na wstępie wszystkich serdecznie witam!!!

Monia przeczytałem Wasz dziennik i dużą część komentarzy do niego. Bardzo mi pomógł i rozwiał wiele wątpliwości bo od dłuższego czasu rozważam zakup projektu, według którego budujecie. Mam jeszcze kilka pytań i byłbym wdzięczny jeślibyś w wolnej chwili na nie odpowiedziała.

O ile się nie mylę budujecie według projektu "projekt 6 - Adam 24" z pracownii Domy Sajdaka, z drobnymi modyfikacjami? Jeśli tak to:

1) CZy to stalowe ustrojstwo w więźbie dachowej było w oryginalnym projekcie, czy to efekt adaptacji?

2) Czy błędy projektowe, o który piszesz: za słaba więźba; różne kąty nachylenia stalowych belek i krokwi; komin nie w tym miejscu były w oryginalnym projekcie, czy to efekt adaptacji?

3) Czy w oryginale dach też jest nachylony pod kątem 38%?

4) Czy podnosiliście ściankę kolankową na poddaszu?

Przy okazji wielkie brawa za dodanie lukarn zamiast okien połaciowych i zmianę kształtu facjatki nad balkonem. Dom bardzo zyskał na urodzie. Zastanawiam się jeszcze nad zmiejszeniem portyku przed wejściem aby tak nie dominował nad elewacją frontową, ale to kwestia gustu tym bardziej, że chyba zdjęcia trochę przekłamują rzeczywistość bo na rysunku w projekcie ganek nie jest aż tak duży.

Wysilę się na oryginalność i dla odmiany nie będę chwalił waszego ogrodu :D :D (chociaż jestem nim zachwycony).

Czytając Wasz dziennik doszedłem do wniosku, że już z nawiązką wykorzystaliście ilość pecha jaki można mieć na budowie i dalsze budowanie będzie już sielanką czego Wam serdecznie życzę!!!

Mariusz

Witaj, Mariuszu :D Na początku dziękuję za miłe słowa i jest mi niezmiernie miło, że właśnie od mojego dziennika i kmentarzy zacząłeś swoje wpisy na forum :oops: :wink:

Dobrze zauważyłeś - inspiracją naszej budowy jest projekt Adam 24. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania - w razie wątpliwości pytaj nadal. Nasza rama stalowa w dachu jest wzmocnieniem dodanym przez biuro projektowe - w projekcie Sajdaka tego nie ma. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że możemy dowolnie zagospodarować poddasze za pomocą ścianek działowych (mogę z nich w kazdej chwili zrezygnować lub przestawić w inny sposób), bo ramy stalowe pełnią fukcję nośną dla dachu. Drzewa brakło podczas budowy więźby, co wynikło to z błędu obliczeń projektanta, natomiast przesunięcie komina to ewidentna wina pierwszej ekipy, która po prostu w złym miejscu wymurowała komin. W oryginale dach jest nachylony pod kątem 40', ale nie pamiętam dokładnie. Ściankę kolankową podnosiliśmy o jedną cegłę, natomiast wydłuzyliśmy połacie dachu na tyle, żeby się to podniesienie schowało :wink: Zrezygnowaliśmy z okien połaciowych z prostej przyczyny - w dawnych dworkach nie było takich okien, są to nowoczesne rozwiązania, a nam zależało na nawiązaniu do tradycyjnego dworku. Ze zmiany facjatki nad balkonem i portyku z przodu budynku jestem zadowolona i nie żałuję tej decyzji, bo dzięki temu mozna będzie wykonać ładne sztukaterie pod okapami, na czym mi bardzo zależało. Obecnie wydaje się spory portyk, ale jak przyjdą wspomniane sztukaterie i elewacja, to się to zgubi, a z kolei mam super spore pomieszczenie, które wykorzystam na pralnię, schowek na mopy, odkurzacze, miotły, miski, wiadra, środki czystości itp. rzeczy, na które zawsze brak w domu miejsca :wink: . Poza tym kolumny zostaną obudowane formami, które znacznie powiększą rozmiary i zupełnie zmienią wygląd kolumn (u Sajdaka są proste kolumny). Planauję również sztukateryjne wykończenie elewacji, ale oczywiście ze smakiem, delikatnie - pod okapami dachu, wokół okien, drzwi i bonie).

Mam w planach tego typu kolumny:

http://img329.imageshack.us/img329/2858/kolumnape2.jpg

http://img167.imageshack.us/img167/5341/piknydworekth9.png

Co do ogrodu - powstał dopiero szkielet ogrodu :wink: W tym roku będę dosadzać rośliny bylinowe i iglaczki, żeby stopniowo zrealizować zaplanowany projekt. Właśnie jestem na etapie planowania poszczególnego rozmieszczenia roślin i komponowania ich ze sobą. Sukcesywnie wzbogacam swoje zapotrzebowanie roślinne i przymierzam się do prac wiosennych. Marzę o słońcu, śpiewie ptaków, zapachu róż i piwonii, szumie traw i drzew :roll: . Pozdrawiam Cię serdecznie!

może być grupa śląsko - małopolska :lol: , choć piwa nie lubię (chyba, że z sokiem malinowym, co ponoć jest profanacją tego złotego trunku :lol: )

Polecam z sokiem grejpfrutowym. :wink:

jassu jaki piknasne zdjecia dworka..jakby mnie było stac ..na mniejsza chałupe to parterówa w literke L..jakbym był tak zamozniasty jak ..gospodyni zdecydowaie zaden nowoczesny shit ..tylko pikny staropolski dworek...ech...pod wawkom bedem robił podobny ..nie az taki jak ten na zdjeciu ale.....fajnisty

Witanko

Dzięki Monia za szybką odpowiedź.

Pewnie kuriozalnie to zabrzmi, zwłaszcza z Waszego punktu widzenia, ale trochę mnie pocieszyłaś, że błędy projektowe wynikły z adaptacji a nie oryginalnego projektu :wink:

Mam jeszcze kilka pytań aby ostatecznie rozwiać wątpliwości i kilka spostrzeżen:

1. "Nasza rama stalowa w dachu jest wzmocnieniem dodanym przez biuro projektowe - w projekcie Sajdaka tego nie ma. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że możemy dowolnie zagospodarować poddasze za pomocą ścianek działowych (mogę z nich w kazdej chwili zrezygnować lub przestawić w inny sposób), bo ramy stalowe pełnią fukcję nośną dla dachu (....)"

Dobrzę dedukuję, że w oryginalnym projekcie dach oparty jest na drewnianych pionowych słupkach?

2. "Zrezygnowaliśmy z okien połaciowych z prostej przyczyny - w dawnych dworkach nie było takich okien, są to nowoczesne rozwiązania, a nam zależało na nawiązaniu do tradycyjnego dworku."

Jak już pisałem zmiana facjatki i dodanie lukarn jeszcze bardziej przydały urody Waszemu dworkowi. Poza tym lukarny, w mojej ocenie, są bardziej praktyczne od okien połaciowych. Jeszcze ładniejsze są okna w kształcie "wolego oka"

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-198,217,61,opis.html

ale to jeszcze bardziej komplikuję budowę dachu i bardzo ogranicza rodzaje dachówek jakie można na taki dach położyć

3. Co do portyku to jak już pisałem to kwestia gustu - Ty będziesz w tym domu mieszkać i to Tobie ma się ten dom podobać. Poza tym faktycznie schowków w domu nigdy dość. Jeśli zrobisz sztukaterię np w stylu dworu w Lusławicach to rzeczywiście portyk optycznie sie pomniejszy.

Czy dobrze zrozumiałem że w oryginalnym projekcie portyk jest mniejszy?

4. Dobry wybór kolumn :wink: , te w kształcie "rur" z projektu Sajdaka psują cały efekt

5.Niestety strasznie drogi ten dach... :(, ale taki urok dachów wielospadowych. Mnie marzy sie dach tzw "łamany polski"

http://www.zamkilodzkie.pl/pliki/leki_koscielne.htm

ale ten pewnie jeszcze droższy i musiałbym zatrudnić cieślę artystę-perfekcjonistę, choć jak pisze Maciej Rydel - takiie rozwiązanie wymyślono żeby wzmocić konstrukcję i uporścić budowę wysokich dachów...

Na tę wiosnę to jeszcze trochę poczekamy. Śnieg sypie, mrozy idą...

Pozdrawiam