Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • monia i marek

    5492

  • wu

    1878

  • anjamen

    1325

  • OK

    888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przybiegłam się przywitać!obejrzałam zdjęcia w dzienniku.,krajobrazy piękne ,a i pogoda Ci dopisywała,więc na pewno wypoczynek był udany :wink: Będę się trzymać Twojego harmonogramu prac w ogrodzie .Dzięki tobie zdałam sobie sprawę że wiosna tuż,tuż......

U mnie dzisiaj czuć było wiosnę w powietrzu :D :D Ogromnie się cieszę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dobry wieczór

Monia pięknie wygladasz na zdjęciu ale jak słowo daję to zamiast tych gór i śniegu to taką małą parasoleczkę od słońca i długą suknię z dekoltem w kwadrat i takim płaskim koszykiem na kwiaty i różany ogórd w tle i wtedy to ideał :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dobry wieczór

Monia pięknie wygladasz na zdjęciu ale jak słowo daję to zamiast tych gór i śniegu to taką małą parasoleczkę od słońca i długą suknię z dekoltem w kwadrat i takim płaskim koszykiem na kwiaty i różany ogórd w tle i wtedy to ideał :D

:lol: :lol: koniecznie muszę sobie sprawić taką parasolkę - zawsze mi się marzyła taka kremowa koronkowa :roll: :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry :D ... ja z reguły na ostro jadam, ...

więc może golonko?

http://images50.fotosik.pl/68/d5542e2725aaf484m.jpg

 

Składniki

2 golonki tylne (albo wiecej mniejszych)

 

przyprawy:

3 liscie laurowe (1 rozetrzeć)

7 ząbków czosnku

5 ziaren ziela angielskiego

4 goździki

1 i 1/2 łyzeczki majeranku

przyprawa do grilla (kamis albo inna)

vegeta

1/2 łyzeczki czombru

1 łyzeczka papryki ostrej

1/2 kostki rosołowej

sól, pieprz

6 ziaren jałowca

2 x1/4 szklanki oleju

1 cebula

1/2 łyzeczki kminku

1 piwo

 

 

Wykonanie:

 

Golonki oczyścić, opalić włoski, jeśli trzeba

 

Przygotować marynatę 1:

3 ziarna jałowca rozgnieść

1/2 łyżeczki cząbru

1 łyżeczka vegety

1/2 łyżeczki papryki

1 łyżeczka majeranku

3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)

1 liść laurowy roztarty

1/4 szkl oleju

 

Golonki (razem z marynatą, która do nich przylega) wstawić do garnka, dodać wody, żeby je przykryła w 3/4 wysokości, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę vegety. Dodać soli, jeśli trzeba. Gotować ok. 2 godz. (w zależności od wielkości golonek). Golonki powinny być prawie miękkie (będą potem jeszcze zapiekane przez 45 min).

Wyjąć golonki z rosołu.

 

Przygotować marynatę 2:

przyprawa do grilla

1/4 oleju

1/2 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki papryki

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

 

Posmarować golonki marynatą2.

 

Ułożyć golonki w naczyniu do zapieczenia, dodać przekrojoną na pół cebulę, 4 całe ziarna jałowca, 3 ząbki czosnku w osłonce, podlać pół szklanki rosołu z gotowania golonek, dolać piwo

 

Wbić w golonki po 2 goździki ( goździki dają tłuszczykowi orientalny posmak) i posypać każdą golonkę szczyptą kminku

 

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st., zapiekać ok 45-60 min polewając wywarem piwnym do zrumienienia mięsa.

 

Golonki sa gotowe gdy są mięciutkie

 

 

... a Moniu, pisałaś kiedyś, że mają robić instalacje wod.-kan. u Ciebie... Napisz proszę jak u Ciebie z kosztami???

Na razie nasz Pan od wod.-kan. choruje, ale koszt zamknie się prawdopodobnie w 3-4tys. bez szamba oczywiście. Wodę mamy na razie doprowadzoną z licznikiem do piwnicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pikantne

SMAŻONE SKRZYDEŁKA

*2 kg skrzydełek

* 5 jaj

* 1 lub 2 paczki przyprawy do kurczaka

*1/2 paczki papryki ostrej(może być paczka, jeśli ktoś lubi pikantne)

*1/2 paczki chili pieprz cayenne( j.w)

*mąka do panierowania

 

Skrzydełka podzielić na 3 części, końcówki odrzucić, obsypać przyprawami , odstawić na noc do lodówki.

Wbić jaja, dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godz. Smażyć w głębokim tłuszczu, każde skrzydełko obtaczając w mące. Swietnie pasuje do tego sos twarogowo-czosnkowy lub tzatziki i surówki :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pikantne

SMAŻONE SKRZYDEŁKA

*2 kg skrzydełek

* 5 jaj

* 1 lub 2 paczki przyprawy do kurczaka

*1/2 paczki papryki ostrej(może być paczka, jeśli ktoś lubi pikantne)

*1/2 paczki chili pieprz cayenne( j.w)

*mąka do panierowania

 

Skrzydełka podzielić na 3 części, końcówki odrzucić, obsypać przyprawami , odstawić na noc do lodówki.

Wbić jaja, dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godz. Smażyć w głębokim tłuszczu, każde skrzydełko obtaczając w mące. Swietnie pasuje do tego sos twarogowo-czosnkowy lub tzatziki i surówki :wink:

 

To coś dla mnie :D

Może jutro zrobię... bo i pizze planuję...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...