Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia, mam prosbe, musze sie poradzic czy dobrze chce zrobic z moimi chwastami.

mam glyfos (na jednolistne i dwuliscienne chwasciory) a miedzy tujami pelno ostow, ciagle z motyka latam, chce do spryskiwacza wlac to ustrojstwo i pryskac ostroznie tylko na oset, ale czy to nie zaszkodzi moim tujom?

Nie znam tego środka, ale poczytałam w Internecie o glyfosie i opis ma jak rundup :o :o :o , a ten z kolei jest bardzo wyniszczającym środkiem. Ja kilka lat temu zabiłam rundupem najładniejszą tuję (przeniósł go z chwastów na tuję wiatr :o ). No i od tej pory wystrzegam się takich środków, wolę prace ręczne, bo bezpieczniejsze. Wiem, że pryskanie wygodniejsze, ale ... nie chcę już takich eksperymentów, bo za dużo pieniedzy wydałam na rośliny :wink: Nie chcę za bardzo doradzać, ale ja byłabym b.ostrożna :-? Przy rundupie pojedyncze chwasty powinno się malować mazakiem (czy też pędzelkiem) i wtedy jest pewność, że nie zniszczysz pobliskich roślin. Jak z glyfosem, to nie wiem :-?

dzieki Monia, chyba jednak dam sobie spokoj, albo rzeczywiscie tym pedzelkiem sprobuje,

moje tuje urosly od ubieglego roku jakies 30-40cm wiec tez byloby mi ich szkoda

to tuje tak szybko rosną??? :o hm.... czyli jak kupię taką metrową to po 3-4 latach mogę mieć już ok 2m wysokie...

wiem że jestem monotematyczna ale muszę to powiedzieć po raz kolejny :D , twój ogród jest coraz piękniejszy, za każdym razem jak oglądam jego zdjęcia to jestem pod jego wrażeniem :lol: . Co do sadzenia roślinności na tak trudnym terenie to rzeczywiście jest to ciężka praca ale pomyśl jaka satysfakcja, nikt w okolicy nie bedzie miał tak pieknego ogrodu :lol: .

Przepis na nalewkę zapisałam sobie i jak tylko będe mieszkać już w domu to napewno wypróbuje :D.

Musze ci powiedziec jeszcze jedną rzecz , jak przeglądam twój dziennik i oglądam zdjęcia to nie mogę się doczekać sadzenia roslinek u siebie :wink: , oczywiście jak już do tego dojdzie to napewno bede się ciebie radzić :D

wiem że jestem monotematyczna ale muszę to powiedzieć po raz kolejny :D , twój ogród jest coraz piękniejszy, za każdym razem jak oglądam jego zdjęcia to jestem pod jego wrażeniem :lol: . Co do sadzenia roślinności na tak trudnym terenie to rzeczywiście jest to ciężka praca ale pomyśl jaka satysfakcja, nikt w okolicy nie bedzie miał tak pieknego ogrodu :lol: .

Przepis na nalewkę zapisałam sobie i jak tylko będe mieszkać już w domu to napewno wypróbuje :D.

Musze ci powiedziec jeszcze jedną rzecz , jak przeglądam twój dziennik i oglądam zdjęcia to nie mogę się doczekać sadzenia roslinek u siebie :wink: , oczywiście jak już do tego dojdzie to napewno bede się ciebie radzić :D

Cześć, Madziu :D Dziękuję. Dawno Cię nie było :roll: .

Czytałam w Twoim dzienniku, że nareszcie uwolnili Was od tego wysokiego napięcia nad głową - gratulki :D

jak ma być jakś lista do tego funclubu to dawać szybko niech podpiszę bo potem wyjeżdżam i może mnie ominąć....

no a tego przecież nie chcemy, prawda? :lol: :lol: :lol: :lol:

a gdzie wyjeżdzasz??

słuchajcie, ogród Moni na żywo...

zapiera dech :o

jeszcze wszystko malutkie, ale jest wszystko tak rozmyślnie posadzone, że wyobraźnia sama działa.

Róże ma niesamowite :o

zaraziłam się miłością do nich :roll:

nie chciało mi się iść z tego ogrodu, z tego otoczenia, jak skończy budowę to sie od gości nie opędzi, tyle uroku ma to miejsce :roll:

i żadne zdjecie tego nie odda :wink:

a swoją drogą to spędziłyśmy wczoraj razem prawie cały dzień, bo od rana prawie do 18tej...

i tak mi przeleciał ten czas...

fajnie było 8)

jak ma być jakś lista do tego funclubu to dawać szybko niech podpiszę bo potem wyjeżdżam i może mnie ominąć....

no a tego przecież nie chcemy, prawda? :lol: :lol: :lol: :lol:

a gdzie wyjeżdzasz??

słuchajcie, ogród Moni na żywo...

zapiera dech :o

jeszcze wszystko malutkie, ale jest wszystko tak rozmyślnie posadzone, że wyobraźnia sama działa.

Róże ma niesamowite :o

zaraziłam się miłością do nich :roll:

nie chciało mi się iść z tego ogrodu, z tego otoczenia, jak skończy budowę to sie od gości nie opędzi, tyle uroku ma to miejsce :roll:

i żadne zdjecie tego nie odda :wink:

a swoją drogą to spędziłyśmy wczoraj razem prawie cały dzień, bo od rana prawie do 18tej...

i tak mi przeleciał ten czas...

fajnie było 8)

Aniu, zawstydzasz mnie :oops: :oops: Bardzo się cieszę, że Tobie się podobało w ogrodzie, bo Dawidek zdecydowanie wolał męskie prace przy przekładaniu desek :lol: :lol: :lol: :lol: Widać, że prawdziwy chop z Niego rośnie :wink:

Potwierdzam, że spotkanie było bardzo miłe i sama nie wiem kiedy te godziny uciekły :o :roll: No i następne będzie, bo trawy nie wykopałyśmy :lol:

Na temat Ani ogródka i domku wypowiem się w Jej dzienniku :wink: , bo na razie brak mi słów tak ładnie :roll: :roll: :roll: .

Cześć, Madziu :D Dziękuję. Dawno Cię nie było :roll: .

Czytałam w Twoim dzienniku, że nareszcie uwolnili Was od tego wysokiego napięcia nad głową - gratulki :D

Cześć Moniu:), cały czas śledzę twój dziennik tylko mam problem z otwieraniem zdjęć bo na Mazurach jestem a tu jest kiepski transfer dlatego tak rzadko się odzywam.

Tak , już nas uwolnili od tych wstrętnych drutów, jestem starsznie szczęsliwa z tego powodu choć nie do końca jeszcze dowierzam bo nie widziałam jeszcze relacji fotograficznej :D