Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja dla odmiany wracam do Golonek :lol: :lol: Moniu dzięki za przepis ,który dokładnie odwzorowałam w swojej kuchni podejmując dzisiaj gości.Poobjadali się niesamowicie i oczywiście przepis pojechał do Kalisza. A teraz wracam do roślinek-chcę w tym tygodniu wziąć się za nasadzenia z przodu domu ,przed siatką.Szerokość ogrodzenia ma 38m,odejmując powiedzmy,10m,na przyszłą bramę ,to mam gdzieś28m do obsadzenia.Myślałam o berberysach ,tawułach i dereniach w trzech rzędach,z tyłu większe ,z przodu niższe rośliny.Może byś mi coś podpowiedziała?

A ja dla odmiany wracam do Golonek :lol: :lol: Moniu dzięki za przepis ,który dokładnie odwzorowałam w swojej kuchni podejmując dzisiaj gości.Poobjadali się niesamowicie i oczywiście przepis pojechał do Kalisza. A teraz wracam do roślinek-chcę w tym tygodniu wziąć się za nasadzenia z przodu domu ,przed siatką.Szerokość ogrodzenia ma 38m,odejmując powiedzmy,10m,na przyszłą bramę ,to mam gdzieś28m do obsadzenia.Myślałam o berberysach ,tawułach i dereniach w trzech rzędach,z tyłu większe ,z przodu niższe rośliny.Może byś mi coś podpowiedziała?

Moim zdaniem berberysy nie pasują do nasadzeń w otoczeniu dworku, ewentualnie jako pojedyncze akcenty celem stworzenia kontrastów. Tawuły i derenie dałabym również w ilości pojedynczej - na pewno nie jako powtarzające się rośliny w rzędach. Spróbuj może stworzyć bardziej naturalistyczne zetawienia, w których będą królowały krzewy o przewieszających się pędach, kwitnące o różnych porach roku jak np. kolkwicja, krzewuszki, jaśminowce, tawuła van houtte'a, ketmia syryjska i między tym mogą być różne byliny, róże, piownie, hosty i paprocie.

ps. masz szerokość działki taką jak my :wink: :D

Moniu skopiowałam Two link do szkółki róż (Spasówka) i znalazłam takie pnące, pachnące cudo Amaretto

http://www.rosaspasowka.pl/odmiany/amaretto.jpg

Gosiu, prześliczna róża :wink: :D To nowa róża w kolekcji Spasówki - mój ogrodniczy je sprowadza, więc muszę dodać do listy chciejstw :roll: :D