Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale jaśminowiec też ma w którymś stadium takie kulki, tak mi się wydaje, chyba zanim kwiaty się otworzą, ale może coś źle kojarzę...

kulki to owoce i nie jest mozliwe, aby powstały przed kwitnieniem, jedynie pąki kwiatowe mogą mieść kształt kulisty i w przypadku jaśminowca taki kształt mają. Na tym etapie jaśminowiec też wygląda ślicznie :D

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nooooooo chyba tak. Kuleczki takie same, ale kwiaty wydaje mi się, że są całe białe, bez różu. Ale może nie przyjrzałam sie im dokładnie. :wink: Niemniej jednak bardzo to ładniusie i faktycznie całe chmary pszczół sie tam zbierają. :)

śnieguliczka jest bardzo wdzięcznym, ładnym krzewem :D :wink:

jesienią zobaczyłam taką i oprzeć jej się nie mogłam

http://lh5.ggpht.com/_ms5LDRO-Qns/SYbZKRb1LWI/AAAAAAAAAbc/fCnskkIE-zk/s800/snieguliczka.JPG

A mam krótszy bok działki obsadzony białą :lol: :lol: :lol:

Gosiu, to śnieguliczka koralowa - też śliczna :D Od razu mi się skojarzyła z kalikarpą/ pięknotką o fioletowych kulkach - chodzi za mną od dawna, ale jeszcze nie dojrzałam do zakupu :roll:

To i ja się przywitam :lol: :lol: :lol:

Moniu troszke sobie poczytałam, ale wszystkiego nie dam rady :roll: :wink: Widzę, że bardzo dobrze orientujesz się w roślinkach :lol: :lol:

Może byś mi podpowiedziała jakie drzewko, szczepione na pniu mogłabym posadzć z frontu domu, w takim specjalnym miejscu :roll: Wiesz, chciałabym, żeby ono bylo takie reprezentacyjne, takie, które będzie przyciągać uwagę. Myślałam o magnolii, ale ona krótko kwitnie. Myślałam też o jakimś iglaku, szczepionym na pniu, który jest ukształtowany w formie bonsai..........i sama nie wiem :roll:

To i ja się przywitam :lol: :lol: :lol:

Moniu troszke sobie poczytałam, ale wszystkiego nie dam rady :roll: :wink: Widzę, że bardzo dobrze orientujesz się w roślinkach :lol: :lol:

Może byś mi podpowiedziała jakie drzewko, szczepione na pniu mogłabym posadzć z frontu domu, w takim specjalnym miejscu :roll: Wiesz, chciałabym, żeby ono bylo takie reprezentacyjne, takie, które będzie przyciągać uwagę. Myślałam o magnolii, ale ona krótko kwitnie. Myślałam też o jakimś iglaku, szczepionym na pniu, który jest ukształtowany w formie bonsai..........i sama nie wiem :roll:

Aniu, przede wszystkim miło mi Cię powitać :D Już odpowiem na Twoje pytanie: z drzewek szczepionych, ozdobnych polecam wiśnię piłkowaną Kiku Shidara Zakura - sama taką kupiłam, bo pięknie się prezentuje - kwitnie wiosną, ale ma piękny, zwieszający się pokrój i dzięki temy jest ozdobą cały rok (mam zdjęcie w dzienniku), jednak warunkiem jest to, żeby kupić szczepioną na wysokosci min.180cm, nie niższą. Oprócz wiśni może być robinia różowa, ale w tej chwili odmiany nie pamiętam - sprawdzę - kwitnie na różowo w lecie, ma kulisty kształt korony, liscie typowe dla akacji - b.ładna. Może też byc magnolia Susan, która powtarza kwitnienie w lecie (mniej intensywnie, ale kwiaty są widoczne), a na dodatek pachnie. Może też być Klon czerwony - jest bardzo dekoracyjny, choć nie ma kwiatów. Ładnie prezentuje się złotokap - można wybrać formę szczepioną, to nie urośnie większy niż dom jak złotokap pospolity, a kwiaty ma identyczne :wink: Ostatecznie możesz również ukształtować w formie drzewa wisterię :D :wink: - ma piękne zwieszające się kwiaty w kolorze rózowym, białym lub fioletowym :D