Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja myślę że wyjedziemy tak o 6.00 bo godzinka niby jest a po co gnać na łeb na szyję nie wiadomo co na drodze będzie dzisiaj jak do pracy jechałam to furgonetka leżała w rowie a nie chcę sie też spóźnić bo kierowca będzie nosem kręciuł że jego to goniłam na 7.00 a sama sie spóźniłam :lol:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja myślę że wyjedziemy tak o 6.00 bo godzinka niby jest a po co gnać na łeb na szyję nie wiadomo co na drodze będzie dzisiaj jak do pracy jechałam to furgonetka leżała w rowie a nie chcę sie też spóźnić bo kierowca będzie nosem kręciuł że jego to goniłam na 7.00 a sama sie spóźniłam :lol:

:lol: OK :wink: do jutra w takim razie - uciekam do kąpieli :wink:

przeczytałam wszystko o roślinach i prawie wszystko o budowie :)

Od tych roślin zakręciło mi się w głowie. Chciałbym mieć chociaż część Twojej wiedzy, piękny ogród będziesz miała. W zasadzie to on juz jest piękny, tylko młodziutki.

czy to co kupujesz teraz, wsadzasz do doniczek i czekasz na lepszą pogodę? Dobrze zrozumiałam? gdzie to wszystko trzymasz? i w jakiej temperaturze?

Moj ogród będzie całkiem inny, ale niektóre rośliny mam takie same: np. hortensje, piwonie, krzewuszki, wrzosy z tym że moje hortensje i krzewuszki chyba zmarzły i nic z nich nie będzie.

serdecznie Cię pozdrawiam, po prostu mnie zaczarowałaś :)

przeczytałam wszystko o roślinach i prawie wszystko o budowie :)

Od tych roślin zakręciło mi się w głowie. Chciałbym mieć chociaż część Twojej wiedzy, piękny ogród będziesz miała. W zasadzie to on juz jest piękny, tylko młodziutki.

czy to co kupujesz teraz, wsadzasz do doniczek i czekasz na lepszą pogodę? Dobrze zrozumiałam? gdzie to wszystko trzymasz? i w jakiej temperaturze?

Moj ogród będzie całkiem inny, ale niektóre rośliny mam takie same: np. hortensje, piwonie, krzewuszki, wrzosy z tym że moje hortensje i krzewuszki chyba zmarzły i nic z nich nie będzie.

serdecznie Cię pozdrawiam, po prostu mnie zaczarowałaś :)

Witaj Irmo :D :D Dziękuję za te pochlebstwa :oops:

Sporą część zakupionych roślinek wsadziłam w donice - piwonie, incarvillea, hosty i tawułki. Wg mnie jest trochę za zimno, zeby wsadzać do gruntu, a niestety roślinki są już wybudzone i puszczają nowe pędy - to trochę ryzykowne, żeby byliny wsadzać bezpośrednio do gruntu, bo ziemia za zimna, zeby mogły się ukorzenić i czerpać składniki pokarmowe, a jednocześnie są przygruntowe nocne przymrozki, co może spowodować zmarznięcie ich naziemnej części.

Jaki planujesz ogród? Masz w nim rośliny, które baaardzo lubię, więc z przyjemnością pooglądam co u Ciebie :wink: :D Hortensje - jeśli nie okryłaś, mogły zmarznąć i istnieje prawdopodobieństwo, że nie zakwitną :( - nie należy się tym zrażać - odbiją od korzeni lub gałązek i zakwitną za rok, ale pamiętaj, zeby je okryć :wink: . Krzewuszki na pewno nie zmarzły, nie obawiaj się :wink: :D

dzięki, pocieszyłaś mnie w sprawie krzewuszek.

Hortensji nie przykryłam, położyłam tylko jedline dookoła krzaczków, to pewnie było za mało, ale jestem kompletnie zielona i pewnie popełnię jeszcze mnóstwo błedów.

Mój ogród ma być trochę mroczny, baśniowy, z odrobiną japonii. Z głazami kamieniami, ale czy uda mi się osiągnąc cel i kiedy to będzie? Może na emeryturze... byle bym doczekała :)

w sumie to kompletne przeciwieństwo Twojego, takiego radosnego i kolorowego...ale też moja działka jest całkiem inna. Częściowo leśna i zadzrewiona. Co nie zmienia faktu, ze Twoj ogrod bardzo mi się podoba.

dzięki, pocieszyłaś mnie w sprawie krzewuszek.

Hortensji nie przykryłam, położyłam tylko jedline dookoła krzaczków, to pewnie było za mało, ale jestem kompletnie zielona i pewnie popełnię jeszcze mnóstwo błedów.

Mój ogród ma być trochę mroczny, baśniowy, z odrobiną japonii. Z głazami kamieniami, ale czy uda mi się osiągnąc cel i kiedy to będzie? Może na emeryturze... byle bym doczekała :)

w sumie to kompletne przeciwieństwo Twojego, takiego radosnego i kolorowego...ale też moja działka jest całkiem inna. Częściowo leśna i zadzrewiona. Co nie zmienia faktu, ze Twoj ogrod bardzo mi się podoba.

Irmo, u mnie drzew również sporo, ale na razie są młode i dopiero za ok. rok, dwa będą dawały cień i zmienią wizerunek ogrodu. Ja chcę stworzyć ogród tajemniczy, z zakamarkami i kącikami wypoczynkowymi ukrytymi wśród krzewów i żywopłotów formowanych z cisów i bukszpanów. Wszystko przeplatane bylinami, hortensjami, różami, piwoniami i innymi. Będzie pięknie, bo wkładam w to dużo pracy i serca, ale szkoda, że tak długo trzeba na to czekać :roll:

Jeśli hortensje nakryłaś jedliną, to jest szansa, że będzie dobrze. Nie odkrywaj jeszcze przynajmniej do końca kwietnia, bo nawet do 15maja potrafią przyjść nocne przymrozki, a hortensje są na to b.wyczulone, zwłaszcza wiosną gdy już się wybudzają. Nooo chyba, że przyjdzie b.ciepła wiosna...

dzień dobry

już foteczki zgrywam zaraz będą u mnie coby naocznie stwierdzić że barazek stoi i fotka zrujnowanej działki :roll:

ale Monia przede wszystkim nie wiem jak Ci dziękować baraczek i jeszcze ta róża mam swoją własną piękną różę i to podarowaną przez tak wspaniałą osobę obiecuję że będę o nią troskliwie dbała :D

dzień dobry

już foteczki zgrywam zaraz będą u mnie coby naocznie stwierdzić że barazek stoi i fotka zrujnowanej działki :roll:

ale Monia przede wszystkim nie wiem jak Ci dziękować baraczek i jeszcze ta róża mam swoją własną piękną różę i to podarowaną przez tak wspaniałą osobę obiecuję że będę o nią troskliwie dbała :D

trzymam Cię za słowo!! :wink: :D :D :D :D

a teraz uwaga, kopiuję z dziennika:

A w ogrodzie rozkwitają róże :D :

Rose Aloha (ubiegłoroczna - śliczna pnąca róża, o pięknym zapachu. W tym roku ma całą masę pąków):

http://img291.imageshack.us/img291/839/100091su4.jpg

to Twoja róża :wink: