Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo żałuję, ale prawie w ogóle nie mam czasu ostatnio :o

Nadrabiam zaległe sprawy, które nawarstwiły się jak pracowałam.

No i bedę się chyba przekwalifikowywać :roll: Muszę się jeszcze nad tym zastanowić, bo to wiąże się z kursem, który zaczyna się pod koniec kwietnia i dwuletnią podyplomówką.

:roll: :roll: :roll:

Monia dzisiaj świeciło pięknie wiosennie i niebo błękitne i żeby nie dosć zimny wiatr to pewnie z 15 stopni by było :D szkoda że to tylko jeden taki dzień ponoć aż do przyszłej soboty :-? powiedz mi teraz jeszcze o Różana Królowo co poza wykopaniem dołka i posadzeniem ślicznotki powinnam przy niej jeszcze zrobić pędy oczywita wycięte zgodnie z zaleceniem :lol: no i powiem szczerze pokuła mnie jak diabli :lol:

Bardzo żałuję, ale prawie w ogóle nie mam czasu ostatnio :o

Nadrabiam zaległe sprawy, które nawarstwiły się jak pracowałam.

No i bedę się chyba przekwalifikowywać :roll: Muszę się jeszcze nad tym zastanowić, bo to wiąże się z kursem, który zaczyna się pod koniec kwietnia i dwuletnią podyplomówką.

:roll: :roll: :roll:

na co zamierzasz się przekwalifikować? Jeśli mozesz napisać...

Monia dzisiaj świeciło pięknie wiosennie i niebo błękitne i żeby nie dosć zimny wiatr to pewnie z 15 stopni by było :D szkoda że to tylko jeden taki dzień ponoć aż do przyszłej soboty :-? powiedz mi teraz jeszcze o Różana Królowo co poza wykopaniem dołka i posadzeniem ślicznotki powinnam przy niej jeszcze zrobić pędy oczywita wycięte zgodnie z zaleceniem :lol: no i powiem szczerze pokuła mnie jak diabli :lol:

tak, to dość kolczasta odmiana, ale powinnaś być z niej zadowolona, bo jest naprawdę zdrowa i ładna :wink: Marek też się podziurawił przy wykopywaniu :lol: :lol: Możesz wkoło dołka wsypać trochę obornika bydlęcego - szkoda, że zapomniałam, bo bym Ci dała :roll: :wink: . Na razie nic więcej, ewentualnie mozesz przyciąć jeszcze trochę gałęzie.Pamiętaj też, aby jej wyginać pędy w miarę mozliwości na boki - to pobudza witnienie. Pędy nie powinny się krzyżować, a ścinać należy lekko skośnie, żeby woda nie wpijała się w ranę =, tylko spływała (ta sztuczka zapobiega grzybom). Ważne jest również, zeby cięcia były gładkie, nie postrzępione - również zapobiega to chorobom grzybowym. Kup sobie fajny sekator do róż (i nie tylko). Fajny, czyli ostry, mocny, niemal niezniszczalny to np. taki:

http://www.allegro.pl/item585792173_sekator_profesjonalny_stal_nierdzewna.html

Mam identyczne - są rewelacyjne :wink: (wypróbowałam wiele innych, ale zawsze po krótkim użytkowaniu lądowały na śmietniku)