Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monia a może by tam postawić jakiegoś człekopodobnego szeleszczącego i brzęczącego to może by płoszył tych gości :lol:

do czasu aż nie wyczają sprawy, że to podróba człowieka :roll: :lol: :lol:

człekopodobnego to może i trudno ale gdzieś na forum wyczytałam jak odstraszać ptaki - wieszać płytkę CD. U mnie rewelacja. Przedtem siadały latające pod dachem i paskudziły na balkon. Odkąd powiesiłam płytkę - spokój. Lekka jest fruwa na wietrze zawieszona na sznureczku, błyszczy kolorami tęczy - myślę, że podobać się może jedynie srokom :wink: Wypróbować możesz :roll: 8)

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia a może by tam postawić jakiegoś człekopodobnego szeleszczącego i brzęczącego to może by płoszył tych gości :lol:

do czasu aż nie wyczają sprawy, że to podróba człowieka :roll: :lol: :lol:

człekopodobnego to może i trudno ale gdzieś na forum wyczytałam jak odstraszać ptaki - wieszać płytkę CD. U mnie rewelacja. Przedtem siadały latające pod dachem i paskudziły na balkon. Odkąd powiesiłam płytkę - spokój. Lekka jest fruwa na wietrze zawieszona na sznureczku, błyszczy kolorami tęczy - myślę, że podobać się może jedynie srokom :wink: Wypróbować możesz :roll: 8)

To już wiem, czego u siebie nie wieszać - mam same sroki :lol: :lol: :lol:

Normalnie sroczy przysiółek :lol:

A tak z zupełnie innej beczki :wink:

Monia, uradziłyśmy z mamą, że w tym roku nic tam sadzić nie będę - chyba, że są jakieś jednoroczne kwitnące, które można łatwo wysiać/wysadzić :roll:

Boję się, że jak teraz coś tam wsadzę, to po złości zniszczą ci, co kradli kwiaty :roll:

Więc teraz czekam na sugestie z Twojej strony, co by tam można było takie, żeby szkoda nie było wysiać :roll: Co cień lubi - ziemię jaką mam, to sobie obejrzysz fachowym okiem własnym :lol:

Zerknij tutaj:

http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,5655602,Wytworna_rabata_do_cienia.html

Ciekawy artykuł - można podpatrzeć roslinki bylinowe jakie by Ci odpowiadały :wink: Jest spory wykaz roślin cieniolubnych, więc można coś wybrać i ładnie skomponować :D Z pewnością polecam parzydło, hosty i tawułki - są śliczne i zupełnie niekłopotliwe :D :wink: Laurowiśnia z kolei pięknie nadaje tło rabatom (ciemnozielone, woskowane liscie), daje się ciąć/ formować i jest zimozielona :D

no w końcu może nie poprzestane na jednej róży coby samotna nie była :lol:

Wusia, jeśli będziesz chciała coś dokupić, to gadaj śmiało - doradzę jaką odmianę warto, żeby później nie gonic z opryskami p/plamistości, mączniakowi itp. lub dam namiary na sprzedawców. W okolicy kwietnia, maja mogą się pojawić skoczki różane - krwiopijcy róż - lubią wypijać soki z lisci (od spodu liści, małe drobniuteńkie jasne owadziki) - trzeba natychmiast zastosować spray na mszyce, bo inaczej zmarnują kwiat. Oznaki żerowania widać pod liściem w postaci owadów, a na liściach w postaci jasnych odbarwień (efekt wypijania soków).

Melduję wykop wykonany :lol:

Olga, baaaaaaardzo dziękuję :D Ciężko było??

Ło matko i córko :o :x :x :x

Trochu ciężko :lol: Mam nadzieję, że nie zmaltretowałam zbytnio :roll: Ale dałam radę 8)

U mnie strasznie dużo gruzu - całe osiedle wybudowane na nasypach z gruzów Getta :roll: Co chwila jakaś cegła :roll:

Dzięki za linka, postudiuję, poczytam, pomyślę... i stopniowo zacznę kombinować pomalutku :wink:

oooooooooooo widzisz będę ją pilnie oglądać chyba by mi serce pękło jakby cos jej się stało :-? a jak psikać wystarczy tak ogólnie dobrze opsikać czy od spodu po robalach :-?

Najlepiej od spodu lisci - ja w ubiegłym roku miałam wszystkie róże zaatakowane przez to paskudztwo (pierwszy raz się pojawiły, ale była ich cała armia). Zorientowałam się po tych przebarwieniach, a to trochę późno, bo już liście tracą swój urok bezpowrotnie (w danym roku) - wypsikałam i po 2 tyg. drugi raz powtórzyłam psikanie i znikły. Ten spray kupiłam w ogrodniczym w takiej tubie jak lakiery do włosów - pisało, że na mszyce, ale było idealne na skoczki. Zdjęcie Alohy, które zrobiłam ma te zaatakowane liście - widać te delikatne odbarwienia. Patrz uważnie na spód liści.

Trochu ciężko :lol: Mam nadzieję, że nie zmaltretowałam zbytnio :roll: Ale dałam radę 8)

U mnie strasznie dużo gruzu - całe osiedle wybudowane na nasypach z gruzów Getta :roll: Co chwila jakaś cegła :roll:

Dzięki za linka, postudiuję, poczytam, pomyślę... i stopniowo zacznę kombinować pomalutku :wink:

gdyby Cię zainteresowały któreś roślinki, to pisz :wink: :D Są naprawdę piękne odmiany host/ funkii i tawułek :D

gdyby Cię zainteresowały któreś roślinki, to pisz :wink: :D Są naprawdę piękne odmiany host/ funkii i tawułek :D

Aaaaa, widzisz :lol: To sobie zapamiętam :lol: :lol: :lol:

Funkie to jeszcze kojarzę, ale tawułki :roll: :oops: Muszę jakieś foty poszukać :lol: :lol: :lol:

A kiedy toto się sadzi?

Jakoś nie wpadłam na to, żeby za ciosem kilofa nabyć :lol: :lol: :lol:

Najgorsze, to że nie ma sensu tego wyciągać, tzn. wyciągam, co samo wylezie. Jakbym chciała oczyścić całkiem, to by mi się chałupa ze 3m w dół osunęła :roll: :wink: