Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u nas pączkują już magnolia i azalia. A powiedz mi czy mam podcinac derenie? (mam 2) i jeśli tak -to kiedy i jak nisko? to samo dotyczy tuwuł....

jakie tawuły?? podaj odmianę :wink:

Dereń - jaka odmiana? Elegantissima? Taki o czerwonych pędach i biało - zielonych lisciach?

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobry wieczór

Królowo :D ale się namachałam grabiami ciekawe czy jutro dalej będę chciała mieć ogród :roll: :lol:

będziesz chciała - takie zmęczenie fizyczne dobrze robi na psychikę :lol: :lol:

Ja osobiście lubię i czuję się zawsze dużo lepiej - zmęczona, ale szczęsliwa :D

u nas pączkują już magnolia i azalia. A powiedz mi czy mam podcinac derenie? (mam 2) i jeśli tak -to kiedy i jak nisko? to samo dotyczy tuwuł....

jakie tawuły?? podaj odmianę :wink:

Dereń - jaka odmiana? Elegantissima? Taki o czerwonych pędach i biało - zielonych lisciach?

hmmm.. ale trudne pytania zadajesz.. dereń taki własnie -czerwono-biało-zielony :) , tuwuły mam różne -i takie ok 40cm i takie miniaturkowe -między rozchodnikami sobie rosną, i jedną taka wysoką -krzaczastą :)

Te stare możesz prześwietlić, lekko odmłodzić przycinając kilka pędów mocniej, a pozostałe pędy skrócić i nadać formę/ kształt jaki oczekujesz. Te młode (z dużych odmian) mozna celem rozkrzewienia i zagęszczenia przyciąć nisko na wys.20 -30cm. Tawuły japońskie (te małe) typu Goldmund lub Goldflame możesz ciąć w formie kulki na wys.10 - 15cm, bo i tak się pięknie zagęszczą, a tawuły typu Van Houttea, szara itd tylko końcówki ok.20cm.

Monia popraw mnie jeśli się mylę... dałaś ją do torfu bo chcesz by była niebieskawa? prawda?

bo ja własnie wole różówo-czerwoną.... więc jej niczego nie dosypywałam...

mam nadzieję, że dobrze zrobiłam bo bym musiała ją jeszcze podkopywac by dosypac torfu :roll:

Kasiu, dałam do torfu, bo hortensja lubi kwaśne podłoże, a ja wsadziłam między korzeniami starej jabłoni, gdzie ziemia jest wyjałowiona. Sam torf wymieszany z ziemią nie spowoduje, ze będzie niebieska - trzeba sypać specjalny nawóz, który mocniej zakwasza - przynajmniej u mnie, bo ziemia jest mocno wapienna i sam torf nie wystarczy.