Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Moniko.

Słuchaj aniołku, wczoraj zakupiłam róże sztuk 6. Od razu sie przyznam, że to sa moje pierwsze róże w życiu.

Zastanowiło mnie, że pokryte są takim jakby woskiem :o :o :o pewnie, żeby nie rozwinęły się za bardzo zanim ktoś je kupi. Powiedz mi proszę, co jak mam z tym zrobić? Zostawić? Oskubać?

Chciałabym posadzić je w sobotę, jak dam radę, wiem, wiem muszę zaopatrzyć się w obornik bydlęcy, mam nadzieję, że go dostanę w ogrodniczym. A jeżeli nie uda mi się ich posadzić, co powinnam z nimi zrobić. Bałam się, że w nocy zmarzną i trzymałam je w mieszkaniu przy oknie, rano wystawiłam na balkon.

Jeżeli chciałabyś je zobaczyć, mam parę zdjęć w dzienniku.

Doradź mi proszę.

Witaj Moniko.

Słuchaj aniołku, wczoraj zakupiłam róże sztuk 6. Od razu sie przyznam, że to sa moje pierwsze róże w życiu.

Zastanowiło mnie, że pokryte są takim jakby woskiem :o :o :o pewnie, żeby nie rozwinęły się za bardzo zanim ktoś je kupi. Powiedz mi proszę, co jak mam z tym zrobić? Zostawić? Oskubać?

Chciałabym posadzić je w sobotę, jak dam radę, wiem, wiem muszę zaopatrzyć się w obornik bydlęcy, mam nadzieję, że go dostanę w ogrodniczym. A jeżeli nie uda mi się ich posadzić, co powinnam z nimi zrobić. Bałam się, że w nocy zmarzną i trzymałam je w mieszkaniu przy oknie, rano wystawiłam na balkon.

Jeżeli chciałabyś je zobaczyć, mam parę zdjęć w dzienniku.

Doradź mi proszę.

wosk zostawić - słuzy głównie temu, aby zabezpieczyć przed rozwojem chorób grzybowych świeżo przycietych róz (sam z czasem odpadnie)

jeśli róże kupiłaś z paersem, to mogą jeszcze zaczekać, ale trzeba nawadniać - najlepiej jednak wsadzić od razu. Teraz jest dobra pora na wsadzanie róż, więc postaraj się to zrobić. Obornik trzeba obowiązkowo w dołku zmieszać z ziemią, żeby nie spalić korzeni! Takie pożywienie wystarczy na 3 lata, a póxniej trzeba bokami okopać i dołożyć.

co do stosunku ( :lol: ):

wykop szpadlem spory dołek, na dno rzuć placek krowi lub 3-4 garście suszonego obornika z worka i wymieszaj z ziemią. Wsadź różę, dosyp zwykłej ziemi i delikatnie wyprostuj ziemię wokoło w taki sposób, aby mieksce szczepienia było tuż nad ziemią (nie może być zakopane, bo z podkładki zaczną się wybijać dziczki i z czasem zdominują różę - bedzie rosła dzika róża, bo taka jest jako podkładka). Trzeba pamiętać, aby zrobić delikatny rowek dookoła rózy, który pozwoli na wnikanie wody wgłąb ziemi, a nie pozwoli odpłynąć jej daleko poza roslinę.

Stokrotne dzięki. Wkleiłam sobie Twoją wypowiedz u siebie, żeby nie zapomnieć. U Ciebie tak szybko te stronki lecą....

:lol: :lol: :lol:

Ja mam specjalny plik tekstowy i do niego wklejam wszystkie rady Moni... Powstanie poradnik ogrodnika-miejskiego-amatora :lol: :lol: :lol:

Dzień dobry i miłego dzionka :D

Chorym dziewczynom życzę zdrówka :wink: :D

Wusia, mam b.dużo pracy w najbliższym czasie i cudem udało mi się wczoraj pojechać na działkę :roll: Zresztą w ogóle będę mniej na FM (jak wszyscy zapewne, bo pogoda sprzyja pobytom na powietrzu, a nie przy komp. :D ) Dzisiaj pojadę na działkę, bo ... nie wytrzymam i muszę coś pokopać i powsadzać :lol: :lol: . Wybieram się również do LM, bo mają duży wybór ładnych róż i może coś zakupię :oops: :lol: .

Anja, Olga, Kasia, Doctor, Maluszek, Guzmanka, Gosiek, Duszek, DarioAS, Justynka, Dorfi, Andulka i reszta, których nie wymieniłam, a też o Was pamiętam - miło mi, że zaglądacie tu do mnie jeszcze :lol: :lol: