Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapomniałam dodać, że te gnojówki warto wykorzystać nie tylko dla róż, ale i krzewów i drzewek owocowych :wink:

Pokrzywa zwyczajna

Gnojówka rozcieńczona 1:10-20

wzmaga wzrost roślin (polewać glebę i opryskiwać rośliny w okresie wegetacji), zapobiega chorobom grzybowym i szkodnikom (polewać glebę wczesną wiosną po mrozach), chlorozy, mszyce, przędziorki (opryskiwać rośliny przed ruszeniem pąków),

Gnojówka fermentująca 1:50 (4-5 dniowa)

opryskiwać zwłaszcza drzewa owocowe trzykrotnie w ciągu 10 dni przed tworzeniem się pąków i kwiatów (mszyce, tarczniki, miseczniki, przędziorki)

Skrzyp polny

Gnojówka 1:5

mączniak prawdziwy, choroby wywoływane przez grzyby glebowe (opryskiwać rośliny i glebę przez cały okres wegetacji co trzy tygodnie przez trzy dni, w czasie słonecznych dni przed południem)

wzmacnia rośliny, uzdrawia glebę (podlewać rośliny i glebę kilkakrotnie w okresie wegetacji)

Gnojówka fermentująca (4-5 dniowa) - przędziorki, miseczniki, tarczniki, mszyce (opryskiwać rośliny w czasie słonecznych dni przed południem)

Wywar 1:4 mączniak prawdziwy i rzekomy, szara pleśń, rdze, parch jabłoni, kędzierzawość liści brzoskwini, zaraza ziemniaczana, septorioza pomidora (opryskiwać glebę i rośliny kilkakrotnie co 2-3 tygodnie)

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobry wieczór

Monia to są te obiecane kiedyś do pokazania te niebieskie nie wiem co :lol: które u babci rosną :wink:

http://foto1.m.onet.pl/_m/45fd706c836e2354748366d274a91b65,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/67d424f4794c4620a7a0c47b8c244fbc,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/683f69718302d09d35c95c878fe48843,10,19,0.jpg

dobry wieczór

Monia to są te obiecane kiedyś do pokazania te niebieskie nie wiem co :lol: które u babci rosną :wink:

http://foto1.m.onet.pl/_m/45fd706c836e2354748366d274a91b65,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/67d424f4794c4620a7a0c47b8c244fbc,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/683f69718302d09d35c95c878fe48843,10,19,0.jpg

Uwielbiam cebulice :lol: :lol: :lol:

Cudne kwiatki, jak im się pozwoli, to się rozsiewają wszędzie, a najfajniesze są w trawniku :lol: Kwitną, kiedy trawnik jeszcze jest całkiem byle jaki po zimie, a potem gdzieś w nim nikną :roll: I koszenie im nie szkodzi :lol:

Ja jeszcze nie mam, ale jesienią posadzę na pewno :lol:

Moniu, dziękuję za śliczne krokuski :p

poszalałaś w tym LM, drogie te różyczki mają??

Jak w tamtym roku patrzyłam to wychodziły chyba ponad 30 zł za sztukę :roll:

były te kotwy??

Musisz wpaść na kawkę.

Potrzebuje pomocy w tym moim ogródku, Ty napewno doradzisz dobrze.

I zobaczysz ile róż mi się jeszcze zmieści.

O ile wogóle.... :roll: :cry: :cry:

Moniu, dziękuję za śliczne krokuski :p

poszalałaś w tym LM, drogie te różyczki mają??

Jak w tamtym roku patrzyłam to wychodziły chyba ponad 30 zł za sztukę :roll:

były te kotwy??

Musisz wpaść na kawkę.

Potrzebuje pomocy w tym moim ogródku, Ty napewno doradzisz dobrze.

I zobaczysz ile róż mi się jeszcze zmieści.

O ile wogóle.... :roll: :cry: :cry:

Aniu, zapomniałam napisać, że kotwy podrożały i są po 18zł :( Będę jutro w LM, bo nie dają mi spać jeszcze dwie róże - Andre le Notre i Concerto :oops: :roll: Jeśli cena Ci pasi, to kupię :wink: Na kawusię postaram się przyjechać, ale będzie mi ciężko :roll: Będę w tym tyg., bo trzeba wsadzić nowe róże :wink: Wtorek lub jutro?

Bardzo dziękuję Moniu za odpowiedz , również w sprawie serduszki okazałej:-) Tak ,na naszej działce jest parę miejsc z dziurami jakichś zwierzątek (krety i takie tam...)i być może ,że roślinki znikają z tego powodu.

Chyba spróbuję jeszcze raz z serduszką w tym roku , a jaką ona lubi ziemię ?

U nas świetnie rośnie skrzyp ,a to zdaje się ,że ziemia kwaśna?

Czytając o Twoich zakupach roslinnych -strasznej ochoty nabieram na takowe:-)

Są lata ,że sporo kupuję (to znaczy tak mi się wydawało do kiedy nie przeczytałam Twoich list zakupów:-))) ,mieszkam nad morzem ,ale "korzenie"mam poznańskie i może to one trzymają na wodzy moje wydatki:-) Na ogół staram się dzielić to co mam ,przesadzać ,rozsadzać itp. Ale chyba z tym koniec...czas na wiosenne zakupy !

Czy podawałaś może w swoim dzienniku adresy sklepów internetowych godnych zaufania -jesli tak to poszukam sobie.

Pozdrawiam :-))

Bardzo dziękuję Moniu za odpowiedz , również w sprawie serduszki okazałej:-) Tak ,na naszej działce jest parę miejsc z dziurami jakichś zwierzątek (krety i takie tam...)i być może ,że roślinki znikają z tego powodu.

Chyba spróbuję jeszcze raz z serduszką w tym roku , a jaką ona lubi ziemię ?

U nas świetnie rośnie skrzyp ,a to zdaje się ,że ziemia kwaśna?

Czytając o Twoich zakupach roslinnych -strasznej ochoty nabieram na takowe:-)

Są lata ,że sporo kupuję (to znaczy tak mi się wydawało do kiedy nie przeczytałam Twoich list zakupów:-))) ,mieszkam nad morzem ,ale "korzenie"mam poznańskie i może to one trzymają na wodzy moje wydatki:-) Na ogół staram się dzielić to co mam ,przesadzać ,rozsadzać itp. Ale chyba z tym koniec...czas na wiosenne zakupy !

Czy podawałaś może w swoim dzienniku adresy sklepów internetowych godnych zaufania -jesli tak to poszukam sobie.

Pozdrawiam :-))

Madziu, ja dzisiaj to dopiero zaszalałam z zakupami :oops: :lol: Zaraz napiszę w dzienniku. Z serduszką spróbuj - może posadź ją w koszyku jak na cebulkowe :wink: - zabezpieczy przed gryzoniami, a jednocześnie pozwoli się rozrastać :wink: Ja sadzę w zwyczajnej ziemi kwiatowej. Jeśli masz skrzyp polny na działce to szanuj go jak tyko możesz, bo stanowi doskonały lek dla róż i innych roślin (na opryski i podlewanie - opisałam powyzej w komentarzach, albo na poprzedniej stronie :wink: )

Jesli nie znajdziesz sklepów internetowych, to przypomnij, napiszę jeszcze raz.