Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolor obojętny, byleby wreszcie zakwitły :lol:

Niecierpliwość mnie zżera :oops: :wink: :lol:

w zasadzie wszystkie są piękne, nawet czerwone, choć nie lubię czerwonego koloru :roll:

Ja nie mam nic przeciwko :lol:

Zastanawiam się tylko, czy u mnie nie jest za ciężka ziemia :roll:

Nie narzekajta, bo ja ani malza nie mam w Swieta, ani Swiat prawdziwych, bo w poniedzialek pracuje i zupelnie nie czuje, ze cokolwiek sie dzieje. :-?

Małgoś, a co Ty taka pracowita kobitka jesteś?

No widzisz... :p W Stanach nie maja swieta w poniedzialek, a we wtorek lece i nie bedzie mnie ponad tydzien, wiec jest to dosc powazne ryzyko dla raty mojego kredytu, wiec juz wole troche popracowac, niz miec potem katastrofe. :-? No i szukam klientow caly czas, codziennie mi przychodzi po 60 maili, masakra normalnie. :roll:

super - czyli ruch w interesie jest :wink: tylko się cieszyć :D

Jasne. Ruch sie wprawdzie sam nie robi, ale na brak zajec nie narzekam. :wink:

Tez sie powoli doksztalcam w roslinkach i nawet juz wiem, co to sa hosty. :lol: :lol: :lol: Kupuje sobie ksiazki z serii: Ogrodnik doskonaly. :lol: 8)

Witanko Moniu :D

Super u Ciebie wiosnę widać :D

Zazdroszczę troszkę, bo u mnie na razie 'ugory' :oops: :wink:

Zresztą idę wrzucić foty tych ugorów :lol:

nie opowiadaj - u mnie jeszcze daleko do ideału :wink: tylko starsze rabatki, które mają min.drugi rok są ładne i porośnięte jak należy, a te nowe takie jak u Ciebie :roll: :wink:

Witanko Moniu :D

Super u Ciebie wiosnę widać :D

Zazdroszczę troszkę, bo u mnie na razie 'ugory' :oops: :wink:

Zresztą idę wrzucić foty tych ugorów :lol:

nie opowiadaj - u mnie jeszcze daleko do ideału :wink: tylko starsze rabatki, które mają min.drugi rok są ładne i porośnięte jak należy, a te nowe takie jak u Ciebie :roll: :wink:

Ale już masz te starsze rabatki, które cieszą oko :wink:

No nic, będę czekać :lol:

Moniu u Ciebie tak wszystko pięknie już kwitnie :lol:

Czy te cebulkowe tak same z gruntu już zakwitły, czy trzymałaś je w ciepłym miejscu i niedawno do gruntu włożyłaś :roll: Zawsze u Ciebie można liczyć na cudne kwiaty

Cieszę się, że Punia ma się już dobrze :lol:

Moja młodsza znów kleszcze załapała :roll: :cry: w tym jednego dużego przy pysku, ślad czerwony jest, a on był duży choć płaski, nie jestem pewna co to znaczy, mógł diabeł wypluć z siebie co miał by zatankować świeżej krwi, wampir jeden, wtedy biada mojej suni :cry:

Moniu u Ciebie tak wszystko pięknie już kwitnie :lol:

Czy te cebulkowe tak same z gruntu już zakwitły, czy trzymałaś je w ciepłym miejscu i niedawno do gruntu włożyłaś :roll: Zawsze u Ciebie można liczyć na cudne kwiaty

Cieszę się, że Punia ma się już dobrze :lol:

Moja młodsza znów kleszcze załapała :roll: :cry: w tym jednego dużego przy pysku, ślad czerwony jest, a on był duży choć płaski, nie jestem pewna co to znaczy, mógł diabeł wypluć z siebie co miał by zatankować świeżej krwi, wampir jeden, wtedy biada mojej suni :cry:

Wszystkie cebulkowe są z gruntu. Część fotek pochodzi spod obecnego domu, a część z ogrodu przy budowie. Przy obecnym domu mamy dość zaciśnie i słonecznie i wiosna przychodzi mniej więcej 10-14 dni wcześniej niż na działce, gdzie wysokość npm jest wyższa (pomimo, iż jest to całkiem niedaleko). W nowym ogrodzie jest wietrznie, bo ogród i budowa znajduje się na samym szczycie wzniesienia. Mimo wszystko rośliny b.szybko doganiają te spod obecnego domu, bo działka jest b.słoneczna i niemal cały dzień operuje tu słońce, co powoduje szybkie nagrzanie gruntu i kwitnienie roślin - gdy już ziemia rozmarznie po zimie, to szybko roślinki nadganiają stracony czas. Niestety zima wcześniej się tu zaczyna i później kończy o te 10-14dni - kiedy pod starym domem kwitną pierwsze krokusy, tutaj dopiero zaczynają wychodzić z ziemi. Na obecnym etapie (połowa kwietnia) jest już wszystko wyrównane. Nowy ogród staram się obsadzać w "ramach", które osłonią nieco ogród od wiatru - świerki, jodły przeplatane wysokimi krzewami (kolkwicja, lilaki, thuje, cisy, żywopłoty). Chcę w ten sposób skrócić zimę i zmniejszyć wietrzny klimat.

Obserwuj miejsce ukąszenia po kleszczu, bo to b.niebezpieczne dla naszych małych psiurków. Trzymam kciuki, żeby ślad zaczął znikać :wink: . Moja Misia jeszcze w tym roku kleszcza nie złapała (odpukać), ale pewnie jeszcze niejednego będzie miała :-?