Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moniu - trawnik wertykuluje się przed pierwszym koszeniem czy po?

Zawsze wydawało mi się, że przed, ale ostatnio gdzieś czytałam, że dopiero po. Czy to ma jakieś znaczenie?

miłego dnia Wszystkim życzę :D

Maluszku, moim zdaniem przed koszeniem, bo przed samą zimą należy bardzo krótko skosić trawnik, żeby się nie mszył, a wtedy wczesną wiosną można (a nawet trzeba) wertykulować. Po wertykulacji można dosiać trawę w miejscach, które tego potrzebują. Trawnik po ok. 2 tyg. od takiego porządnego nacięcia dochodzi do siebie i bija nową, świeżą zielenią niczym zielony dywan :D

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze wydawało mi się, że przed, ale ostatnio gdzieś czytałam, że dopiero po. Czy to ma jakieś znaczenie?

Maluszku, moim zdaniem przed koszeniem, bo przed samą zimą należy bardzo krótko skosić trawnik, żeby się nie mszył, a wtedy wczesną wiosną można (a nawet trzeba) wertykulować. Po wertykulacji można dosiać trawę w miejscach, które tego potrzebują. Trawnik po ok. 2 tyg. od takiego porządnego nacięcia dochodzi do siebie i bija nową, świeżą zielenią niczym zielony dywan :D

dziękuję Ci bardzo :D

tak zrobię bo trawa jeszcze bardzo nie urosła :D Nie jest jeszcze za późno na wertykulację, prawda?

tak zrobię bo trawa jeszcze bardzo nie urosła :D Nie jest jeszcze za późno na wertykulację, prawda?

npowinno być wcześniej, ale jak się nie dało, to działaj jak najszybciej :wink:

a kiedy tak naprawdę powinno się to robić?

Dopiero teraz udało się nam kupić weltykulator z areatorem, więc dlatego tak późno się do tego bierzemy.

Czy jak zwertykulujemy trawnik to trzeba go potem zareować? Czy to się robi później? Kiedy i jak często?

Bardzo dziękuję za odpowiedz. Zaraz będę czytać o różach i chyba kupię, chociaż nie wiem czy to jest dobry pomysł bo działka z przodu nieogrodzona, a mamy w koło sporo zwierzyny sarny zające pasły się na naszej działce jabłkami w zeszłym roku jesienią zanim ścięłam drzewa. A w koło działki las i z przodu i z tyłu.

A gdzie najlepiej kupować róże? Masz jakieś ulubione miejsce, sklep allegro?Podobało by mi się na betonowym płocie bluszcz zimnozielony (tylko jaki byłby dobry? i czy kupić czy szczepić i wsadzić? i kiedy i jak?) i róże pnące i pachnące mogą być czerwone białe i różowe. Nie mam specjalnych wymagań, ale nie chcę zrobić wioski na płocie, Przed domem na pewno będą róże szczepione na pniu i to muszą być bordowe, ale o tym będę się martwić za rok bo jeszcze fundamentów nie mam. Ale płot mogłabym obsadzić czy tylko zwierzątka się nie posilą moimi sadzonkami. Ogrodzimy może za miesiąc dwa, jak zaczniemy budować, bo siatkę już mam tylko słupków brak i chęci i czasu do jej zamontowania. Bo i na razie po co, jak i tak mogą ukraść.

Pozdrawiam i życzę słoneczka i owocnej pracy na działce.

Arnika

Witaj. Gratuluję pięknych kwaiatów!

Ponieważ jesteś specjalistką od hodowli kwiatów mam małe pytanie, może będziesz umiała mi poradzić. Mam storczyka, zakupionego w kwiaciarni (ale błysnęłam), miał piekne kwiaty. teraz wyrosły nowe pędy miał dwa pączki które jeszcze przed rozwinięciem po prostu uschły.

Podlewam zgodnie z zaleceniami nie za często, ale na pewno go nie przesuszyłam. Czy można coś zrobic żeby był taki piekny jak twoje??????

Z góry dziekuję i pozdrawiam. :D

witam misis Monik 8) dobrego dnia życzę , to znaczy żeby trochę popadało tak ze dwa dni :p :p Widzę że nienadąża pani z odpowiedziami ogr.kwiatowymi :roll: :roll: hmmm coś mi sie wydaje że potrzebna by była sekretarka ,np. w postaci p. Marka :p :p [apeluję do wszystkich pań o nie zadawanie pytań od piatku do niedzieli ]bo zamęczycię biedną Monisie , :evil: :evil: Ps. w gooogle też można pytać :p :p

Witaj. Gratuluję pięknych kwaiatów!

Ponieważ jesteś specjalistką od hodowli kwiatów mam małe pytanie, może będziesz umiała mi poradzić. Mam storczyka, zakupionego w kwiaciarni (ale błysnęłam), miał piekne kwiaty. teraz wyrosły nowe pędy miał dwa pączki które jeszcze przed rozwinięciem po prostu uschły.

Podlewam zgodnie z zaleceniami nie za często, ale na pewno go nie przesuszyłam. Czy można coś zrobic żeby był taki piekny jak twoje??????

Z góry dziekuję i pozdrawiam. :D

być może go zwyczajnie "zawiało" - wystarczy, że był w poblizu okna podczas chłodnej nocy :roll:

witam misis Monik 8) dobrego dnia życzę , to znaczy żeby trochę popadało tak ze dwa dni :p :p Widzę że nienadąża pani z odpowiedziami ogr.kwiatowymi :roll: :roll: hmmm coś mi sie wydaje że potrzebna by była sekretarka ,np. w postaci p. Marka :p :p [apeluję do wszystkich pań o nie zadawanie pytań od piatku do niedzieli ]bo zamęczycię biedną Monisie , :evil: :evil: Ps. w gooogle też można pytać :p :p

racja :lol: :lol:

a deszcz to przydałby się, ale wolałabym w nocy :wink:

racja :lol: :lol:

a deszcz to przydałby się, ale wolałabym w nocy :wink:

Ooo, to i ja też poproszę :lol:

Dzień dobry :D

a kiedy tak naprawdę powinno się to robić?

Dopiero teraz udało się nam kupić weltykulator z areatorem, więc dlatego tak późno się do tego bierzemy.

Czy jak zwertykulujemy trawnik to trzeba go potem zareować? Czy to się robi później? Kiedy i jak często?

a po co? będzie cały pocięty po wertykulacjii :wink:

moim zdaniem dopiero później :wink:

Teraz możesz zastosować piaskowanie i mulczowanie, czyli rozkładanie na powierzchni trawnika piasku, torfu lub kompostu (dla rozluźnienia).

a tak w ogóle jaki ten trawnik masz stary?

Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie stoi na parapecie. Musze go więc przenieść. :D :D

Przenieś go z okna, bo storczykom nie służy parapet - mozne słońce, ani chłodne powietrze tym bardziej. Jeśli pozostałe pąki zrobiły się czerwone lub żółte, to znaczy, że odpadną i trzeba czekać na kolejne kwitnienie.

Wiesz, że masz mój poprzedni avatarek? Fajny był ten janiołek, lubiłam go :lol: :wink: