Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a już nic, zmieniłam plan nasadzeń.

Tak myślę, że przekopię Sutters Gold i Fellowship do pomarańczy :wink: a Nostalgię wrzucę w ich dołki.

Będzie przynajmniej symetrycznie :wink: 8)

Chyba nic im się teraz nie stanie, jak im zmienię miejsce?? :roll:

Moniu, Jasmina będzie dopiero we wrześniu, musimy czekać :cry:

Jeszcze jakbyś dorwała Pastellę, bo chyba była na C. to bardzo proszę, też mi kup :wink:

Jak szaleć, to szaleć.

A co 8)

Bo mi się śni kilka odmian ostatnio po nocach.... :oops:

a już nic, zmieniłam plan nasadzeń.

Tak myślę, że przekopię Sutters Gold i Fellowship do pomarańczy :wink: a Nostalgię wrzucę w ich dołki.

Będzie przynajmniej symetrycznie :wink: 8)

Chyba nic im się teraz nie stanie, jak im zmienię miejsce?? :roll:

Moniu, Jasmina będzie dopiero we wrześniu, musimy czekać :cry:

Jeszcze jakbyś dorwała Pastellę, bo chyba była na C. to bardzo proszę, też mi kup :wink:

Jak szaleć, to szaleć.

A co 8)

Bo mi się śni kilka odmian ostatnio po nocach.... :oops:

Aniu, o Pastelli pisałam, że zamówiłam we wrześniu 2008 na C. i pewnie stąd skojarzyłaś, ale niestety nie przyszły :( Widziałam tę różę na żywo jeden raz w życiu, kilka lat temu w Centrum Ogrodniczym w Zabierzowie - sprowadzali tam róże prosto od Austina, ale cena mnie załamała, bo wówczas (jakieś 4 lata temu) kosztowała 65zł :roll: i była to kwota olbrzymia. Od tej pory chodzi za mną bez przerwy, ale niegdzie jej już nie spotkałam, a tamto Centrum zlikwidowano w ub.roku - bardzo nad tym ubolewam, bo mieli drogie, ale ciekawe rośliny i zupełnie inne niż wszędzie. Pastella jest naprawdę niezwykła i baaardzo obficie kwitnie. Jak gdzieś spotkam, to zaraz dam znać. Póki co czekam na Polkę, która powinna na jutro dojść :D A Ty, co zamówiłaś u Chodunów?

No, a gdzie Ty tą Polkę dorwałaś??

Mów szybciutko :roll:

Zamówiłam tylko Nostalgię i Eden Rose, która mi sie śniła właśnie ostatnio..

wszystko przez FO :roll:

nie miałam oferty, więc nie kombinowałam :wink:

Eden Rose widziałaś chyba kwitnącą u mnie w ub. roku, ale chyba wtedy jeszcze nie złapałaś w pełni różanego bakcyla :wink: :lol:

Nostalgia jest piekna - warto się skusić :wink: U mnie zmieniła się koncepcja kolorystyczna i już mi teraz nie pasuje. Mam wszystko w odcieniach bieli, różu i purpury z domieszką brzoskwinki z różowym (Aloha, Augusta Louise, Polka, Abraham Darby).

Polkę będę miała od Liski :wink: :D :D :D :D

Eden Rose oczywiście najpierw widziałam u Ciebie, zresztą masz ją w avatarze na FO :wink:

ale przeglądałam kolejny raz wątek z różami z tamtego roku i dopiero tam sie w niej tak naprawdę zakochałam :roll:

w jednym zdjęciu :wink: :lol: :lol:

Moniu ona jaki ma pokrój?

Piękny :wink: :D

Główki duze, zwisające, pędy delikatnie przewieszające się

Monia tam u ciebie na działce to istny raj na ziemi - można oczy nacieszyć i wyobrażam sobie jak te wszystkie róze i tulipany pachną.... :p :p :wink: :wink:

U mnie z kolei po dlugim weekendzie montowane będą schody, potem może firma zacznie kostkę układać (kostka jeszcze nie wybrana oczywiście :oops: :oops: ) taras drewniany tez ma byc wkrótce robiony......ale kiedy ogród - to nie wiem.....moze chociaz jesienią jeszcze uda mi sie oczy nacieszyc :roll: :p

Moniu, przyszłam po radę...

Chcę zrobić oczko wodne w lesie i nie wiem czy robić takie wykładane folią, ale wtedy jak sadzić w nim rośliny??? Przyrzucać kamieniami z odrobiną ziemi??? Czy takie naturalne, ale wtedy może mi to wszystko wsiąknąć bo w głębi piachy są... albo może dokopać się do źródełka (gdzieś w tym rejonie jest), ale czy wtedy nie przebierze mi to oczko i nie zaleje lasu??? Normalnie nie wiem jak się za nie zabrać i co byłoby najlepszym rozwiązaniem :-? Liczę na wsparcie :wink:

dardurdkawcinam się, choć pytanie do Moni - miałam staw cały nie tylko oczko, otoczony był z trzech stron drzewami - po latach katastrofa, liście, gałęzie spadające do wody totalnie zanieczyszczają dno doprowadzając do gnicia i śmierci wody. Po kilkunastu latach nierównej walki - myśmy czyścili, zbieraliśmy wszystko co pływało, czyściliśmy dno, ale nie mieliśmy szans na oczyszczenie do konca, a coraz nowe ,,śmiecie" spadały i tonęły.

Moje doświadczenie nigdy więcej małego zbiornika wodnego bez przepływu w zadrzewionym terenie :cry: Choć wygląda to pięknie :p

dardurdkawcinam się, choć pytanie do Moni - miałam staw cały nie tylko oczko, otoczony był z trzech stron drzewami - po latach katastrofa, liście, gałęzie spadające do wody totalnie zanieczyszczają dno doprowadzając do gnicia i śmierci wody. Po kilkunastu latach nierównej walki - myśmy czyścili, zbieraliśmy wszystko co pływało, czyściliśmy dno, ale nie mieliśmy szans na oczyszczenie do konca, a coraz nowe ,,śmiecie" spadały i tonęły.

Moje doświadczenie nigdy więcej małego zbiornika wodnego bez przepływu w zadrzewionym terenie :cry: Choć wygląda to pięknie :p

potwierdzam i w pełni zgadzam się z Gosią 8)

Moniu - ależ u Ciebie wszystko pięknie rośnie i kwitnie :D

Co to za bylinki z biłymi kwiatuszami? Urocze :D

Się tylko pochwalę, że nabyłam cisy te Hicks,i o których pisałyśmy. Kupiłam już takie metrowe - troszkę to kosztowało, ale śliczne są :D Ogólnie w sobotę czeka mnie sadzenie 17 dużych roślinek. Mam 3 dni, żeby przygotować im podłoże. Mam nadzieję, że się przyjmą :D Pani w ogrodniczym mówiła nam, żeby ten cis tak na boki nie rósł to musimy go przycinać, wtedy on się zagęszcza i zachowuje swój w miarę wąski pokrój.

podejrzewam, że ładniejszy będzie strumyk taki leśny, da się zrobić, a woda przepływowa, więc i śmieci będzie mniej,

chyba lepsze rozwiązanie niż oczko wodne pod drzewami w lesie :))

W pełni się zgadzam - zdecydowanie lepsze rozwiązanie, ale i kłopot z ruchomą wodą w sztucznym strumyku większy i koszt takiego przedsięwzięcia spory :roll: