Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A u mojej tesciowej wrecz przeciwnie - wszystko rosnie jak szalone i... to tez niedobrze, bo jak przyjezdza tam po zimie to wejsc nie moze do chalupy, tak jest zarosniete. :-?

hmm, to co nie trzeba też rośnie niczym na krowim ee :lol: Chwastom chyba taki grunt b.pasuje, bo rosną wielkie jak mutanty i strasznie szybko się rozprzestrzeniają :roll: Czasami nie nadążam z plewieniem :-? :evil:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u mojej tesciowej wrecz przeciwnie - wszystko rosnie jak szalone i... to tez niedobrze, bo jak przyjezdza tam po zimie to wejsc nie moze do chalupy, tak jest zarosniete. :-?

hmm, to co nie trzeba też rośnie niczym na krowim ee :lol: Chwastom chyba taki grunt b.pasuje, bo rosną wielkie jak mutanty i strasznie szybko się rozprzestrzeniają :roll: Czasami nie nadążam z plewieniem :-? :evil:

Mnie ten jej ogrodek przeraza, ale podoba mi sie taki dziki. Przynajmniej podlewac go nie trzeba, bo w gorach czesto pada... :roll:

Mnie ten jej ogrodek przeraza, ale podoba mi sie taki dziki. Przynajmniej podlewac go nie trzeba, bo w gorach czesto pada... :roll:

ja mam nadzieję, że jak się działka nieco zacieni od wyzszych drzew i krzewów, to też nie będę codziennie podlewać, bo u nas podlewanie to min.2godz.trwa :roll: Wykładanie kory na niewiele się zdaje, bo krety rozkopują i przysypują ziemią :evil: Bez kory chwast na chwaście :-? No i bądź tu mądry, człowieku :lol:

Moniu może czarna folia na jakiś czas by pomogła :roll:

raczej nie, bo ja lubię gąszcz kwiatów, a folia nie pozwoliłaby się im rozrastać :roll: Sadzę małe rozchodniki pomiędzy bylinami i różami - tak mam koło obecnego domu i się to świetnie sprawdza, a między kwaśnolubymi daję grubą, 10cm warstwę kory :wink:

Cześć Moniu :D

A tak w temacie, to jaką zadarniającą roślinkę mogę dać u siebie (cień/półcień)? Chodzi mi głównie o to, żeby nie była nadmiernie ekspansywna :roll: Coby nie wlizła somsiadce na jej szalenie uporządkowane grzędy :lol: (za szybko :wink:)

dzień dobry, misis Monik 8) 8) fotki fotki 8) hmmm ... coś tam wrzucę ... Ale wiesz , agenci musza pozostać anonimowi :wink: :wink: a za niektóre ujawnione fotki mógłbym jutra niedoczekać :roll: :roll: he he :p http://images38.fotosik.pl/112/7e35cc42fe98223amed.jpg

noo, nieźle Ci idzie :roll: Dopiero pozwolenie było, a tu już tyle zrobione :wink: Super :wink:

Noo, niestety - u mnie taki kiepski teren, dlatego roślinki wolniej rosną niż normalnie, a pracy w założenie ogrodu trzeba włożyć 100 razy więcej niż w takim, gdzie normalne podłoże :( W ciągu dnia trzeba się baardzo napracować, a efekty niewielkie, bo takie kopanie w skale strasznie duzo czasu i sił pochłania :roll:

Monia - mimo to, że masz takie trudne warunki u Ciebie tak wszystko pięknie rośnie :D Masz po prostu dar do roślin i wielkie serducho dla nich :D Pewnie dlatego tak Ci się odwdzięczają i tak pieknie rosną :D :D

U mnie jeśli chodzi o teren jest podobnie :(

Piach i glina. Myśleliśmy, że posadzenie tych cisów, o których pisałam (17 dużych szt. ) zajmie nam max 1 dzień. Najpierw stwierdziliśmy, że przytoujemy dziury pod te cisy i tu się okazało co to za piach. Był tak ubity, że nie mogliśmy kopać. Wykopanie tych 17 dołów zajęło nam dwa dni. Potem następne 2 dni zajęło nam obsypanie tych dołów dobą ziemią, sadzenie i obsypywanie dołów ziemią. Poszło nam 200 worów ziemi :o Mam nadzieję, że nam się te cisy przyjmą :D Proszę trzymać kcuki :D

W maju pojawiają się odrosty na drzewach ozdobnych, owocowych i lilakach (tzw. dziczki) - należy je usunąć :wink:

Mam lilaki to mogę sprawdzić, czy coś im odrasta tylko nie wiem jak wyglądają te odrosty :oops: :oops:

Maluszku zanim Monia :wink: to ja Ci powiem że te odrosty to po prostu w okolicach pni odbijają dziczki i wyglądają tak samo jak to drzewko np bez tylko jak pojedyńcze gałązki i zawsze są niedalko pnia chociaż wiśnia to potrafi i daleko od pnia :lol: