Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrzebna pomoc finansowa dla Sprekelii :roll:

To nie to forum, ale dziewczyna w wielkiej potrzebie, a kwota niewielka - na operację nowotworu brakuje 1500zł :roll:

Gdyby ktoś był chętny do pomocy, proszę pisać na pw.

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,11455.90.html

To wszystko wiem, że może zarosnąć mchem od północnej strony, gdy są duże drzewa, ale po przykładzie sąsiadów, dwa domy dalej widzę, że nie ma drzew, jest piękna dachówka, a dach cały zielony :( Pięc domów dalej to samo :roll: A ja chciałabym drzewa i to właśnie od północnej strony :cry:

A teraz proszę o cenne uwagi dot. dachu - na co zwrócić uwagę przy układaniu dachówki, łaceniu itd????

Wiem, że ważne są obróbki blacharskie przy kominach, ale nie wiem, czy blacha powinna być wbita/wkuta w komin, żeby się później nie lało?? W koszach podobno powinny być deski, a nie łaty?? Co jeszcze??????????

A teraz proszę o cenne uwagi dot. dachu - na co zwrócić uwagę przy układaniu dachówki, łaceniu itd????

Wiem, że ważne są obróbki blacharskie przy kominach, ale nie wiem, czy blacha powinna być wbita/wkuta w komin, żeby się później nie lało?? W koszach podobno powinny być deski, a nie łaty?? Co jeszcze??????????

Przede wszystkim MOnia zwracaj uwagę na to ,aby kładli równo :wink: Mój ojciec tak pilnował ,że co jakiś czas musieli zdejmować i kłaść jeszcze raz .Jak siedzą na dachu to nie zawsze wszystko widzą.Jeden powinien stać na dole i korygować w razie czego.Z tym mchem to chyba nie ma reguły,najczęściej zarasta cenmentowa i własnie od północy ,ąle jak jest środowisko wilgotne (jeziora ,stawy) to potrafi zarosnąc i ceramiczna.Szczerze mówiąc ,jak miałby to być taki mech jak na starych domach ,taki zieloniutki ,to ja bym nawet chciała,najgorszy to jest taki czarny nalot fuj.Przy kominie to pamietam że blacha przylegała do komina,obsylikonowana,i na tym leży karpiówka.

dzień dobry

no i trzeba pilnować żeby nie cięli dachówek na dachu tylko na ziemi albo na jakim rusztowaniu niby przy ceramicznej nie ma aż takiego problemu ale po co masz ryzykować że potem parę miesięcy bedziesz czekać żeby pył z docinanych dachowek się zmył :-?

Anusia wszędzie piszą coby przy cementowej nie ciąć na dachu bo małe prawdopodobieństwo że to się zmyje bo ten pył jeszcze podgrzany to się lubi wgryzać w dachówki :-? a że nie tną na ziemi to z lenistwa :wink: zreszta mogą sobie rusztowanko postawić i ciąć na nim :lol: ale jak zobaczę że tną na dachu to pokonam lęk wysokości wlezę tam i pozrzucam z dachu :evil:

ale że Monia ceramiczna mieć będzie to nie powinno byc problemu :wink: