Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzień dobry :)

wiedziałam cudności w ogródku :)

mam nadzieję, ze za rok dwa u mnie tez taki będa ... clematisy tez sobie posadziłam.... i podoba mi się ten świerk z różowymi szyszkami :) mam takiego tyż na oku... ale musze poczekam z szaleństwem na plan :)

widziałam tez postępy na dachu :) uła.... się dzieje :)

aleeee :p

przyszłam tez po informacje... co robić z przekwitłymi badylami żonkili, liśćmi krokusów czy tulipanów.... one są coraz mnie "ładne" dla oczu... czekać aż całkiem zwiędną... i wykopać... ?

dzień dobry :)

wiedziałam cudności w ogródku :)

mam nadzieję, ze za rok dwa u mnie tez taki będa ... clematisy tez sobie posadziłam.... i podoba mi się ten świerk z różowymi szyszkami :) mam takiego tyż na oku... ale musze poczekam z szaleństwem na plan :)

widziałam tez postępy na dachu :) uła.... się dzieje :)

aleeee :p

przyszłam tez po informacje... co robić z przekwitłymi badylami żonkili, liśćmi krokusów czy tulipanów.... one są coraz mnie "ładne" dla oczu... czekać aż całkiem zwiędną... i wykopać... ?

Kasiu - tulipany i zonkile należy "ogłowić", żeby nie zawiązywały nasion (niepotrzebny wysiłek). Jak zacznążółknąć, to ściachaj na króciutko. Ja nie wykopuję - kwitną pięknie i rozrastają się w kępkę.

znów jestem.... Ok każe chlastać hortensję więc przyszłam na nauki :roll:

http://lh3.ggpht.com/_83tmosUe46o/SgBc7mFIv9I/AAAAAAAAA9g/D64fRZR8K2s/s512/IMG_0141.JPG

dało by rade na tej focie zaznaczyć jak ją mam uciąć?

zaznaczam, że ona ma ciut liści, ale duuuużo ma suchych od mrozu :( i odbija dołem....

dzięki...

aaaaaaa i napisz jak to ciąć... pod skosem czy jak? :roll:

Co każe, kto każe? :o :p

A jeszcze dodam, bo na tej focie widać wielkość.

Zmierz przed cięciem długość najwyższego pędu, dodaj ok. 0,5 m i nic nie sadź w takiej średnicy co najmniej :wink:

Chyba że właśnie jakieś cebulki, które wiosną kwitną :lol:

Będziesz przesadzać za rok :lol:

Ja Ci to mówię :wink:

Ty nie mówisz... Ty mnie źle życzysz :)

Ja Ci źle nie życzę - ja po prostu wiem, jaka ona wielka jest z kwiatami.

Do tej jej już dużo nie brakuje:

mam kłopot z tą hortensją

http://images30.fotosik.pl/91/d313cdc6c2681a23med.jpg

tak wyglądała latem, ta różowa jest już przesadzona

w ciągu dwóch lat krzaczysko bardzo się rozrosło, co mnie nie martwi, ale ziemia jest pod nim bardzo przepuszczalna i mam kłopot z pilnowaniem podlewania. Kwitła i jeszcze kwitnie bardzo obficie ale kwiaty jakieś drobniejsze się zrobiły, krzew obrywał okropnie jak były upalne dni, rośnie od strony południowej ale jest osłonięty wysokimi krzewami i słońce go nie przypala. Po prostu więdnie :cry:

Czy dobrym pomysłem jest teraz wykopanie i może wrzucenie na dno gliny? a może wyciąć też trochę pędów? Krzew ma z 2 m szer i 1m wys

A może ktoś wie jaka to hortensja :oops: kwitnie na pędach zeszłorocznych

te pędy skrócone w tym roku szybko odrosną... :wink:

To białe to rodo?

A ciachnąć trzeba, nie przejmuj się :wink:

Kiedy ciachasz? Bo jak się wstrzymasz do następnego weekendu, to przyjadę - wzięłabym tych ciachniętych trochę, może się uda ukorzenić :roll:

noooo przyjedż... ja nie chcę mieć tego na sumieniu :( jakbyś to Ty zrobiła... była bym wdzięczna :)

To białe to rodo?

A ciachnąć trzeba, nie przejmuj się :wink:

Kiedy ciachasz? Bo jak się wstrzymasz do następnego weekendu, to przyjadę - wzięłabym tych ciachniętych trochę, może się uda ukorzenić :roll:

noooo przyjedż... ja nie chcę mieć tego na sumieniu :( jakbyś to Ty zrobiła... była bym wdzięczna :)

Łoki, to jezdem, w sobotę?

Siur :D

Ale jeśli nam Monia narysuje jeszcze instrukcję obsługi, to już byłoby całkiem super :wink:

Sorki Moniu, żeśmy się tak rozgadały - rzeczona h. jest stronkę wcześniej, jeśli mogłabyś, plizzz :D

Siur :D

Ale jeśli nam Monia narysuje jeszcze instrukcję obsługi, to już byłoby całkiem super :wink:

Sorki Moniu, żeśmy się tak rozgadały - rzeczona h. jest stronkę wcześniej, jeśli mogłabyś, plizzz :D

no właśnie....plizzzzzzz :wink: