Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

Dla mnie to już słów brak... to nie fair, żeby jedenmu człowiekowi wszystko wychodziło a drugiemu nic....

chyba muszę ogrodnika zatrudnić, bo jak patrzę to mnie zazdrość zżera...

Balustrada cudna ale mi jakoś bardziej drewniana pasuje do dworku...

Cześć, Wiolcia - dawno Cię nie było i chyba w tym samym czasie pomyślałam o Tobie, bo właśnie byłam w Twoich komentarzach :lol: :wink:

Drewniana balustrada na pewno by pasowała, ale ja jednak od dawna marzyłam o tej, która jest w dzienniku i moje uczucia mam skupione na takiej kutej :D Ta balustrada jest naprawdę piękna i niepospolita - takich liści w narożnikach jeszcze nigdy nie spotkałam, a to one dopełniają całości :wink: :D

Moniu, balkon cudny :o :o :o :o Mnie też się marzy podobny, może troszkę mniej zdobiony, ale też piękny. Już widzę tą balustradę u Ciebie, pięknie będzie :wink:

Dlatego właśnie łuczki są u mnie zbędne, a nawet byłoby wszystko zbyt przerysowane, gdyby zostały :wink: Dzięki temu, że zdecydowałam się je skuć, nie mam obawy co do zalegania wody i śniegu na tyłach łuczków, a przy tym taka balustrada będzie naprawdę idealna. W tej chwili jest wszystko wykonane tak, aby się wpasowała swoim kształtem i była wyeksponowana jako ta część najbardziej ozdobna z tyłu.

Moniu, balkon cudny :o :o :o :o Mnie też się marzy podobny, może troszkę mniej zdobiony, ale też piękny. Już widzę tą balustradę u Ciebie, pięknie będzie :wink:

Dlatego właśnie łuczki są u mnie zbędne, a nawet byłoby wszystko zbyt przerysowane, gdyby zostały :wink: Dzięki temu, że zdecydowałam się je skuć, nie mam obawy co do zalegania wody i śniegu na tyłach łuczków, a przy tym taka balustrada będzie naprawdę idealna. W tej chwili jest wszystko wykonane tak, aby się wpasowała swoim kształtem i była wyeksponowana jako ta część najbardziej ozdobna z tyłu.

Z łuczkami też by ją było dobrze widać, jak na tym zdjęciu czyjejś realizacji,

http://widget.slide.com/rdr/1/1/1/W/3100000003274036/1/232/ODfKO87DvT9s3dPeCQeIIkWC_iqsQ6sl.jpg

ale skoro tak zdecydowałaś, to Twój wybór. Choć śniegu nie zbiera się tam dużo, tyle co i na lukarence... a czy z łuczkami czy bez i tak będzie ładnie :wink: Być może drewniana byłaby bardziej dworkowa, ale to przecież nie jest replika jakiegoś dworu tylko dom, i mieszkańcom ma się podobać.

Dardurdko, nie chodzi o to, czy ją byłoby widać, tylko o to, że nie chcę, aby było zbyt ozdobnie, bo są lukarny, ozdobne filary, attyka, będzie kiedyś balustrada i jeszcze do tego łuczki - byłoby za dużo. Prawdę powiedziawszy już sama taka balustrada to trochę dużo. Dworek powyżej ma proste filary, skromną balustradę i nie ma lukarn, więc łuczki aż się proszą, żeby dodać ciut ozdoby. Olga ma rację, że dworek powinien być skromniejszy i taka balustrada to bardziej do kamienicy pasuje, ale co zrobić jak to moje chceijstwo od dawna :roll: Kwestia do przemyslenia, ale raczej wiem, że nie zrobię drewnianej, bo jakoś do mnie nie przemawia :roll: . Chyba, że ktoś wzuci jakieś inspirujące fotki, to ... kto wie :lol: Oczywiście to etap tak odległy, że nawet nie powinnam teraz o tym myśleć, ale ja lubię mieć przemyślane wcześniej na 10 sposobów :lol:

Dardurdko, nie chodzi o to, czy ją byłoby widać, tylko o to, że nie chcę, aby było zbyt ozdobnie, bo są lukarny, ozdobne filary, attyka, będzie kiedyś balustrada i jeszcze do tego łuczki - byłoby za dużo. Prawdę powiedziawszy już sama taka balustrada to trochę dużo. Dworek powyżej ma proste filary, skromną balustradę i nie ma lukarn, więc łuczki aż się proszą, żeby dodać ciut ozdoby. Olga ma rację, że dworek powinien być skromniejszy i taka balustrada to bardziej do kamienicy pasuje, ale co zrobić jak to moje chceijstwo od dawna :roll: Kwestia do przemyslenia, ale raczej wiem, że nie zrobię drewnianej, bo jakoś do mnie nie przemawia :roll: . Chyba, że ktoś wzuci jakieś inspirujące fotki, to ... kto wie :lol: Oczywiście to etap tak odległy, że nawet nie powinnam teraz o tym myśleć, ale ja lubię mieć przemyślane wcześniej na 10 sposobów :lol:

Rozumiem Cię doskonale, nie chcesz przedobrzyć z tymi wszystkimi "ozdóbkami" i masz rację. Jednak ja uwielbiam takie łuki i nie wyobrażam sobie dworku bez nich (mam niedaleko domu 2 stare dworki i oba maja w swojej konstrukcji takie łuczki, przez to tak naciskam) Ale Ty już zdecydowałaś, więc nie ma o czym dyskutować bo jest bardzo ładnie i najważniejsze, że Tobie się podoba!!! A to, że chcesz mieć wszystko dobrze przemyślane dużo wcześniej to akurat b. dobrze, później unikniesz stresu związanego z przymusem podjęcia szybkiej decyzji, jeśli taka będzie konieczna.

A co planujesz kupić, tzn. jakie roślinki???

Moniu, pamiętaj o tej lawendzie, jak jeszcze będzie :wink:

Aniu, wpadłam na moment i już odpowiadam. Kupiłam Ci "Dzieci Warszawy". Niestety "Multi Blue" nie było. Byłam jeszcze na Oświęcimskiej i był jeden, ale okropnie marny, więc nie kupiłam. W Libiązu nie byłam, więc lawendy nie mam - straciłam sporo kasy, bo pokusiły mnie 4 szałwie, biała hortensja, fioletowy złocień i 2 wory torfu :roll: Pojadę w przyszłym tyg., to będę pamiętać :wink: . 'Dzieci Warszawy' śliczne - zrobię fotkę, bo pięknie kwitną, a nie wiem kiedy dam radę podrzucić :wink:

Dzień dobry :D

Ja się muszę zgodzić z Wiolą, że drewniana do dworku :roll: Ta kuta jest piękna, ale to typowa miejsca kamienica lub pałacyk, nie dworek :roll:

Moniu ,balustrada bardzo efektowna ,ale bardziej mi pasuje do secesyjnej kamienicy niż do wiejskiego dworku .Ale ,jak Ci się podoba ,to czemu nie?Zależy też od elewacji,obróbki kolumn,żeby nie przedobrzyć