Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ano widzisz :roll:

jeśli chciałabyś zgodnie ze sztuką, to należałoby te cebule osuszyć, przechować do jesieni i wsadzić :wink:

ja tak nie robię, bo suszenie (tak, żeby nie spalić na słońcu, a jednocześnie nie w cieniu, żeby nie zapleśniały) jest czynnoscią zbyt czasochłonną i kłopotliwą :wink:

Po prostu wsadzam teraz gdzie mi pasi i wiem, ze urosną, bo robię tak od zawsze :lol:

Nie wykopuję również cebul co roku, bo i tak ładnie rosną - hiscynty, które rosły u mnie w kępach (są w dzienniku) to wyhodowane z jednej cebuli, które z czasem się naturalnie rozrosły bez kłopotliwego wykopywania.

Nie zawsze książkowa wiedza jest jednyna słuszna :wink:

http://img294.imageshack.us/img294/9715/wiwiosna001.jpg

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ooo, to ja wiem, że nie jest jedyna słuszna :lol: Jestem szpec od podważania wszelakich autorytetów :wink:

Po prostu teraz mi pasuje, żeby jak najmniej kopać w tej świeżej trawce, pomyślałam, że przechowam :roll: Ale jak mówisz, że to nie takie proste, to... w końcu i tak będę kopać, i tak :lol: :lol: :lol:

Ooo, to ja wiem, że nie jest jedyna słuszna :lol: Jestem szpec od podważania wszelakich autorytetów :wink:

Po prostu teraz mi pasuje, żeby jak najmniej kopać w tej świeżej trawce, pomyślałam, że przechowam :roll: Ale jak mówisz, że to nie takie proste, to... w końcu i tak będę kopać, i tak :lol: :lol: :lol:

nie trzeba mocno rozkopywać :wink:

nie trzeba mocno rozkopywać :wink:

A warto się zaopatrzyć w taką sadzawkę do cebul, czy to pic na wodę? :roll: Bo na jesieni i tak chcę dosadzić tych wiosennych cebulek :roll:

Kasiu, nie mam pojęcia - albo grzyb, albo słońce :roll: Choć bardziej skłaniałabym się w kierunku grzyba, bo słońce jeszcze nie takie ostre jak latem. Moje niektóre rh też rosną w słońcu, bo cień jeszcze nie urósł i nie mają takich śladów, więc może to jakiś grzybol :roll:

a jak grzyb... to po prostu cza coś popsiukac na grzyba? czy trzeba wiedziec jaki to konkretnie grzybol :x

Olga, szkoda pieniędzy na sadzawki :wink: Moje były wsadzane ręcznie z pomocą łopatki i kwitły bez zarzutu :lol:

Kasia - trzeba pryskać preparatem p/grzybowym (mozna kupić chemiczne, albo zastosować opryski nat., o których pisałam kiedyś)

Wusia - dzieki Ci, miła kobietko :lol: :wink: Jak będzie gąszcz, to będzie bajka :wink: :lol:

OK, może Twoja Diffenbachia jest już na tyle wiekowa, że poprostu nadszedł jej koniec?

Wszystkie rośliny kiedyś muszą skończyć żywot.

Ja jak poprzesadzałam swoje to prawie wszystkie padły :roll:

Te najstarsze.

Moniu, kiedy będziesz na C.??

:p :p :p

Aniu, nie sądzę - popadały też wszystkie 'potomki', które również 'zgodnie ze sztuką' dla odmiany próbowałam zrobić :x

Na razie dostała ostatnie ostrzeżenie - jak się jej nie poprawi, to idzie na śmietnik, a ja biorę od matki jedną z licznych potomnych roślinek i traktuję ją już całkiem po staremu - żadnego przesadzania, nowej ziemi, zraszania - tylko zalewanie wodą od czasu do czasu i wycieranie parapetu :lol: :lol: :lol:

Monia, wrzuciłam na FO tego wiciokrzewa do identyfikacji, może ktoś precyzyjniej określi odmianę :wink:

Witam Cię tańczaca z różami :) dzieki za tel. Mowisz ze stowe dostalas? :roll: kuurde ciekawy jestem czy czasem jej p.marek nie znalazl No bo tak ze swoich na kwiatki... :p pewnie to jakis podstep hehe. pozdrowienia :p

właśnie ją straciłam w OBI i LM, więc przydałaby się następna :lol: :lol: