Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:cry: :cry: :cry:

Kupiłam róże Golden mastrerpise i M-me dieudonne.Możesz mi cos o nich napisać?

Mme Dieudonne to róża Meilland'a - osiąga wys.65 - 75 cm, ma mocny zapach, przypomina mi Kronenburg :wink:

Golden Masterpice - pastelowa, żółta

Chyba je widziałam w Praktikerze :roll: Niestety nie wiem nic więcej o tych odmianach.

umarłyby zanim by się doczekały na swoje miejsce. na razie u nas jedynie gruzowisko, czekają nas jeszcze koparki i nawożenie ziemi. swoją droga jak myślisz, ile ziemi wystarczy żeby roślinkom było dobrze?

a czemu musicie nawozić ziemię? trzeba podnieść teren? wygląda, że jest OK :roll: Czy chodzi o uporządkowanie i wyrównanie?

tak, musimy podnieść. już i tak baaardzo dużo nawieźliśmy. ale to było badziewie - jałowa ziemia i gruz.

więc na to trzeba min.30cm humusu - im więcej, tym lepiej, ale to jest minimum :wink: Tam, gdzie zamierzasz sadzić kwaśnolube (np.rhododendrony, azalie, hortensje), lepiej od razu sypać torf :wink:

to wiem, już uprzedzałam lubego że wrzucenie do dołu przy ogrodzeniu bloczków silikatowych nie jest zbyt mądrym posunięciem :lol:

my też popełniliśmy błąd rozkładając przed domem kamień z wykopu pod piwnicę i resztki z budowy :roll: katastrofa :-? teraz wbić łopaty nie można :evil: nie wiem, czy nie będziemy tego wywozić i nawozić samą ziemię :roll:

cześć Monisiu! :)

Ja z zapytaniem wpadłam.....mogieeeeee????? :oops: :lol:

proszę bardzo, Edytko :D :wink:

Och, dziękuję...... :lol:

Chodzi mi o przycinanie bzu. W tej chwili juz przekwitł, więc kiedy go oczyścic z tych rudzielców? I mam też dużo chętnych na wykop samosiejek. Kiedy można je przesadzać?

ja już swoje dawno obcięłam, tuż po kwitnieniu :wink: ciachaj, śmiało :D

odrosty korzeniowe możesz w kazdej chwili wykopać :wink:

ja właśnie kilka dni temu dostałam całe wiadro takich dziczków od sąsiadki i zamierzam je gdzieś wsadzić, tylko jeszcze nie wiem gdzie, bo już mam w sumie 9 lilaków :roll:

ja właśnie kilka dni temu dostałam całe wiadro takich dziczków od sąsiadki i zamierzam je gdzieś wsadzić, tylko jeszcze nie wiem gdzie, bo już mam w sumie 9 lilaków :roll:

Poważnie już można...... :o

No to super, bo juz nie mogłąm patrzeć na te rudzielce. :lol:

Monia, ale to jest bardzo stare drzewo. Ma pewnie ponad 30 lat. :roll: Napewno mu nie zaszkodzi?

Poważnie już można...... :o

No to super, bo juz nie mogłąm patrzeć na te rudzielce. :lol:

Monia, ale to jest bardzo stare drzewo. Ma pewnie ponad 30 lat. :roll: Napewno mu nie zaszkodzi?

na pewno :wink:

po prostu usuwa się ich przekwitnięte kwiaty wtedy na przyszły rok będą obficiej kwitły :wink: ważne jest obcięcie, aby nie dopuścić do zawiązywania nasion :wink: