Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monia targ zaliczony. Rozpadało się. Nic nie kupiłam, kompletnie nic :evil: :o Pan z hostami sie wycwanił bo porozsadzał sadzonki i mnei tym wkurzył bo miałam sobie sama je dzielić w domu a tak nie ma co z nich dzielić :lol: Nie maił też wyboru. Pan od bylin miał zurawki i trzykrotki i duzo traw i liliowców. Żurawki od neigo juz mam a nie miał nowych gatunków. Brunery tez nie było. Będziemy polować następnym razem :wink: Mam ochotę na trawy ale nie mam na nie miejsca jeszcza.

Dzięki za fatygę :wink: Mogę Ci wysłać niebieską trawę - b.ładna, szybko się rozrasta w łądne kępy :wink: Podobają mi się trawy, ale nie lubię ich, bo mnie uczulają :(

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobry wieczór

Moniu obcięłam :cry: :cry: :cry: oj jak bolało :cry: :cry: :cry: robal lazł w górę łodyżki w stronę pąka całą różę wyoglądałam mam nadzieję że wszystkie dziurki zlokalizowałam :( na otarcie łez z 5 pączków mi zostało :D te największe które otwarłyby się za kilka dni niestety musiałam ściać :( jak przestanie tak strasznie wiać to jeszcze ją spryskam całą i będę patrzeć czy więcej dziurek nie ma :(

za to Abraham coraz bardziej pęka jeszcze ciut ciut i się otworzy :D

No niestety, trawy i zboza wlasnie teraz pyla. I to nie ma znaczenia, czy kosicie, czy nie (tylko wtedy bardziej sie to wszystko unosi w powietrzu). Jesli jest uczulona nie moze spac przy otwartym oknie (najbardziej pylki szaleja nad ranem). Kup taki sprej do nosa z woda morska i nawilzaj jej sluzowke nosa, bo jak jest wysuszona to jeszcze gorzej sie robi. Nie zaszkodzi to na pewno. :roll: Pewnie do oczu nie ma dla takich malych dzieci kropli? :-?

Monia, ale zakupki :roll: :lol: :lol:

Nadusia tez chyba na trawe ma uczulenie, bo kosiliśmy we wtorek trawę i do piątku miała oczka czerwone i ciagle je tarła :roll:

To może być przyczyna?? :cry:

Ale już jej przeszło, bo od wczoraj nie byliśmy na dworze.

tak, koszona trawa bardziej uczula :-?

U nas dzisiaj kosiliśmy i właśnie umierałam do czasu użycia inhalatora :( W piersiach mi grało i świszczało jakbym gwizdała od wewnątrz :(

Unikaj kontaktu Nadii z trawą, zwłaszcza kwitnącą lub świeżo skoszoną :wink:

No niestety, trawy i zboza wlasnie teraz pyla. I to nie ma znaczenia, czy kosicie, czy nie (tylko wtedy bardziej sie to wszystko unosi w powietrzu). Jesli jest uczulona nie moze spac przy otwartym oknie (najbardziej pylki szaleja nad ranem). Kup taki sprej do nosa z woda morska i nawilzaj jej sluzowke nosa, bo jak jest wysuszona to jeszcze gorzej sie robi. Nie zaszkodzi to na pewno. :roll: Pewnie do oczu nie ma dla takich malych dzieci kropli? :-?

W moim przypadku ma znaczenie i to spore :roll: Bardzo mnie dusi po pobycie przy koszonej trawie :-?

Śpię przy otwartych oknach, ale to dlatego, że mieszkam w mieście, gdzie ogródki wypielęgnowane, działka przy działce, nie ma pól i łąk jak tam, gdzie budowa :-? (tam pewnie będę zamykać okna)

W moim przypadku ma znaczenie i to spore :roll: Bardzo mnie dusi po pobycie przy koszonej trawie :-?

Śpię przy otwartych oknach, ale to dlatego, że mieszkam w mieście, gdzie ogródki wypielęgnowane, działka przy działce, nie ma pól i łąk jak tam, gdzie budowa :-? (tam pewnie będę zamykać okna)

Wiem, mnie tez drazni koszona trawa jeszcze bardziej, ale nawet jak nie jest koszona to i tak kicham. No i uczulenie na trawy idzie razem z uczuleniem na zboza. :-?

uczulenie na zboża to rozumiem, że takie na łakach a nie gotowe do spożycia? :oops:

Raczej takie na lakach, pylace, chociaz mozna miec tez jednoczesnie na takie w mace. Czasami uczulenie np. na pylki leszczyny idzie razem z uczuleniem na orzechy, ale to nie jest regula, wiec sie az tak nie przejmuj. :roll: Plukaj jej wloski jak najczesciej, wszystko, na czym moze sie osadzac to badziewie czesto zmieniaj... :roll:

Wiem, mnie tez drazni koszona trawa jeszcze bardziej, ale nawet jak nie jest koszona to i tak kicham. No i uczulenie na trawy idzie razem z uczuleniem na zboza. :-?

kichanie to pestka :wink: ja mam napady astmatyczne o dostaję takich duszności, braku oddechu, że liczą się sekundy :( Dlatego inhalator muszę nosić przy sobie :-?

to pewnie u Nadulki to dopiero początek i będzie coraz gorzej? :cry:

Spokojnie, u mnie zaczelo sie od ostrego ataku a teraz jest w zasadzie lepiej niz kiedys. Nie u kazdego konczy sie astma. W duzej mierze to zalezy od tego, kiedy sie zaczelo leczyc objawy i czym. Jeszcze do niedawna zwykly zyrtec byl nie do zdobycia. Na pewno nie wolno tego ignorowac, ale nie ma co wpadac w panike. Jak bedzie na tyle duza, ze bedziesz mogla jej zrobic testy to idz... :roll: :roll: :roll:

Ale masz zachody na działce :o Slicznie to wygląda!

Trawę chętnie przygarnę :lol:

To może mogłabym Ci wysłać tego bodziszka teraz? nie wiem kompletnie kiedy najlepiej rozsadzać te rośliny :roll: Licze na podpowiedź :wink:

lepiej jest po kwitnieniu, ale może być i teraz. Zabezpiecz mokrą husteczką i do woreczka - powinno przetrwać :wink: Napisz na priv adres - ja też wyślę trawkę :wink: