Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monia zachwycające są te Twoje róże :o :o :o Można patrzeć i patrzeć i patrzeć.......Moich kilka też już zakwitło ,ale w ogóle nie jestem świadoma ich nazewnictwa. :oops: :oops: :oops: mam tez piwonie ,która została wsadzona jakieś 3lata temu i w ogóle nie kwitnie ,Krzew jest bardzo duży ,a kwiatów niet.Chyba ja przesadzę ,może miejsce nieodpowiednie ,co?

Dziękuję, Beatko - na żywo widok jeszcze piękniejszy :D Uwielbiam róże :D

Piwonia posadzona za głęboko, dlatego nie kwitnie. Wykop ją i wsadź tak, żeby na karpie było jakieś 2 cm ziemi. We wrześniu podsyp siarczanem potasu. Za rok zakwitnie :D :wink: Jeśli u Ciebie takie ulewy jak u mnie, to można to zrobić nawet teraz, w czasie deszczu, bo lepiej się przyjmie :wink: :D Ja właśnie wczoraj na deszczu wsadzałam 9 wielkich karp :D

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja właśnie wczoraj na deszczu wsadzałam 9 wielkich karp :D

Piwonie to zwyczajowo w sierpniu... Skąd teraz masz wielkie karpy? Tę na fotce kupowałem w Leory M. Była bardzo malutka, dopiero po 4 latach zakwitła normalnie. Szukam naprawdę wielkich karp niespotykanych kolorów i kształtów... jak zwykle w hurtowych ilościach :D

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC06002_rotation-600.jpg

Ja właśnie wczoraj na deszczu wsadzałam 9 wielkich karp :D

Piwonie to zwyczajowo w sierpniu... Skąd teraz masz wielkie karpy? Tę na fotce kupowałem w Leory M. Była bardzo malutka, dopiero po 4 latach zakwitła normalnie. Szukam naprawdę wielkich karp niespotykanych kolorów i kształtów... jak zwykle w hurtowych ilościach :D

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC06002_rotation-600.jpg

Piwonie najlepiej przesadzać po kwitnieniu - czyli od teraz mniej więcej już można (w zależności od odmiany), a faktycznie zwyczajowo w sierpniu :wink: Ja dostałam swoich piwonii całe pudło, a karpy spore :wink: :D Nie wiem, czy w hurtowej ilości dostaniesz takie duże karpy, ale możesz próbować. Ja swoich mam już około 15 odmian, a w sumie około 30 krzaczków :D :D :D :D :D(to oczywiście nie koniec :lol:) Twoje zakwitły późno, bo albo zbyt małe kopiłeś, albo zbyt głęboko wsadziłeś i wtedy trzeba czeka na kwitnienie kilka lat. Ta na zdjęciu to piękna, pachnąca odmiana Sarah Bernhard :wink: Mam ją, ale marnie kwitnie w tym roku, bo jeszcze młodziutka :roll: , ale za rok będzie miała już więcej kwiatów. Nie polecam Ci kupowania karp w marketach, bo są dość marne, jedynie w OBI na wiosnę były wielkie i kupiłam kilka m.in. piękną Bowl of Beauty, która od razu w tym roku kwitła :D :D :D Niestety nie były tanie - po ok.16zł. Wrzucę Ci zaraz na priv namiary na piwonie do kupienia już :wink:

yyyy no to będą korzenie poddziemne z tym co sadzimy nad gruntem czyli kawałkiem łodyg :lol: Przy piwoniach mozna mówić o karpie bo to rozwiniety system i zbity niemalże jak krzew czy drzewo.

karpy u piwonii są charakterystyczne - grube,długie bulwy, które wylądają jak nadmuchane baloniki :wink: :D Im więcej baloników, tym lepsza karpa i więcej oczek do kwitnienia :wink:

Monia zachwycające są te Twoje róże :o :o :o Można patrzeć i patrzeć i patrzeć.......Moich kilka też już zakwitło ,ale w ogóle nie jestem świadoma ich nazewnictwa. :oops: :oops: :oops: mam tez piwonie ,która została wsadzona jakieś 3lata temu i w ogóle nie kwitnie ,Krzew jest bardzo duży ,a kwiatów niet.Chyba ja przesadzę ,może miejsce nieodpowiednie ,co?

Piwonia posadzona za głęboko, dlatego nie kwitnie. Wykop ją i wsadź tak, żeby na karpie było jakieś 2 cm ziemi. We wrześniu podsyp siarczanem potasu. Za rok zakwitnie :D :wink: Jeśli u Ciebie takie ulewy jak u mnie, to można to zrobić nawet teraz, w czasie deszczu, bo lepiej się przyjmie :wink: :D Ja właśnie wczoraj na deszczu wsadzałam 9 wielkich karp :D

Dzięki Królowo! Poczekam z przesadzaniem do sierpnia ,bo jak mówisz ,trzeba to robić po kwitnieniu, aja mam ...jednego kwiata :lol: :lol: ,to jeszcze poczekam .Mozna ten krzew podzielić ?,bo krzew jest bardzo okazaly :lol:

Dzięki za info :D

W ubiegłym roku - czyli w pierwszym roku kwitnienia, piwonie przedstawione na fotce były idealnie białe z kilkoma ciemno-różowymi listkami w środku kwiatu - złościłem się, że znów białe - bo białych mam dużo. W tym roku są przepięknie delikatnie różowe. Dziwne. Może to składniki nawożenia.

Dzięki za info :D

W ubiegłym roku - czyli w pierwszym roku kwitnienia, piwonie przedstawione na fotce były idealnie białe z kilkoma ciemno-różowymi listkami w środku kwiatu - złościłem się, że znów białe - bo białych mam dużo. W tym roku są przepięknie delikatnie różowe. Dziwne. Może to składniki nawożenia.

nie, piwonie tak mają, że w pierwszym roku kwitnienia kwiaty nie są takie jak być powinny :lol:

Dzięki Królowo! Poczekam z przesadzaniem do sierpnia ,bo jak mówisz ,trzeba to robić po kwitnieniu, aja mam ...jednego kwiata :lol: :lol: ,to jeszcze poczekam .Mozna ten krzew podzielić ?,bo krzew jest bardzo okazaly :lol:

Można dzielić - łopata, przeciąć i po sprawie :wink:

Moniu, tak z ciekawości babskiej - brunnerka to będzie żyła, czy padł ten maluch?

nadal jest na oddziale intensywnej terapii - stan skrajnie ciężki, ale stabilny (mam nadzieję) :lol:

:( Trzymam kciuki :wink:

Troszkę się wkurzyłam wtedy - normalnie w doniczce wyglądała, jakby ją można było podzielić uczciwie na pół, dopiero po wyjęciu widać, że świeżo przesadzona z najmniejszej doniczki i głębiej posadzona, więc wyglądało, że ma więcej odrostów i większych, niż miała faktycznie :x

Tak samo ta hosta, nawet bryłę korzeniową miała jeszcze całkiem kwadratową - a kupowałam w doniczce okrągłej i ze 2x większej :x