Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hhhmmm, ja tam się nie znam, ale akryl chyba lepszy niż silikon :roll: Maluje się normalnie, a też jest trwale elastyczny :wink: Dopytaj szamana, czy przypadkiem się nie przejęzyczył z tym silikonem?

ja dopytywałam....on powiedział, że owszem akryl jest elastyczny ale jest to tylko farba, a to właśniei silikon służy to niwelowania aż takich przeciążeń jak te ze skosów czy ścian...

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hhhmmm, ja tam się nie znam, ale akryl chyba lepszy niż silikon :roll: Maluje się normalnie, a też jest trwale elastyczny :wink: Dopytaj szamana, czy przypadkiem się nie przejęzyczył z tym silikonem?

ja dopytywałam....on powiedział, że owszem akryl jest elastyczny ale jest to tylko farba, a to właśniei silikon służy to niwelowania aż takich przeciążeń jak te ze skosów czy ścian...

i tu bym się zgodziła z szamanem, bo akryl ma mimo wszystko właściwości kurczące i po jakimś czasie lubią się robić drobniutkie pęknięcia lub "pajączki". Może faktycznie silikon, a na to jakaś farba :-? - ciekawe, choć nie spotkałam się z takim rozwiązaniem... może się to sprawdza :roll:

Nie bardzo widzę, jaka farba złapie silikon :roll: Poza tym już na sam dźwięk tego słowa ostatnio dostaję gęsiej skórki :x

to może na silikon cieniutko nałożyć akryl (powinien złapać) i dopiero malować :-? :roll: Nie wiem... ja tam blondynka jestem :lol:

Jak dla mnie rozwiązanie bez sensu, albo pęka, albo nie - co za różnica na silikonie czy bez niego?. Akryl trzeba nakładać cienkimi warstwami, czekając aż wyschnie, wtedy nie pęka :roll:

Ale ogólnie to już nigdy w życiu żadnych regipsów, gładzi itd. Murowane ścianki i tynki c-w. Gips za delikatny jak dla mnie - jeszcze mi nic nie popękało, za to osobiście już narobiłam kupę dziur w ścianach :oops: :evil:

Tak, widziałam w kilku domach i jestem przekonana o tym, że rozwiązanie o niebo lepsze. Tzn. wg mnie w ogóle nie ma co porównywać. Ja ma w tej chwili w starym domu ściankę GK między pokojem i garderobą i jak dla mnie to o tę ściankę za dużo, a nie dopiero całe poddasze tak wykończone :roll: :roll:

Ja Ci się wcale nie dziwię, że chcesz tę trumnę :lol: Doskonale to rozumiem :wink:

Nitubaga, ja je widzę :-? Gościom raczej nie pokazuję :wink:

Aha, a w kuchni stara gładź na suficie była cała w pajączki i zamiast łatania taśmami położyli mi siatkę zbrojącą elewacyjną na ten sufit :lol: I jest dobrze :lol: Mam nadzieję, że mi nie spadnie na łeb któregoś dnia :wink:

U mnie skosów nie ma :lol:

Ale myślę, że problem jest wszędzie, gdzie regipsy, tyle że na poddaszu zazwyczaj ich więcej :wink:

Niestety na skosach jest gorzej niż na prostych, pionowych ścianach :( Prawdopodobnie pękanie można zminimalizować jeśli dom w stanie surowym dobrze osiądzie min. przez sezon, ale i to gwarancji nie daje :-?