Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Monia! Dzisiaj przeglądając forum natknęłam się twój domek- piękny!!! bo taki sam jak mój. Ja też jestem w trakcie budowy domu projektu Sajdaka- Adam 24. W tej chwili mamy stan surowy zamknięty, łącznie z dachówką, w środku robione są tynki. Może później uda mi się wkleić kilka zdjęć.

Witaj Monia! Dzisiaj przeglądając forum natknęłam się twój domek- piękny!!! bo taki sam jak mój. Ja też jestem w trakcie budowy domu projektu Sajdaka- Adam 24. W tej chwili mamy stan surowy zamknięty, łącznie z dachówką, w środku robione są tynki. Może później uda mi się wkleić kilka zdjęć.

Wklejaj koniecznie!!! Może być nawet w moich komentarzach, jeśli nie masz dziennika :wink: Baaardzo chętnie obejrzę :D

Ale się masz z tymi zwierzakami :roll: Nie wiedziałam , że sarny lubią azalie :roll: :wink: (cokolwiek miałoby to znaczyć)

Ja mam jedną jedyną małą gruszę, która też już ma pączki i pewnie zaowocuje raptem czterema gruszkami :roll: jak to już któregoś razu miało miejsce. :o :lol:

No mam z tymi sarnami, mam :-? ... ale są takie piękne, że nie mam nawet sumienia denerwować się na nie. Dzisiaj patrzyłyśmy na siebie z bardzo bliskiej odległości i powiem szczerze, że ślepia mają niesamowite, przepiękne i po prostu nie mogę się na nie gniewać gdy tak na mnie patrzą :wink: Muszą być bardzo głodne i to pewnie dlatego. W przyszłości pomyślę nad paśnikiem i będę je dokarmiać, to może przestaną się paść moimi roślinami :lol:

jestem pod wrażeniem waszej działki, jest poprostu piękna !!!!!, i ta wasza historia z dokupywaniem działek, niesamowite :D , cieszę się że wam sie udało :lol:, osobiście gustuje w innym typie domów ale wasz dworek wraz z piekną i dużą działką do tego fantastycznie dobrane meble idealne pasujące do tego stylu, zamurowało mnie!!! , całość będzie wygladała naprawdę imponująco, teraz wiem dlaczego nie przepadałam nigdy za dworkami, wiekszość ludzi stawia je na małych działkach i mebluje szafkami z ikei, całość wygląda niezbyt ciekawie i to mi się nigdy nie podobało, ale wasz dom to będzie piękny dworek z prawdziwego zdarzenia... chyle czoła :wink:

Będe śledzić wasz dziennik i trzymac za was kciuki, wspólczuje nerwów związanych z ekipą i kierbudem.

Madziorkaa, baaaardzo dziękuję za ciepłe i bardzo miłe słowa oraz zainteresowanie naszym dziennikiem :D Cieszę się również, że działka Ci się spodobała, choć tak naprawdę pełna uroku jest dopiero wiosną i latem, gdy wszystko rozkwitnie. Jak tylko nadejdzie ten słoneczny czas, to wkleję nowe fotki ogrodu. Pozdrawiam serdecznie :D

Madziorkaa, baaaardzo dziękuję za ciepłe i bardzo miłe słowa oraz zainteresowanie naszym dziennikiem :D Cieszę się również, że działka Ci się spodobała, choć tak naprawdę pełna uroku jest dopiero wiosną i latem, gdy wszystko rozkwitnie. Jak tylko nadejdzie ten słoneczny czas, to wkleję nowe fotki ogrodu. Pozdrawiam serdecznie :D

wasza działeczka jest poprostu boska :lol: a wiosną i latem to pewnie istny raj, z niecierpliwością czekam na słoneczne dni i nowe fotki waszego ogrodu :lol:

pozdrawiam

:D Magda

Tak, mogę wskazać nawet kilka miejsc. Najbardziej polecam Sklep - szkółkę na Cezarówce jadąc w kierunku Chrzanowa, tuż przed zjazdem na A4 (o ile dobrze zapamiętałam przedostatni albo trzeci od końca dom po prawej stronie od Jaworzna) - na ogrodzeniu widnieją reklamy orgodnicze - tutaj zaopatruję się w różnego rodzaju tuje, powojniki clematis, budleje i róże - mają przepiękne, mocno ukorzenione róże pnące i wieeeeele innych. Drugi dobrze zaopatrzony sklep z b.dobrymi gatunkowo roślinami to wielki sklep ogrodniczy przy ul. Oświęcimskiej po prawej stronie jadąc w kierunku Libiąża - tu jest po prostu wszystko, ale róż akurat nie polecam, bo często bywają zarażone czarną plamistoscią, która jest kłopotliwa w zwalczeniu - warto tutaj kupić świrki szczepione Hoopsi - piękne drzewka, reszta roślin jest tutaj niestety dość droga. Trzeci b.dobry sklep znajduje się w Libiążu - jadąc w kierunku Oświęcimia, w zasadzie już mijasz Libiąż i sklep znajduje się zaraz za rondem na Oświęcim po prawej stronie. Tu warto kupić tuje Danica i świerki srebrne - jedne i drugie piękne, w b.dobrej cenie. Jeśli chodzi o rododendrony, azalie i hortensje - to najładniejsze i jednocześnie w najlepszych cenach spotkałam dotychczas w sklepie ogrodniczym w Chrzanowie przy ul.Kościuszki (niedaleko I LO im. Staszica) i w Leroy Merlin przy zjeździe z A4 przed Krakowem - tu się zaopatruję w te właśnie krzewy -naprawdę warto. Z tych wszystkich sklepów masz najbliżej do tego pierwszego z wymienionych i tam zaopatrzyć się można praktycznie we wszystko i zdecydowanie największy wybór i najbardziej konkurencyjne ceny.

Uff, ale się rozpisałam :D

Sadzę bukszpanowy żywopłot, bo właśnie jest extra :lol: i już jest duży i widoczny.

Miałam taki teraz koło domu i po 15 latach, oczywiście był przycinany w tym czasie) osiągnął wysokość 120cm (na zdjęciach w dzienniku te wyższe krzaczki), był piękny, geściutki i zielony cały rok :D . W ubiegłym roku przesadziłam cały ten żywopłocik na moją działeczkę i zyskałam jakieś 50m żywopłotu. W związku z tym, ze posadziłam go w odstępach co ok.70cm, to teraz w te przerwy dosadzam młode, ale gęste sadzonki wysokie na ok. 50cm. Bałam się, czy stare się przyjmą, bo przesadzałam je w środku lata 2007, ale eksperyment się powiódł i teraz jest bardzo ładnie. Na razie są jeszcze troszkę brązowo - zielone (po ubiegłorocznym przesadzeniu mogą być słabsze i mrozny wiatr mógł na nie troszkę podziałać), ale podsypałam je odpowiednim preparatem i powinny szybko odzyskać kolor.

Hej, Brazunia! Ubezpieczyciel czeka jeszcze na dokumenty od kierownika budowy, ale powiedział, ze możemy zaczynać poprawki, bo odszkodowanie bedzie przyznane, więc ... wczoraj zaczęliśmy. Za chwilę wrzucę fotkę do dziennika. A rododendrony nie są pracochłonne, natomiast wiosną - gdy zakwitną - istne cudo :D Ten ocalały to akurat Roseum Elegance - jak zakwitnie, to zrobię fotki - jest prześliczny. Polecam stronkę o roślinach http://www.gardensbydezign.com/master-list-of-plants-carried-by-greenworks-nursery.html - jest tam też sporo zdjęć rhododendronów.

Madziorka, Frykow - dziękuję :D Sobota była pracująca, ale w tym tygodniu pogoda niezbyt sprzyja pracom budowlanym - zapowiadane są przymrozki i wiatr, a wtedy na budowie nie jest przyjemnie, do tego święta blisko, więc pewnie będzie zastój, a już z pewnością tempo prac niezbyt szybkie. Mam nadzieję, że przynajmniej jakość robót wykonywanych przez obecną ekipę będzie jak należy.

Witaj monia i marek zawitalam do Twojego dziennika podczas czytania dziennika ged'a, oczy mnie bolaly od czytania, ale musialam ukonczyc...musialam ;)

Budowa Dworku? Woow! To nie codziennosc i warte zainteresowania :) wrazenie niesamowite a spotegowalo jeszcze ogladaniem mebli - moja ciekawosc jest teraz przeogromna.

Bede od teraz czestym gosciem u Ciebie monia i ged'a :)

Zycze powodzenia i pozdrawiam.

Witaj monia i marek zawitalam do Twojego dziennika podczas czytania dziennika ged'a, oczy mnie bolaly od czytania, ale musialam ukonczyc...musialam ;)

Budowa Dworku? Woow! To nie codziennosc i warte zainteresowania :) wrazenie niesamowite a spotegowalo jeszcze ogladaniem mebli - moja ciekawosc jest teraz przeogromna.

Bede od teraz czestym gosciem u Ciebie monia i ged'a :)

Zycze powodzenia i pozdrawiam.

Dziękuję :D to miłe, że zainteresował Cię nasz dworek i fakt - nieliczni budują dworki, zwłaszcza takie prawdziwie nawiązujące do tradycji, a nie tylko domy z kolumnami (choć i te czasami bywają ładne). Myślę, że w każdym z nas drzemie gdzieś nutka zamiłowania do starych, pięknych rzeczy, a ponieważ u mnie to cała gama, a nie tylko nutka, to wybrałam taki właśnie dworek

:wink: Zapraszam do komentowania, oglądania fotek i czytania dziennika - myślę, że bedzie coraz więcej nowych informacji, bo na budowie zaczęło już się coś dziać po zimowej przerwie.

Taki piękny pomysł, a takie piekielne szczęście do fachowców :evil:

Współczuję, wiem jak to jest, kiedy "fachowiec" wie lepiej, co mnie się będzie podobało i jakiej wysokości schodki będą lepsze, od tych umieszczonych w projekcie :evil: Wrrr, też to przechodziliśmy :roll:

Ale do rzeczy, czy wiesz, że rododendrony, azalie i hortensje to rośliny kwasolubne i cieniolubne? W zwykłej ziemi, przy podlewaniu wodą ze studni czy wodociągów szybko zacznie im brakować składników pokarmowych, bo ph podłoża będzie zbyt zasadowe i nie będą mogły korzystać z tego co w ziemi. Same nawozy do różaneczników nie wystarczą, bo zbyt podnoszą zasolenie gleby. To zresztą długa historia, co się będę rozpisywać, może wiesz o czym piszę :)

I druga sprawa, to słońce, już wiosną, a na pewno w lecie słońce może poparzyć liście, te rośliny lubią półcień, jeśli go jeszcze nie masz, możesz je ocieniać czymś w rodzaju parawanów czy daszków z włókniny.

Powodzenia!

Tak, wiem. Dwa lata temu moja hortensja posadzona w słońcu miała całe brodowe liście od słonca - tak się opaliła :lol: Teraz tuje stopniowo podrastają i zaczynają zacieniać, więc nasadziłam więcej tych pięknych kwiatów. Rododendrony i azalie podobnie, choć na cień muszą jeszcze trochę poczekać... Myślę jednak, że zanim je słońce opali, to prędzej je sarenki zjedzą i póki co bardziej tego muszę pilnować. Podobno jest jakiś preparat odstraszający sarny, którym można potraktować rośliny nie szkodząc im przy tym. Muszę taki zakupić, ale w okolicznych sklepach ogrodniczych nie moge tego dostać, a jedynym, który zna ten preparat zabrakło. Za rady póki co dziękuję - o tym, że pomimo odżywek do tych kwiatów, moze im zabraknąć pożywienia, nie wiedziałam. Pocieszam się myślą, że może przez kilka lat chociaz nacieszę nimi oko, zanim zaczną miec problemy z odżywianiem :-? Hmmm, no i tak sobie jeszcze myślę - chyba deszczówka będzie dobra do podlewania - mam zamiar zrobić zbiornik na deszczówkę, więc może dzięki niej kwaśnolube rośliny przetrwają?