Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sie gapie i gapie na Twoj ogrod...

bajka.

widac ile pracy w niego wlozylas :wink:

dzien dobry

dziękuję, Aniu :oops: :D :oops: :D

sama byłam zaskoczona jak spojrzałam na fotki i gdyby nie daty na zdjęciach, to nie uwierzyłabym, że tyle się zmieniło od tamtego roku :roll: Niby cały czas tam coś robię, ale jakoś mam wrazenie, że wciąż jestem w punkcie wyjścia :roll: Dobrze, że są jeszcze fotki i można do nich wrócić w każdej chwili :lol:

Moniu piękny ten liliowiec :lol:

u Ciebie wszystko jest jak ma być a u mnie jak widziałaś pogłupiały - do rododendrona i bzu dołączyła krzewuszka tylko fota mi nie wyszła :-?

krzewuszka, jak najbardziej prawidłowo - u mnie co roku powtarza kwitnienie, zwłaszcza, gdy ją przytnę :wink:

w tym roku jedynie białe krzewuszki nie zakwitły powtórnie, ale to dlatego, że są młodziutkie i nie były przycinane

Moniu ale to młoda, posadzona wiosną roślinka - rośnie w półcieniu w dość suchym miejscu :roll:

Moniu piękny ten liliowiec :lol:

u Ciebie wszystko jest jak ma być a u mnie jak widziałaś pogłupiały - do rododendrona i bzu dołączyła krzewuszka tylko fota mi nie wyszła :-?

krzewuszka, jak najbardziej prawidłowo - u mnie co roku powtarza kwitnienie, zwłaszcza, gdy ją przytnę :wink:

w tym roku jedynie białe krzewuszki nie zakwitły powtórnie, ale to dlatego, że są młodziutkie i nie były przycinane

Moniu ale to młoda, posadzona wiosną roślinka - rośnie w półcieniu w dość suchym miejscu :roll:

wszystko OK :wink: Tylko z tym rh nie za bardzo dobrze :roll: Napisałam już u Ciebie, żeby go we wrześniu podsypać siarczanem potasu - to pomoże mu zawiazać kwiaty na kolejny rok.

Ja mam tylko te zwykłe liliowce, za to dużo. I wcale mnie nie zachwycają :roll:

Tzn., kwiat jest b. ładny, ale kwitną pojedyńczo - po kolei na roślinie, a te zwisające później farfocle wyglądają paskudnie, więc obrywam. W efekcie są długie, gołe łodygi ze sterczącymi badylkami :-? Ładnie wyglądają tylko pierwsze kwiaty, jak pozostałe są w pąkach, później to paskudy się robią :-?

Te zmiany w ogrodzie faktycznie są niesamowite :wink:

Widać włożoną ciężką pracę :)

dzięki, Olga :wink:

ja tylko konsekwentnie realizuję swój plan, który mam w głowie :lol:

Gdybym jeszcze dysponowała odpowiednimi środkami fin., to bym dopiero zaszalała :lol: , a tak ... po troszku, powoli, małymi krokami idę w zamierzonym kierunku :roll: Liczę na to, że w przyszłym roku będzie ładniej. W okrągłej (wciąż niedokończonej) różance rózyczki stworzyły już taki gąszcz, jaki chciałam. Dosadzę im jeszcze kilka sztuk lawendy, obsadzę kostką granitową dookoła (już zaczęłam) i będzie git.

Tu fragment różanki przed obsadzeniem kamieniem

http://img263.imageshack.us/img263/4903/2407002.jpg

Ja mam tylko te zwykłe liliowce, za to dużo. I wcale mnie nie zachwycają :roll:

Tzn., kwiat jest b. ładny, ale kwitną pojedyńczo - po kolei na roślinie, a te zwisające później farfocle wyglądają paskudnie, więc obrywam. W efekcie są długie, gołe łodygi ze sterczącymi badylkami :-? Ładnie wyglądają tylko pierwsze kwiaty, jak pozostałe są w pąkach, później to paskudy się robią :-?

ja tych pomarańczowych (chyba te masz na myśli?) nie mam, bo mi się one właśnie nie podobają :-? Mają małe i pojedyncze kwiatki i marnie się prezentują, natomiast te bardziej szlachetne odmiany są śliczne :D

Moniu, pięknie :D

Właśnie mi przyszło do łba, że w Katowicach też mają ten materac :roll:

A co do pomarańczowych liliowców, to kwiaty wcale nie są takie małe - mi po prostu nie odpowiada ich sposób kwitnienia :-? Piękne są na zdjęciach, może w dużym ogrodzie też - ale w mojej doniczce są całkiem bez sensu, będę wywalać, może jedną kępę zostawię :roll:

Moniu, pięknie :D

Właśnie mi przyszło do łba, że w Katowicach też mają ten materac :roll:

A co do pomarańczowych liliowców, to kwiaty wcale nie są takie małe - mi po prostu nie odpowiada ich sposób kwitnienia :-? Piękne są na zdjęciach, może w dużym ogrodzie też - ale w mojej doniczce są całkiem bez sensu, będę wywalać, może jedną kępę zostawię :roll:

Myślisz, coby w Katowicach kupić :lol: :lol:

Z Katowic to tylko 35km do mnie, to może na działkową kawusię wstąpisz :lol: :lol: :lol: :lol:

Tak sobie właśnie pomyślałam :lol:

Bo początkowo kombinowałam, żeby jechać pociągiem, ale ta paka nieporęczna by była :roll: A samochodem prawie ta sama droga :roll:

A w Poznaniu takich róż nie mają :roll: :wink:

w Poznaniu to dopiero mają róże :lol: :lol: To kierunek dla mnie baaaardzo niebezpieczny :lol:

Olga, dziękuję za Serenadę :wink: Wczoraj byłam u Ani i ... nieźle mnie zaskoczyłyście :roll:

Aaaa czego się spodziewałaś? :lol:

Mam nadzieję, że się podoba :wink:

Baaardzo, choć pod nazwą Serenade HMF wskazuje zupełnie inną różę :o Zastanawiam się teraz czy to nie jest jeszcze coś innego :roll:

:roll: Tu już nie pomogę :roll:

Czyżby Florpak mylił etykiety we własnym sklepie?