Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo nie widziałaś na żywo :lol:

Ja widziałam na żywo....i wcale nie taki diabeł straszny jak Olga mówi......myślmy się widziały raz i oby nie ostatni...i ja to spotkanko wspominam bardzo miło.... :lol:

Ja też :lol:

I teraz to się na pewno zobaczymy, mam trochę czasu 8)

Bo nie widziałaś na żywo :lol:

Ja widziałam na żywo....i wcale nie taki diabeł straszny jak Olga mówi......myślmy się widziały raz i oby nie ostatni...i ja to spotkanko wspominam bardzo miło.... :lol:

Ja też :lol:

I teraz to się na pewno zobaczymy, mam trochę czasu 8)

no myślę.... :lol:

Aniu, pomęczę Cię trochę technicznie :lol: :lol:

Przyglądam się cały czas takiej ramie stalowej podtrzymującej konstrukcję dachu, którą masz u siebie. Na forum b.mało osób ma takie rozwiązanie, a mnie chyba pozostanie tylko to wyjście - czyli zgodnie z projektem. Napisałaś, że zaczep ramy został zamurowany w murłacie - w jaki sposób? My mamy w projekcie ramę z podkładką i pisze, że ma być na 4 kotwach zamocowane do murłaty - nie piszę nic o wmurowaniu. Możesz coś więcej napisać na ten temat? Nasz projekt kieruje się wyłącznie ogólnikami, a nie moge nigdzie nic znaleźć na ten temat :-? I jeszcze jedno - czy pod wieńcem, w miejscu, w którym jast zakotwiona rama wylany jest słup żelbetowy połączony z wiencem i stropem parteru jako wzmocnienie? No i chyba ostatnie pytanie - z jakiego szerokiego dwuteownika macie to wykonane? W projekcie pisze, że wystarczy 18-ka, a wg moich obliczeń to taka rama z 18-ki waży zaledwie +-220-250 kg i zastanawiam się, czy ma wówczas wystarczającą nośność :roll: :-? Czy nie powinna byc grubsza. No i odkryłam kolejne dziwne opisy projektu, gdzie w różnych pkt mam rozbieżne informacje - w jednym pisze, że murłata ma być 16x16cm, a w innym, że 14x14. Można dostać kota :evil:

Acha - malowaliście od razu tę ramę jakimś badziewiem?

Aniu, pomęczę Cię trochę technicznie :lol: :lol:

Przyglądam się cały czas takiej ramie stalowej podtrzymującej konstrukcję dachu, którą masz u siebie. Na forum b.mało osób ma takie rozwiązanie, a mnie chyba pozostanie tylko to wyjście - czyli zgodnie z projektem. Napisałaś, że zaczep ramy został zamurowany w murłacie - w jaki sposób? My mamy w projekcie ramę z podkładką i pisze, że ma być na 4 kotwach zamocowane do murłaty - nie piszę nic o wmurowaniu. Możesz coś więcej napisać na ten temat? Nasz projekt kieruje się wyłącznie ogólnikami, a nie moge nigdzie nic znaleźć na ten temat :-? I jeszcze jedno - czy pod wieńcem, w miejscu, w którym jast zakotwiona rama wylany jest słup żelbetowy połączony z wiencem i stropem parteru jako wzmocnienie? No i chyba ostatnie pytanie - z jakiego szerokiego dwuteownika macie to wykonane? W projekcie pisze, że wystarczy 18-ka, a wg moich obliczeń to taka rama z 18-ki waży zaledwie +-220-250 kg i zastanawiam się, czy ma wówczas wystarczającą nośność :roll: :-? Czy nie powinna byc grubsza. No i odkryłam kolejne dziwne opisy projektu, gdzie w różnych pkt mam rozbieżne informacje - w jednym pisze, że murłata ma być 16x16cm, a w innym, że 14x14. Można dostać kota :evil:

Acha - malowaliście od razu tę ramę jakimś badziewiem?

Witam,

Konstrukcja wykonana jest z dwoch ceownikow 160mm zespawanych ze soba krokowo. W miejscach gdzie nastepuje laczenie ksztaltownikow nadspawalismy dodatkowo kawalek blachy aby wzmocnic konstrukcje. Cala konstrukcja przyspawana jest do metalowych blach ktore zostaly tam umieszczone w momencie wylewania wienca. Aby blachy byly solidnie osadzone od spodu przyspawalismy prety ktore polaczone zostaly ze zbrojeniem wienca. Do wykonania konstrukcji zastosowalismy ceownik 160mm. Jego wytrzymalosc jest znacznie przewyzszajaca nacisk dachu - konstruktor robil mi wyliczenia i zaproponowal sporo mniejszy, jednak aby spac spokojnie dalismy wiekszy.

pozdrawiam

dawid

:D :D :D

Dziękuję, Dawid :wink: U nas w projekcie są właśnie te blachy, które mają być przyspawane do ramy stalowej (w naszym przypadku ma byc dwuteownik) i z opisu i rys. wynika, że ma być zakotwiony do wieńca śrubami. Wasze rozwiązanie kotwienia wydaje mi się lepsze. A czy pod wieńcem w miejscu spoczywania ramy jest żelbetowy słup łączący wieniec i dolny strop jako wzmocnienie?