Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam misis Monika :roll:

Белые pозы, белые pозы ,Что с ними сделал снег и моpозы, ?? :roll:

Pозы są zapewne w stanie opłakanym, choć bardzo się nie obawiam, bo i tak były w większej części zjedzone przez sarny :wink: Gorzej z krzewami, iglakami, młodymi drzewkami :( Dobrze, że nie mam czasu jehcać na działkę i patrzeć na ich klęskę :roll: U mojej sąsiadki połamała się dzisiaj na kawałki cudowna, stara magnolia :cry: To było najpiękniejsze drzewo na osiedlu - rozbudowana, gęsta korona, a dzisiaj ... gałęzie leżą na chodniku, a sterczą tylko kikuty konarów :cry: Drzewo do wykopania, bo niestety nic już z niego nie ma :( :cry: U mnie przed domem kilkuletnie krzewy wręcz leżą na ziemi pod ciężarem śniegu :(

dobry wieczór

Moniu strasznie przykro patrzeć na takie straty i żeby chociaż zimą ale przecież jeszcze jesień jakby nie było :(

dlatego właśnie połamała się wspominana magnolia, bo na drzewie jeszcze masę liści i to spowodowało, że więcej śniegu się zatrzymało, a tym samym większy ciężar :cry:

Podobno idzie ku lepszemu i ma być cieplej :roll: Oby, bo dzisiaj rano było -2'C :o :-?

Ja oczywiście nadal na letnich oponach ...

Jeszcze przedwczoraj miałam taki wspaniały dzień - udane występy dzieciaków w szkole z okazji pasowania pierwszaków, a od wczoraj przez tę pogodę wszystko mnie dołuje.

Moniu pewnie że dobrze ale teraz potrzebuję ciut pogody żeby rynny pospinać i odprowadzić deszczówkę bo co mi z drenażu jak wszystko z rynien leci a muszę to zrobić zanim zasypię fundamenty a fundamenty muszę zasypać przed zimą łoooooooooooooooooooooo za mało czasu :(

U mojej sąsiadki połamała się dzisiaj na kawałki cudowna, stara magnolia :cry: To było najpiękniejsze drzewo na osiedlu - rozbudowana, gęsta korona, a dzisiaj ... gałęzie leżą na chodniku, a sterczą tylko kikuty konarów :cry: Drzewo do wykopania, bo niestety nic już z niego nie ma :(

Nie odrośnie? Dlaczego od razu skazywać ją na wycięcie?

Myśmy, wprowadzając się do starego domku (po wymianie za mieszkanie) odziedziczyli starą, bardzo zaniedbaną magnolię. Rosła pochylona pod kątem 45 st. Wiązaliśmy skręconą linę od pnia do metalowego słupka, co jakiś czas ją skręcali i po 3 latach prawie wróciła do pionu. Była poprzerastana gigantycznym tamaryszkiem i ledwo żyła.

Przycięliśmy ją solidnie, choć magnolie tego nie lubią, usuwając tamaryszka i ta właśnie magnolia odwdzięczyła się nam za taki ratunek, zakwitając ponownie w lecie. Przy okazji bardzo ładnie się zagęściła.

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/magnolia1.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/magnolia2.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/magnolia3.jpg

Stare magnolie są wytrzymałe. Może niech sąsiadka próbuje ją ratować?

Dzień doberek :D

Monia - mam nadzieję, że te śniegi nie narobiły zbytnich szkód w Twoich roślinkach.

U mnie nie dość, że ponad 26 godz. nie było prądu, to śnieg złamał sumaka. Trzeba będzie go wyciąć. Cisy i jałowce przeżyły :D Troszkę czasu zajęło mi ich otrzepywanie z tego paskudnego śniegu.

Dzień doberek :D

Monia - mam nadzieję, że te śniegi nie narobiły zbytnich szkód w Twoich roślinkach.

U mnie nie dość, że ponad 26 godz. nie było prądu, to śnieg złamał sumaka. Trzeba będzie go wyciąć. Cisy i jałowce przeżyły :D Troszkę czasu zajęło mi ich otrzepywanie z tego paskudnego śniegu.

Dzień dobry

sumakowi nic nie będzie, to piękne draństwo ma taką siłę odbicia z korzeni że za chwilę mieć będziesz kolejne drzewko :wink: