Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiem coś o tym - właśnie niedawno mieliśmy ten sam kłopot :-?

do rynien już mamy dopięte rury spustowe, a do rur spustowych tymczasowe kilkumetrowe rury, które odprowadzają wodę z dala od budynku.

Na razie tak musi być, ale w przyszłm roku na wiosnę musimy zrobić zbiorniki na deszczówkę i stałe odprowadzenie takiej wody z dachu, żeby już o tym nie myśleć 8)

Myślisz, że wystarczy? a co, jeśli będzie ulewa przez kilka dni z rzędu :-? ?

Ja cały czas mam masę wątpliwości w związku z tą deszczówką :roll:

Chcę zbiorniki, żeby wykorzystać wodę do podlewania ogrodu, ale mimo wszystko mam obawy w tym temacie :roll: przeraża mnie ilość wody spływająca z dachu :roll:

Mam też masę obaw związanych z odprowadzeniem wody z balkonu - mamy wielki balkon - w zasadzie taras, z którego spływa ogrom wody :roll: Chyba wykończymy ten górny taras rynnami, choć nie jest to efektowne :-?

Moniu myślę wykopać taką studnię z kręgów fi 100 4-5 metrów głęboką ale bez dna betonowego więc woda będzie sobie częściowo wsiąkać w ziemię więc myślę że do przelania się nie dojdzie nic mądrzejszego nie wymyślę

a co do balkonu to nasz nad tarasem też okazał sie problematyczny jeśli chodzi o opady deszczu więc trzeba go będzie rynnami ozdobić ale to się wybierze najmmniejsze z możliwych i jakoś przeżyję podobają mi się moje rynny więc specjalnie mi to nie przeszkadza a wolę rynny niż zaciekające nadproża i okna bo z balkonu nad wejsciem no to już trudno trzeba między kroplami uciekać :lol:

a tak, taka głęboka studnia się sprawdzi na pewno :wink:

czyli znowu koparka w ruch :roll:

to jest to, czego chciałabym już nie mieć na działce (choć akurat koparkowego mamy super :D ) - marzy mi się równy teren z trawą (póki co z trawą) z przodu domu,a nie ten syf, który mamy :roll: :roll: :roll: :lol: :lol:

pewnego dnia, jeszcze w sierpniu, zauważyłam na jednym z bzów taką gąsienicę :o Miała chyba 12cm dł. i ok.1,5cm srednicy, a do tego na końcu czarny kolec niczym kolec od berberysa :roll: :roll: Trzymało się toto mackami gałązki, że zdjąć nie mogliśmy. Nie wiem co to było, bo w życiu tej wielkosci gąsienicy nie spotkałam :roll: Dla porównania dołożyłam 1zł

http://img525.imageshack.us/img525/8431/gsienicamutant.jpg