Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na 2012 wszystko dzieje się tak szybko, że mam wrażenie, że głośno było cały czas :roll:

kilka razy zapłakałam, kilka razy siedziałam wciśnięta w fotel, a w ogóle ... jak już pisałam - przerażająca jest moc sił natury i przyrody jaka nas otacza :roll:

chyba pojde...

idź, Aniu, idź :wink: warto :wink:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A szafki wiszące musisz mieć? :-? Bo jakby u góry tylko okap od pieca wisiał, to u dołu mogły by się zaczynać szafki od samego okna. Bo jak rozumiem od okna do tej prawej ściany mało miejsca, żeby wiszące cuś wisiało?

A lodówka musi po drugiej stronie? bo jakby na tej ścianie co jest wejście, to tam gdzie miały być pierwotnie meble, kredensik by się zmieścił i by pasowił :wink:

Nie może być od samej ściany, bo okna chcę obniżyć jeszcze niżej o jeden pustak :roll: No i lodówka nie wejdzie na tę ścianę od okna, ponieważ jest za mało ściany w narozniku od wnęki okiennej :roll: zaledwie 40cm :-?

Monia może lodówkę ustaw na ścianie na wprost wejścia z holu .Później ciąg roboczy zlew ,zmywarka i w narożniku stanowisko piecowe. Dalej pod pod oknami stół i w dalszej kolejności kredens na ścianie po prawej stronie od wejścia z holu.Tak sobie tylko gdybam... Kredens jest na pewno bardzo pojemny ,więc szafki wiszące nie są Ci aż tak bardzo potrzebne

Monia może lodówkę ustaw na ścianie na wprost wejścia z holu .Później ciąg roboczy zlew ,zmywarka i w narożniku stanowisko piecowe. Dalej pod pod oknami stół i w dalszej kolejności kredens na ścianie po prawej stronie od wejścia z holu.Tak sobie tylko gdybam... Kredens jest na pewno bardzo pojemny ,więc szafki wiszące nie są Ci aż tak bardzo potrzebne

tak miało być, jeśli Cię dobrze zrozumiałam :roll:

nie może być piec, zle i zmywarka w innym miejscu, jak na tej scianie przy wejściu z hollu

No ,dobra.Idąc z holu od prawej strony.piec , zmywarka ,zlew narożny .stół z krzesłami pod oknami,,kredens na śiane bez okna i lodówka tam ,gdzie mówilam wcześniej.tylko czy lodówka wymiarowo nie będzie kolidować z kredensem?Chodzi mi o to ,czy nie będzie za blisko?Lodówkę zawsze można ładnie obudować ,żeby wszystko zgrywało.

No ,dobra.Idąc z holu od prawej strony.piec , zmywarka ,zlew narożny .stół z krzesłami pod oknami,,kredens na śiane bez okna i lodówka tam ,gdzie mówilam wcześniej.tylko czy lodówka wymiarowo nie będzie kolidować z kredensem?Chodzi mi o to ,czy nie będzie za blisko?Lodówkę zawsze można ładnie obudować ,żeby wszystko zgrywało.

A czemu zlew narożny? Zmieści się tam na tej 40 cm ściance narożna szafka?

Jakoś mnie nie przekonuje ten piec, okap i ich wielkosć tuż przy wejściu :( Myślisz, że będzie OK?

Wymyśliłam tak:

http://www.fototube.pl/pictures/kuchnia_0032.jpg

Ta biała ścianka z wnęką byłaby nieco cofnięta, żeby nie była głębsza jak 30cm. Może nie byłoby tak źle :roll:

No i nawet nie najgorzej chyba z tym piecem przy wejściu do kuchni :roll:

O matko i córko :roll: Co za dylematy :lol:

W tej sytuacji byłaby cała ta ściana zabudowana, więc biorąc pod uwagę, że 1m na piec, 80cm na zlew, 60cm na zmywarkę, to na murowaną wnękę zostaje jakieś 50cm i jeszcze ok.20-30cm luziku przy piecu od wejścia. W sam raz. Co Wy na to?

Myślę ,że byłoby optymalnie.Najbardziej jednak leżałoby mi położenie stanowiska piecowego na środku tej ściany..Wtedy mogłabyś je zrobić bardziej okazałe i dalej zlew ,zmywarka i kawałek blatu ,aż pod ścianę miedzy oknami.Blatu nigdy nie jest za dużo.Tylko w momencie ,kiedy obniżysz okna ,to może być z kolei za nisko.Może Moniu nie obniżaj? Potem ustawiłabym stół,kredens na przeciwległej ścianie od wejścia i lodówkę na końcu.Jeszcze interesuje mnie ,czy planujesz drzwi miedzy kuchnia i salonem?

Nie mogę spać ,przez te wolne dni w ogóle wszystko mi się poprzestawiało.Śpię do 12-stej a w nocy łażę do drugiej . :wink: Odnalazłam zdjęcia wnętrza naszego Adama24 w innej wersji.Pooglądaj sobie.Wprawdzie jest to na pewno nie to ,o co Ci chodzi ,aczkolwiek nietuzinkowe.To tak dla wyobrażenia sobie przestrzeni. W ogóle to wydaje mi się ,że najpiękniejsza kuchnia byłaby wtedy ,gdyby miała

przynajmniej25m,niestety. :cry:

http://img200.imageshack.us/img200/2603/p1030517m.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/8006/p1030518p.jpg

http://img200.imageshack.us/img200/3962/p1030519u.jpg

Widzę że mamy podobne myślenie - to znaczy projektujemy kuchnię. Ja dziś siedziałem w naszej zaimprowizowanej kuchni i obserwowałem jak żonka pichci proszony obiadek. Wnioski: płyta grzewcza czy to gazowa czy elektryczna - (nie istotne)jej wielkość i miejsce po lewej i prawej jej stronie jest najważniejsze. Gołąbki w sosiku, polędwiczki zawijane z serem, oczywiście sosik, dwie sałatki przepyszne na zimno, sernik wiedeński przepyszny, ziemniaczki i frytki dla 4 dorosłych i 4 dzieciaków miodzio - wszystko w 3 godzinki .... obserwowałem i zapamiętywałem kolizje naczyń. Ona jeszcze nie wie, ale: płyta będzie największa jaką jestem w stanie gdziekolwiek kupić, albo co najmniej dwie normalne się zamontuje - poważnie. Po bokach płyty musi być maksymalna ilość miejsca, zlew może być dalej, ale na pewno miejsce za zlewem jeśli takowe jeszcze jest zostanie przeniesione pomiędzy płytę a zlew. Na pewno będzie wyspa ale blisko płyty i tak aby można było zrobić w tył zwrot i zająć się przez kilka sekund całkiem inną potrawą w czasie gdy coś tam na płycie dochodzi. Rozmieszczenie szafek i co tam w nich ma być zostawiam na później :D

Odnośnie Twojej kuchni ... przenigdy nie dał bym płyty na skraju ... przechodzi ktoś nieświadomy, machnie łokciem i patelnia z kotletami i gorącym tłuszczem ląduje na podłodze, na nim, lub na gospodyni ...

Podczas smażenia tłuszcz pryska na boki, po chwili w tym przejściu obok płyty masz ślizgawkę z oleju - niech ktoś przechodzi ...

Ja bym zrezygnował z murowanej wnęki (nie ma na nią miejsca) płytę 90 z potężnym okapem dał centralnie, zlew wcisnął w narożnik, a zmywarką pomiędzy zlew a płytę. Tam gdzie spodziewasz się 20-30 cm luziku postawiłbym normalną ceglaną ściankę aby to niebezpieczne miejsce jakim jest kuchnia oddzielić od przejścia.

Jutro odbieramy piekarnik ... wiem ... w ciągu następnych kilu tygodni przytyję z 5 kilo, ale potem mi przejdzie ... lubię dobre jedzonko

:lol: :lol:

Zgadzam się z przedmówcami, że płyty nie warto na rogu robić.

Ścianki bym nie robiła - dodatkowo zmniejszy pomieszczenie, będzie kolejną powierzchnią do mycia - częstego bo przy kuchni, a poza tym będzie utrudniać korzystanie z tego fragmentu blatu, bo blisko płyta, więc w lewo też dużo miejsca na ruch nie będzie.

Myślę ,że byłoby optymalnie.Najbardziej jednak leżałoby mi położenie stanowiska piecowego na środku tej ściany..

to właśnie chciałam na srodku (zlew, piec, zmywarka) i wyprowadziłaś mnie na brzeg :roll: :lol:

Wtedy mogłabyś je zrobić bardziej okazałe i dalej zlew ,zmywarka i kawałek blatu ,aż pod ścianę miedzy oknami.Blatu nigdy nie jest za dużo.Tylko w momencie ,kiedy obniżysz okna ,to może być z kolei za nisko.Może Moniu nie obniżaj?

muszę obniżyć ze względu na zbyt niskie nadproża, które równiez trzeba obniżyć :-?

Potem ustawiłabym stół,kredens na przeciwległej ścianie od wejścia i lodówkę na końcu.Jeszcze interesuje mnie ,czy planujesz drzwi miedzy kuchnia i salonem?

nie planuję drzwi

Nie mogę spać ,przez te wolne dni w ogóle wszystko mi się poprzestawiało.Śpię do 12-stej a w nocy łażę do drugiej . :wink: Odnalazłam zdjęcia wnętrza naszego Adama24 w innej wersji.Pooglądaj sobie.Wprawdzie jest to na pewno nie to ,o co Ci chodzi ,aczkolwiek nietuzinkowe.To tak dla wyobrażenia sobie przestrzeni. W ogóle to wydaje mi się ,że najpiękniejsza kuchnia byłaby wtedy ,gdyby miała przynajmniej25m,niestety. :cry:

dziękuję za fotę :wink: