Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj jadąc A4 z przerażaniem patrzyłam na pokładające się drzewa - niektóre, jak już pisała Wu, zgięte niemal do ziemi. Ogólnie piękne widoki - wszędzie biało, drzewa pokryte śniegiem i szadzią, ale obawiam się, że niektóre ucierpią nieodwracalnie :( W mojej miejscowości nie ma aż takich drastycznych widoków - jest za to dużo więcej śniegu. U nas nie było tego marznącego deszczu, który otoczyłby lodem całe gałęzie, powodując duże obciążenie, więc może dlatego :roll: Jedziemy na działkę, to otrząsnę nieco śniegu z iglaków, żeby nie obciążał gałązek.

dobry wieczór

Moniu za troszkę wrzucę zdjecia jak to u mnie jest bo dzisiaj przy pięknej pogodzie kilka cyknęłam ale własnie u nas w niektórych miejscach to drzewa jak po trąbie powietrznej wyglądają połamane pogięte :( u nas taki deszcze padał w sumie dwa dni do dzisiaj nie odkułam całego lodu z auta a drzewa to tylko słychać jak stukają o siebie :(

Wusia, już wiem o czym mówisz :( Dzisiaj byliśmy u brata M. i ze zdziwieniem oglądałam to ciekawe zjawisko zatopionych w lodzie roślin. Wygląda to pięknie, ale tylko na chwilę, bo chcąc delkatnie strzepnąć śnieg z oblodzonych gałązek iglaka, łamią się całe kawałki, ponieważ odłamuje się lód z zatopionymi fragmentami rośliny :( Niesamowite jest to, że mieszkamy od siebie zaledwie kilka km, a u nas tego nie ma. W tym czasie gdzie u Jacka padał deszcz, u nas sypał śnieg i nie ma czegoś podobnego. Jest za to więcej śniegu, ale to jest nic przy tym lodzie :roll: . Widziałam połamane drzewa (głównie brzozy), ogromną ilość pokładających się drzew. Smutny widok :roll: :-? W TV mówią również o klęsce w Twoim rejonie. Nie wiem dlaczego nie mówią również o okolicach Myślachowic i Krzeszowic - tam jest to samo, łącznie z brakiem prądu :( Czytałam w dzienniku Ged'a, że również ma podobny problem - na zdjęciach wszystko wygląda zachwycająco - pięknie oblodzone rośliny, bajeczna szadź, ale ... niestety większość z tych roślin mocno ucierpi :( Jeśli róże masz podobnie zamrożone, to niedobrze :-?

niestety Moniu różom też się dostało bo wiatr rozwinął włókninę :cry: aż się boję wiosny :( kolega od zeszłej soboty nie miał prądu i wody w poniedziałek z pieśnią na ustach do pracy przyszedł bo światło było włączyli im wszystko dopiero chyba w czwartek a ilu jeszcze nie ma wody albo prądu nawet generatorów zabrakło w marketach :( tam gdzie poprzednie fotki możesz zobaczyć jak to u mnie wygląda

jeden to mało niestety potrzebna kilkudniowa odwilż a póki co nic tego nie zapowiada na ziemi a raczej na warstwie śniegu gruba tafla lodu i na to znowu śnieg normalnie jak na torcie

tak, widziałam - wygląda, jakby się po krze lodowej chodziło :roll:

u szwagra jakieś 2cm lodu jest na podłożu, który pęka pod wpływem chodzenia, bo pod spodem jest miękki śnieg