Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może coś nie tak miał zrobione.

Te wszystkie stare ogrodzenia były murowane z cegły ,tynkowane i tyle lat przetrzymały. W ogóle ja nie wiem ,jak to jest .Kiedyś nie było takich technologii i fachowcy potrafili zrobić i piękne sztukaterie i gzymsy ,a teraz tylko ten styropian króluje :wink:

O tym samym dzisiaj mówiliśmy z M. - jak to możliwe, że przy tak niedużych możliwościach technicznych dało się wykonywać tak piękne budowle (bez fuszerek, jak dzisiaj :-? ), sztukaterie, rzeźby i inne :roll:

:D To proste - kiedyś był rzemieślnik, był cech, ... uczeń, czeladnik, majster, mistrz ... murarz zawodu uczył się nie w szkole ale na budowie, a dzisiaj ? Była inna relacja kosztów. Murarz zarabiał kilkaset razy miej niż inwestor i to inwestor rządził. Nie do pomyślenia była fuszerka, bo taki majster autentycznie zginąłby z głodu - wtedy nie było zapomogi większej niż połowa średniego wynagrodzenia. Nie było wyboru trzeba było pracować solidnie albo umrzeć.

To może coś nie tak miał zrobione.

Te wszystkie stare ogrodzenia były murowane z cegły ,tynkowane i tyle lat przetrzymały. W ogóle ja nie wiem ,jak to jest .Kiedyś nie było takich technologii i fachowcy potrafili zrobić i piękne sztukaterie i gzymsy ,a teraz tylko ten styropian króluje :wink:

O tym samym dzisiaj mówiliśmy z M. - jak to możliwe, że przy tak niedużych możliwościach technicznych dało się wykonywać tak piękne budowle (bez fuszerek, jak dzisiaj :-? ), sztukaterie, rzeźby i inne :roll:

:D To proste - kiedyś był rzemieślnik, był cech, ... uczeń, czeladnik, majster, mistrz ... murarz zawodu uczył się nie w szkole ale na budowie, a dzisiaj ? Była inna relacja kosztów. Murarz zarabiał kilkaset razy miej niż inwestor i to inwestor rządził. Nie do pomyślenia była fuszerka, bo taki majster autentycznie zginąłby z głodu - wtedy nie było zapomogi większej niż połowa średniego wynagrodzenia. Nie było wyboru trzeba było pracować solidnie albo umrzeć.

tak, to prawda, zwłaszcza w kwestii płacowych :-?

uważam, że dzisiejsze zarobki budowlańców to jakieś nieporozumienie :evil:

Jest jeszcze inna kwestia - dzisiaj większość ludzi pcha się na studia (bez względu na predyspozycje intelektualne), bo wyższe uczelnie przyjmą ile budynek pomieści, żeby ściągnąć kasę. To chory system! Kiedyś trzeba było naprawdę wykazać się wiedzą, dobrym zdaniem matury, żeby pójść na studia, a teraz... Aż żal patrzeć :roll: Przeraża mnie poziom przygotowania młodych ludzi do zawodu - niektórzy nie powinni się nigdy znaleźć się w LO, a nie dopiero na studiach :-? . I po co się tam pchają? Brak przecież dobrych fachowców w zawodach, do których nie trzeba lat nauki, a jedynie tej tzw. smykałki. Przecież są na pewno i tacy młodzi ludzie. Niestety dzisiaj do szkół zadowowych idą na ogół tacy uczniowie, którym kompletnie nic się nie chce - ani uczyć, ani pracować. Idą do takiej zawodowej szkoły z przymusu, bo objęci są obowiązkiem nauki do 18 roku życia. Wychodzą ze szkół po ukończeniu 18 roku życia i ... plątają się po ulicach, a przy tym szerzy się patologia, złodziejstwo i przestępczość. Jesli taki system się nie zmieni, to nie będzie lepiej. Zauważcie, że w zadowach kowal, zdun, introligator i inne pracują głównie ludzie starsi - starzy fachowcy. Kto się tym zajmie za kilkanaście lat? A może będzie tak, jak dzisiaj - każdy może być murarzem :evil:

Wusia, czemu tak uważasz? Co się stało :roll:

Doctor, raczej się nie mylę w tym, co napisałam. Oczywiście są wyjątki id tego, co tam piszę, ale ... niestety tak jest. Zresztą to nie tylko moje zdanie - większość osób tak uważa. Baa, nawet zarządzający systemem oświaty wiedzą, że tak jest, ale nie wiedzą jak się z tym uporać. Zwróć uwagę, że dzisiaj niemal każdy uczeń po zakończeniu gimnazjum idzie do szkoły średniej (namiastka do zawodowej). Niektórzy z biedą ciągną, albo pozostają na kolejny rok w klasie i tak się męczą na siłę oni sami i uczący ich nauczyciele - to bez sensu. Znacznie lepiej sprawdziliby się przygotowując się do konkretnego zawodu, zwłaszcza, że na rynku brakuje dobrych fachowców.

szalony wiatr to już u mnie słychać :roll: Moniu bo calą działkę mam zrytą małymi tunelami niektóre to wręcz po wierzchu idą i tam na grządeczce na której posadziłam narcyze i szafirki pełno dziurek wdać więc chyba nornice miały przekąskę :(

szalony wiatr to już u mnie słychać :roll: Moniu bo calą działkę mam zrytą małymi tunelami niektóre to wręcz po wierzchu idą i tam na grządeczce na której posadziłam narcyze i szafirki pełno dziurek wdać więc chyba nornice miały przekąskę :(

U mnie też pełno otworów wylotowych wyglądających na nornice :-?

Na szczęście cebulkowe wystawiają główki z ziemi - na razie tylko ich część, ale bardzo liczę na te pozostałe :roll: A może to nie były nornice? W innych częściach ogrodu buszują kreciki, ale te są mniej szkodliwe. Kopce się rozgarnie i jakoś to będzie :wink:

A patrzyłaś, czy coś wyłazi z ziemi? Mam na myśli zielone, nie nornice :wink:

Moniu, widziałam, że planujesz ogrodzenie... u mnie też prawdopodobnie będzie betonowe (tańsze), można je wykonać samemu dzięki specjalnej formie ;-) w którą wkłada się zbrojenie i zalewa betonem :) Chociaż prawdę mówiąc wolałabym kamienne, coś w tym stylu, tylko z innymi przęsłami:

http://www.muratordom.pl/zdjecia/mocna_granica_asz.jpg

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/310000001e811d69/1/20/meceU9wW6j8nORfOYitMvhovNQHcjJL7.jpg

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/310000001e811e80/1/10/y7k8sx116j9FxLNX4te_qFSwZjylavRV.jpg

choć jest kilka betonowych ogrodzeń które mi się podobają, jedno z nich (ok.Lublina) wklejała Karolina i Artur w swoim dzienniku ;-)