Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Precież u mnie bardziej "potworek" będzie niż dworek, nie dążę za wszelką cenę do pierwowzorów, chociażby za cenę wiązu :wink:

Jest śliczny, tylko strrrrasznie wolno rośnie :( ... ja niecierpek jestem :D . Tak samo z dębami, pokrój podobny tylko wzrost :-? ... za wolny :wink:

Muszę wsadzać szybko rosnące gatunki, bo tylko takie w miarę szybko dopasują się choć troszkę do starodrzewu. Chociaż i tak dysproporcje przez pierwsze lata będą dawały po oczach :(

Ps. nie będę grabić liści :D

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Precież u mnie bardziej "potworek" będzie niż dworek, nie dążę za wszelką cenę do pierwowzorów, chociażby za cenę wiązu :wink:

Jest śliczny, tylko strrrrasznie wolno rośnie :( ... ja niecierpek jestem :D .

A figusa ;) Sąsiad posadził przed wjazdem do domu i zawsze mu go zazdrościłam, aż tak bardzo że dowiedziałam się co to za drzewko.

Przez kilka lat wiąz pięknie urósł, a sąsiad sprzedał dom i.... po wiązie nie ma śladu. Ten nowy wyciął go, #$%^ jeden :evil:

A ja dzisiaj jadę do ogrodniczego zobaczyć jaką dostawę przywieźli w czwartek :D :D No i korę kupię :D Jakże się cieszę, że sklepy ogrodnicze ruszyły :lol: :lol:

Poza tym spać nie mogę, bo od poniedziałku mamy instalcje wod-kan ruszyć dalej i tak się nakręcam jak nie wiem co :lol: :lol: :lol: :lol: Okna chyba też już zamówię, żeby później długo nie czekać, bo to i tak jakieś 2 miesiące oczekiwania :roll: Tylko nie wiem jak długo schną tynki?

ogrodnicze juz dzialaja? :o

ooo to i mnie cieszy, choc jeszcze z miesiac pewnie sie nie wyrobie z zakupami ogrodniczymi, ale milo wiedziec :D

Tiaaa, otwarte :roll:

Pojechałam dzisiaj po lipę i brzozę, a Pani sklepowa powiedziała mi, że wszystko zamarznięte i nie może się do tego dostać :lol: Kupiłam tylko rękawiczki ogrodnicze :wink:

Ponoć po niedzieli się nieco ociepli, to wtedy kupię i od razu wsadzę przed domem.

No to nie zazdroszczę... że sąsiadów, tych nowych... jak można być taaaaakim dupkiem. Pewnie ładniusią kosteczkę se zainstalował :roll: ... betonową :wink: :lol:

Mam do niego na szczęście z 800 m, ale po drodze do Krakowa, więc często przejeżdżam i widziałam jak rósł ten wiąz, bo na zewnątrz, a teraz go nie ma :(

Jest natomiast czarna włóknina (a jakże, plewić się nie chce) i w wyciętych dziurkach jakiś standardzik.

No to nie zazdroszczę... że sąsiadów, tych nowych... jak można być taaaaakim dupkiem. Pewnie ładniusią kosteczkę se zainstalował :roll: ... betonową :wink: :lol:

Mam do niego na szczęście z 800 m, ale po drodze do Krakowa, więc często przejeżdżam i widziałam jak rósł ten wiąz, bo na zewnątrz, a teraz go nie ma :(

Jest natomiast czarna włóknina (a jakże, plewić się nie chce) i w wyciętych dziurkach jakiś standardzik.

Jak ja takich ogrodów nie lubię :-?

Jednak rozumiem niektórych, którzy to robią - nie każdy ma dar do tworzenia ogrodu, nie każdy lubi dłubanie w ziemi, nie każdy też ma czas i chęci (głównie chęci, bo ja np. czasu nie mam, ale każde 5 minut wykorzystuję "na ogród") :wink:

Jednak wyciąć takie drzewo ... :evil: Nie rozumiem :evil:

dobry wieczór

od 15 ponoć cieplej ma być zobaczymy :lol: :lol: :lol:

Ponoć ma być ... ja też czekam :roll:

Wymieniliśmy wodomierz na nowy i boję się, żeby i tego nie rozmroziło :-?

Poza tym nie zdążyłam przed tymi przymrozkami spryskać brzoskwinie, a teraz z kolei za zimno - musi być powyzej 6'C w cieniu :roll:

Ja też mam :oops: ... no nie chce się :roll: ... ale za to nie mam trawnika z falbanką, tylko caaaaałe 1000 metrów ogrodu :)

Ja też mam :oops: ... no nie chce się :roll: ... ale za to nie mam trawnika z falbanką, tylko caaaaałe 1000 metrów ogrodu :)

a jaki to jest "trawnik z falbanką"?

Moniu, trawnik z falbanką, to na działce 1000m tak z 800 m trawnika i wzdłuż płotu rabatka...

Słonko... wcale mnie to nie uraziło, włókninę właśnie po to się daje, jak się nie chce... lubię ogród, lubię w nim coś robić, ale nie dała bym rady pielić całości, nawet rośliny zadarniające muszą mieć czysto, żeby zadarnić.

Co innego w nowym ogrodzie... tam nawet pokrzywy będą pasowały, i już się darłam jak mi dzikie bodziszki tratowali :roll:

A tego wiąza to bym kiedyś, tak mimochodem wygarnęła :roll: :wink: :lol:

Moniu, trawnik z falbanką, to na działce 1000m tak z 800 m trawnika i wzdłuż płotu rabatka...

Słonko... wcale mnie to nie uraziło, włókninę właśnie po to się daje, jak się nie chce... lubię ogród, lubię w nim coś robić, ale nie dała bym rady pielić całości, nawet rośliny zadarniające muszą mieć czysto, żeby zadarnić.

Co innego w nowym ogrodzie... tam nawet pokrzywy będą pasowały, i już się darłam jak mi dzikie bodziszki tratowali :roll:

A tego wiąza to bym kiedyś, tak mimochodem wygarnęła :roll: :wink: :lol:

Ooo, bodziszki to jedne z moich ulubionych bylin :D :D :D Mam ich bardzo dużo w ogrodzie i ... sadzę je między różami, w pobliżu drzew i krzewów, gdzie popadnie (część przesadziłam wprost z łąk :lol: ).

Ja ostatnio dokupiłam do mojej kolekcji bodziszków odmianę Alba, którą zamierzam z czasem rozmnożyć i ponasadzać w wielu miejscach :D Mam w sumie ok. 7 odmian bodziszków i wszystkie mi się niesamowicie podobają :D Jak tylko spotkam gdzieś jeszcze inne, to na pewno się w nie zaopatrzę. Podobnie łubin - bardzo mi się podoba, choć niewiele osób je lubi :roll:

Do bodziszków jakiegoś wielkiego sentymentu nie mam, ale łubin bardzo lubię. Pierwszego roku miałam większość możliwych kolorów... nawet zdjęcie gdzieś mam z nimi na pierwszym planie a domkiem w tle... ale mi wygniwają lub wymarzają, jedno z dwóch i nie wiem które... bo niby dwulatki ale większość ludzi mówi, że wieloletnie.

Aaaa... kocham jeszcze naparstnicę, tylko na Zośkę będę musiała uważać, bo trująca :roll: ... i koniecznie serduszkę Albę muszę kupić, bo mam tylko różową, a biała też mi się bardzo podoba i cieniolubna jest, pod drzewa się nadaje.