Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ooooo ale wy tu rozmowy prowadzicie od ranan no no no.

A jakbym ja chcąc ogród w kwiatach pachnących i przyciągajacych motyle dostałabym od KRÓLOWEJ RÓŻ jakieś dobre rady?

Ogród marzy mi się w kolorach : niebieski, filoletowy, różowy biały.

Nie przepadam za czerwienią żółty ostatczenie gdzieś tam jako śladzik.

Mam nawet jedną różę kupiłam ją trzy lata temu i hodowałam na balkonie. Niestety w zeszłym roku już nie zakwitła. Mszyce pod moją nieobecność ją mniam mniam :( . No i przechowywana w złych warunkach zimą swoje gałązki miała takie cieniutkie i dłuuuuugieeeee

Teraz jest w garażu mojej przyjaciółki - czy przetrwała zimę nie wiem. Ale pamiętam jeszcze jaka była piękna gdy ją kupowałam. Na wysokiej długiej nodze ogromne żółte kwiaty cudownie pachnące...

Ooooo ale wy tu rozmowy prowadzicie od ranan no no no.

A jakbym ja chcąc ogród w kwiatach pachnących i przyciągajacych motyle dostałabym od KRÓLOWEJ RÓŻ jakieś dobre rady?

Ogród marzy mi się w kolorach : niebieski, filoletowy, różowy biały.

Nie przepadam za czerwienią żółty ostatczenie gdzieś tam jako śladzik.

Mam nawet jedną różę kupiłam ją trzy lata temu i hodowałam na balkonie. Niestety w zeszłym roku już nie zakwitła. Mszyce pod moją nieobecność ją mniam mniam :( . No i przechowywana w złych warunkach zimą swoje gałązki miała takie cieniutkie i dłuuuuugieeeee

Teraz jest w garażu mojej przyjaciółki - czy przetrwała zimę nie wiem. Ale pamiętam jeszcze jaka była piękna gdy ją kupowałam. Na wysokiej długiej nodze ogromne żółte kwiaty cudownie pachnące...

Dokładnie poczytaj mój dziennik i sadź wszystko to, co u mnie, czyli liatry, budleje, lawendy i szałwie, a do tego masę róż i pewne, że będą motyle, trzmiele i inne owiady :D :D :D

Poza tym u mnie właśnie ta kolorystyka dominuje, więc nawet konkretne odmiany ściągniesz :wink: Ja nie przepadam za czerwienią, żółtym i pomarańczowym, choć skusiłam się w jednym miejscu na tę kolorystykę, ale na samym końcu ogrodu w pobliżu sadu. Reszta ogrodu to biel, różowy we wszelkich odcieniach, fiolet i niebieski.

Przód, przed domem będzie w bieli z ciemną zielenią. Być może złamię kiedyś tę biel ciemnymi fioletami, ale ... być może.

a sprzedawców od krrzewów nie znacie.?... :(

jakich krzewów? :o

w planach jest tego sporo, ale głównie mało kwitnące krzewy i drzewa, z uwagi na moich kichających chłopaków, w swoim dzienniku powrzucałam trochę iglastych, liściastych i trawek, tu link do 3 strony:

http://forum.muratordom.pl/sure-fotodziennik-budowy,t145160-120.htm

Dokładnie poczytaj mój dziennik

monia ? a czy ty wiesz ile stron ma twój dziennik? :wink:

Żartowałam :p :p :p

Zaraz będę szukała tylko jest mały problem u mnie kiepska ziemia jest :(

Sądzę, że u mnie gorsza :(

Ja do każdego nasadzenia kupuję ziemię w workach i obornik, żeby wspomóc moją rodzimą ziemię, która jest bardzo słaba, a na dodatek już 20cm poniżej poziomu zaczyna się wapienna skała :-? Każdy dołek kopię kilofem :lol:

na chwil parę odchodzę od lapciopika by się upiększyć albowiem........

dziś rodzinkę do restaurant zapraszam na obiadek imieninowy.

Choroba i chroniczny brak czasu spowodowany lataniem i dopasowywaniem koloru dachu i rynien do kupowanych okien rolet i drzwi by choć trochę miały podobne odcienie (graniczy to z cudem :roll: ) i nie zabiły mnie ceną naprowadził mnie na znakomity pomysł i w tym roku gotują kucharze a nie ja :D :D :D

Panią być ach panią być :wink: i na wyspach bananowych drink z malibu sobie pić :lol:

w planach jest tego sporo, ale głównie mało kwitnące krzewy i drzewa, z uwagi na moich kichających chłopaków, w swoim dzienniku powrzucałam trochę iglastych, liściastych i trawek, tu link do 3 strony:

Ale ładnie na tej 3 stronie :D

Jak ja bym już chciała mieć tyle zrobione z domkiem :roll:

Wierzbę Hakuro chyba ma Pan Boguś w sprzedaży, ale nie jestem pewna.

Trawy i rozchodniki ma ładne w sprzedaży Pan Grzegorz z Alle ... http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5640217

Wiśnię piłkowaną Kanzan, perukowca i Magnolie (już są, widziałam ładne wczoraj) można dostać w LM co roku. Ładne trzmieliny kupisz niemal w każdym ogrodniczym za parę groszy dosłownie, podobnie pęcherznicę, forsycję i kaliny. U mnie w okolicy są super ogrodnicze, gdzie można kupić naprawdę ładne rośliny, ale niestety nie wysyłają. Musiałabym Ci kupić i wysłać :o :lol:

Ale ładnie na tej 3 stronie :D

Jak ja bym już chciała mieć tyle zrobione z domkiem :roll:

Wierzbę Hakuro chyba ma Pan Boguś w sprzedaży, ale nie jestem pewna.

Trawy i rozchodniki ma ładne w sprzedaży Pan Grzegorz z Alle ... http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5640217

Wiśnię piłkowaną Kanzan, perukowca i Magnolie (już są, widziałam ładne wczoraj) można dostać w LM co roku. Ładne trzmieliny kupisz niemal w każdym ogrodniczym za parę groszy dosłownie, podobnie pęcherznicę, forsycję i kaliny. U mnie w okolicy są super ogrodnicze, gdzie można kupić naprawdę ładne rośliny, ale niestety nie wysyłają. Musiałabym Ci kupić i wysłać :o :lol:

Monia, jesteś super!! :D

Ta trzecia strona jest ładna pewnie dlatego, że dużo inspiracji ogrodowych, a rzeczywisty ogród jeszcze w powijakach, dopiero ziemia pod trawnik częściowo rozrzucona... :(

O wysyłanei nie śmiałabym prosić, chyba, że byłby duzy problem. Nie wiem, czy teraz coś kupowac, bo u mnie nadal śnieg w ogrodzie, no i w nocy mróż. Mam nadzieję, ze to już niedługo potrwa.Wiśnia Kanzan ma być wysoko szczepiona, więc muszę poszukać pewnie dłużej (zresztą nei wiem)...

Przyoomnij, w jakiej okolicy mieszkasz? Chyba kiedys nawet wiedziałam, ale potem bardziej zajęły mnie frustracje budowania niż przyszły ogród i rzadziej bywałam.. :roll:

okolice Krakowa :D

Wiśnię Kanzan sprzedają na allegro, ale nie ma chyba sensu tam kupować, bo mogą być marnej jakości, jeśli sprzedawca nie jest sprawdzony. Co do sadzenia... Musi być odmarznięty grunt, więc konieczna byłaby temp. na + i słoneczko przynajmniej przez tydzień :wink: Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby kupić i trzymać w dnonicach. Ja jak mam okazję, to kupuję i niektóre czekają nawet kilka miesięcy w donicy :oops: Teraz też przysłano mi sporo roślinek kupionych internetowo, bez doniczki, tylko z gołymi korzonkami, więc je wsadziłam do doniczek z ziemią i cierpliwie czekam na wiosnę :D Lubię takie zakupy, bo jak się zacznie sezon na dobre, to szkoda mi casu na bieganie po ogrodniczych, bo w tym czasie mogę już wsadzać to, co mam kupione początkiem marca :lol: Dopiero po pierwszych nasadzeniach zaczyna mnie kusić, żeby może coś jeszcze ... no i wtedy zaczynam kursy po ogrodniczych :lol:

Już wróciłam

Dziękuję za piękne kwiaty dla Izabeli

Wiśnię Kanzan sprzedają na allegro, ale nie ma chyba sensu tam kupować, bo mogą być marnej jakości, jeśli sprzedawca nie jest sprawdzony. Co do sadzenia... Musi być odmarznięty grunt, więc konieczna byłaby temp. na + i słoneczko przynajmniej przez tydzień :wink: Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby kupić i trzymać w dnonicach. Ja jak mam okazję, to kupuję i niektóre czekają nawet kilka miesięcy w donicy :oops: Teraz też przysłano mi sporo roślinek kupionych internetowo, bez doniczki, tylko z gołymi korzonkami, więc je wsadziłam do doniczek z ziemią i cierpliwie czekam na wiosnę :D Lubię takie zakupy, bo jak się zacznie sezon na dobre, to szkoda mi casu na bieganie po ogrodniczych, bo w tym czasie mogę już wsadzać to, co mam kupione początkiem marca :lol: Dopiero po pierwszych nasadzeniach zaczyna mnie kusić, żeby może coś jeszcze ... no i wtedy zaczynam kursy po ogrodniczych :lol:

To jest wspaniały pomysł. Dlaczego ja na to nie wpadłam?! :roll:

To od przyszłego tygodnia po wstawieniu okien lecem do sklepów kupować. Tylko gdzie ja to przechowam :roll: bo w sypie wieżowca to już ledwo do rury zsypowej da się dojsć tyle gratów tam stoi (nie moich tylko sąsiedzi są lepsi w zbieraniu niepotrzebnych rzeczy :evil: )

Już wróciłam

Dziękuję za piękne kwiaty dla Izabeli

To jest wspaniały pomysł. Dlaczego ja na to nie wpadłam?! :roll:

To od przyszłego tygodnia po wstawieniu okien lecem do sklepów kupować. Tylko gdzie ja to przechowam :roll: bo w sypie wieżowca to już ledwo do rury zsypowej da się dojsć tyle gratów tam stoi (nie moich tylko sąsiedzi są lepsi w zbieraniu niepotrzebnych rzeczy :evil: )

Też skorzystam z rady. O matko, ile się jeszcze muszę nauczyć... ;)